Itt az új jelentés: meglepő dolog derült ki a gombáról Európában
Jelentősen emelkedik a termesztett gomba mennyisége az Európai Unióban az elmúlt időszakban.
A nagy őzlábgomba a gombákhoz, ezen belül a kalaposgombák rendjébe, és a csiperkefélék családjába tartozó faj. Ritkás erdők és erdőszélek lakója.
A nagy őzlábgomba jellemzői
A nagy őzlábgomba nagytermetű, feltűnő megjelenésű gomba. Csak a kalapja fogyasztható, mivel a tönk húsa kemény, rostos. Kalapja fiatalon tojásdad, később esernyőszerűen kiterülő, középen csúcsos púppal. Nagyjából 10-30 cm nagyra nő. Fiatalon összefüggően sötétbarna, barna bőre növekedés közben körben felrepedezik, ezért a kifejlett, szétnyílt gomba fehéres, világos szürkésbarnás alapon szabálytalanul rendezett, sötétebb barna, kiálló pikkelyekkel tarkított. Széle rojtos, a kalap bőre pedig nem húzható le. A nagy őzlábgomba tönkje megnyúlt, magas, lefelé fokozatosan vastagabb, alul hagymaszerűen, gumósan kiszélesedő, 10-40 cm hosszú, 1-3,5 cm vastag, a gumó 3-6 cm nagy.
A kalapból csuklószerűen kifordítható. Alapszíne barnás, de bőre növekedéskor szétrepedezik, és így világos sárgásszürkés alapon apró, sűrű, barna pikkelyektől övesen márványozott, tarka. Állománya keményen rostos, szálas, belül üres, csöves. Gyűrűje kettős szélű, szélein puha, barnás, korpás, középen merevebb, porcos, sima, pelyhes. A nagy őzlábgomba a lomb- és fenyőerdőben egyaránt megterem, különösen füves, ritkás, ligetes erdőben, akácosban, bokros helyeken, erdőszéleken. A nagy őzlábgomba az erdők mélyén, sziklás vagy homokos talajon, sőt kertekben is előjön, nyár elejétől késő őszig terem, különösen kora ősszel igen gyakori. Ehető fajta, de inkább csak a kalapját érdemes fogyasztani a tönk rostossága és keménysége miatt.
Jelentősen emelkedik a termesztett gomba mennyisége az Európai Unióban az elmúlt időszakban.
A kertészeti kultúrák palántanevelése során gyakran okoz jelentős veszteséget a palántadőlés.
Az ehető gombákból nagyon finom ételeket készíthetünk, azonban, ha nem figyelünk, könnyen meglehet a baj.
Ha talajban megbúvó bizonyos fajokat nem ismerjük fel időben és nem gondoskodunk a prevencióról, súlyos gazdasági kárt okozhatnak.
Az élőhelyek pusztulása miatt 411 gombafaj áll a kihalás szélén, pedig nélkülük az ökoszisztémák fennmaradása is kérdéses lehet.
2024-ben 2,7 százalékkal kevesebb gomba termett az előző évinél, de ez még mindig több, mint a 2014 és 2023 közötti tízéves időszak átlaga.
A szakértő szerint a 2025-ös év még az előzőnél is gyengébb lehet, hacsak nem jönnek ki hamar az új pályázati kiírások.
A kiskertek művelése az öngondoskodáson túl állandó elfoglaltságot és új célt is adhat a hátrányos helyzetű családoknak.
A gazdasági helyzet, a fogyasztói tudatosság növekedése és az egészséges életmód iránti igény együttesen formálják át a húsfogyasztási szokásokat Magyarországon.
Volumenében továbbra is takaréklángon van a termékpálya, értékben pedig még csökken is.
2023-ban olyan megállapodás született a WWF és a K&H között, amelynek célja a biodiverzitás fontosságára való figyelemfelhívás.
Az elmúlt évek időjárási anomáliái – különösen a csapadékszegény, aszályos tavaszok – folyamatosan növelik a posztemergens gyomirtási technológiák jelentőségét a kukoricatermesztésben.