Vigyázat, veszélyes lehet ez az élelmiszer: súlyos bajt okozhat
A gombagyűjtés szép és jó dolog, ugyanakkor nagyon fontos, hogyha nem vagyunk biztosak valamiben, forduljunk szakemberhez, mert könnyen meglehet a baj.
A nagy őzlábgomba a gombákhoz, ezen belül a kalaposgombák rendjébe, és a csiperkefélék családjába tartozó faj. Ritkás erdők és erdőszélek lakója.
A nagy őzlábgomba jellemzői
A nagy őzlábgomba nagytermetű, feltűnő megjelenésű gomba. Csak a kalapja fogyasztható, mivel a tönk húsa kemény, rostos. Kalapja fiatalon tojásdad, később esernyőszerűen kiterülő, középen csúcsos púppal. Nagyjából 10-30 cm nagyra nő. Fiatalon összefüggően sötétbarna, barna bőre növekedés közben körben felrepedezik, ezért a kifejlett, szétnyílt gomba fehéres, világos szürkésbarnás alapon szabálytalanul rendezett, sötétebb barna, kiálló pikkelyekkel tarkított. Széle rojtos, a kalap bőre pedig nem húzható le. A nagy őzlábgomba tönkje megnyúlt, magas, lefelé fokozatosan vastagabb, alul hagymaszerűen, gumósan kiszélesedő, 10-40 cm hosszú, 1-3,5 cm vastag, a gumó 3-6 cm nagy.
A kalapból csuklószerűen kifordítható. Alapszíne barnás, de bőre növekedéskor szétrepedezik, és így világos sárgásszürkés alapon apró, sűrű, barna pikkelyektől övesen márványozott, tarka. Állománya keményen rostos, szálas, belül üres, csöves. Gyűrűje kettős szélű, szélein puha, barnás, korpás, középen merevebb, porcos, sima, pelyhes. A nagy őzlábgomba a lomb- és fenyőerdőben egyaránt megterem, különösen füves, ritkás, ligetes erdőben, akácosban, bokros helyeken, erdőszéleken. A nagy őzlábgomba az erdők mélyén, sziklás vagy homokos talajon, sőt kertekben is előjön, nyár elejétől késő őszig terem, különösen kora ősszel igen gyakori. Ehető fajta, de inkább csak a kalapját érdemes fogyasztani a tönk rostossága és keménysége miatt.
A gombagyűjtés szép és jó dolog, ugyanakkor nagyon fontos, hogyha nem vagyunk biztosak valamiben, forduljunk szakemberhez, mert könnyen meglehet a baj.
A gombatermesztés hatékonyabbá tételére dolgoznak ki új megoldást az SZTE részvételével.
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki magáénak akarja a rendkívül értékes anyagot.
A gombák új felhasználási lehetőségeit nyitotta meg egy magyar cég és a Debreceni Egyetem közös kutatása.
A meddőség és a penészgomba-toxinok közötti kapcsolatot vizsgálják a Semmelweis és a MATE kutatói.
Ma már vásárolhatunk olyan biológiai szereket is, melyek élő mikrobiológiai szervezeteket tartalmaznak.
A legtöbb élelmiszer-növényünk esetén megszokás alapján eldöntjük, hogy melyik a gyümölcs és melyik a zöldség, ám nem minden az, aminek hisszük.
A fűszereket elsősorban ételek ízesítésére használjuk, de gyógyhatásuk miatt a természetes gyógymódokban is fontos szerepet töltenek be.
A világon mindenhol, így Magyarországon is visszaszorulóban vannak az erdők a megváltozott klíma miatt.
Február elején számos különleges folyamat indul be az erdei állatok életében, az egyik talán legismertebb a gímszarvasok agancshullatása.
Sokat segít a precíziós gazdálkodás és a szaktanácsadás a hatékony termelésben, de éppen azok nem tudnak belevágni, akiknek a leginkább kellene.