Ezt rengetegen elrontják a szobanövények gondozásakor: erre mindenképp figyelj oda

Ezt rengetegen elrontják a szobanövények gondozásakor: erre mindenképp figyelj oda

agrarszektor.hu
A legtöbben nem is gondolnák, mennyire fontos a szobanövények folyamatos tisztán tartása. Ezért is ajánlott a levelek folyamatos portalanítása, a cserép és a talaj gyakori tisztítása, valamint az egészségtelen növényi részek folyamatos eltávolítása. A por letörlése nemcsak azért javasolt, hogy a növények szebben nézzenek ki, de mivel a megléte nehezíti őket a fotoszintézisben, ezért sokkal egészségesebbek lesznek, ha mindig letöröljük róluk a szennyeződéseket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A poros szobanövények amellett, hogy nem nyújtanak szép látványt, a por nehezíti a növényt a fotoszintézisben, ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a gyakori tisztításukról. Összegyűjtöttük, mikre érdemes odafigyelni a növények portalanításakor, illetve tisztításakor, és, hogyan érhetjük el néhány alapszabály betartásával, hogy mindig egészségesek legyenek - írja a balconygardenweb.com

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

1. A levelek tisztítása a megfelelő időben

A szobanövények időről időre port és egyéb szennyeződéseket halmoznak fel a leveleken, illetve egyéb felületeiken,  különösen, ha ablaknál vagy ajtónál tartjuk őket. Érdemes 5-8 naponta leellenőrizni a növényeket, és átdörzsölni őket ujjal, hogy mennyire koszosak, így hamar az is kiderül majd, mikor kell tisztítani őket. A portalanításra mindenképp szükség van bizonyos időközönként, ezzel ugyanis segíthetjük a növényeket a fotoszintézisben. 

2. Zuhanyfürdő

Bizonyos szobanövények tisztításának az a legegyszerűbb módja, ha zuhanyfürdőt adunk nekik. Ilyenkor mindig ügyeljünk a megfelelő víznyomásra, ha ugyanis túl erősen engedünk rájuk vizet, akkor könnyen kimoshatjuk a földet a cserépből, emellett figyeljünk arra is, hogy a felesleges víz el tudjon folyni az edény alján. A tisztítást reggel végezzük, ezt követően pedig tegyük 3-4 órára napra a lezuhanyoztatott növényeket.

3. A vékony porréteg gyakori eltávolítása

Ha csak egy vékony porréteget látunk a szobanövényen, akkor elegendő egy portörlővel átszaladnunk rajta. Ráadásul ha ezt rendszeresen, körülbelül 3-4 naponta megtesszük, akkor megakadályozzuk, hogy vastagabb porréteg alakuljon ki a leveleken. 

4. A levelek portalanítása törölgetéssel

A vastagabb porréteget mindig azonnal távolítsuk el a növényekről. Ezt a legegyszerűbben egy nedves ronggyal tehetjük meg, töröljük át a kisebb és nagyobb leveleket is óvatosan egy pamutkendővel, ügyelve arra, hogy alulról mindig támasszuk alá a leveleket, le ne törjenek, illetve meg ne sérüljenek.

5. A sárga és barna levelek folyamatos eltávolítása

A szobanövények tisztítása közben figyeljünk arra, hogy mindig távolítsuk el az elhalt, egészségtelen, száraz, barna vagy sárga leveleket, illetve egyéb növényi részeket. Egy tiszta, éles ollóval vágjuk le a nem kívánatos részeket, így nemcsak szebbek lesznek a növényeink, de nehezebben betegszenek majd meg. 

6. A cserepek tisztán tartása

A növények gyakori tisztítása során arra is ügyeljünk mindig, hogy a cserepet se hagyjuk koszosan. Ezért mikor portalanítjuk a leveleket, töröljük át az edényeket is, ha szükséges fertőtlenítsjük őket, dörzsöljük át őket ronggyal, és figyeljünk arra, hogy ha fertőtlenítünk, azt mindig kesztyűben tegyük. 

7. A talaj tisztán és egészségesen tartása

Mindig ügyeljünk arra, hogy a talaj tiszta és egészséges legyen, ezért ávolítsunk el mindig minden gyomot a felszínéről, és folyamatosan szellőztessük. Ez utóbbihoz elegendő, ha bizonyos időközönként átforgatjuk a talaj felső rétegét, így elősegíthetjük a levegő keringését, valamint a szobanövények "légzését".

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?