Pomelo

A pomelo a rutafélék családjába tartozó, valószínűleg Malajziában és Polinéziában őshonos déligyümölcs. Meglepő lehet, de közel 2000 éves múltra tekint vissza.

A pomelo jellemzői

A pomelot már i.e. 100 környékén termesztették Dél-Kínában a feltételezhetően Malajziában őshonos gyümölcsöt. Ma már egész Ázsiában, sőt az Egyesült Államok déli részein - például Kalifornia, Florida - és a Karib-térségben is termesztik. Sokan úgy vélik, hogy a pomelo a grapefruit és a narancs keresztezésével jött létre, de ez nem így van. A grapefruit képezi az átmenetet a pomelo és a narancs között. A legnagyobb citrusféle, kifejlett állapotban kb. 15-25 cm átmérőjű, súlya többnyire 1-2 kg között mozog, de akár az 5-6 kilót is elérheti. A hatalmas citrusfélét van, ahol kínai grapefruitnak, jabongnak, lusho gyümölcsnek vagy pompelmousnak is nevezik.

6-13 m magas gyümölcstermő fa, a pomelo levelei a narancséhoz hasonlók, de levélnyelei szélesen szárnyasak, fonákuk és fiatal hajtásai pedig molyhosak. Virágai nagyok, fehérek, grapefruithoz hasonló, rendkívül nagy termései gömbölyűek, illetve körte alakúak. Héjuk színe éretten citromsárga, illatuk kellemesen fanyar. A pomelo ehető terméshúsa halvány, sárgásfehér vagy piros, a gerezdek könnyen szétválaszthatók. A gyümölcshús színe halvány sárgától a rózsaszínen át a vörösig terjedhet, íze édes, hasonlít a grapefruitra. Érdemes fogyasztani, hiszen serkenti a vérkeringést, és magas a C-vitamin-tartalma.

A pomelo jótékony hatása

A pomelot érdemes fogyasztani, hiszen serkenti a vérkeringést, és magas a C-vitamin-tartalma. ezen kívül található benne B1-, B2-vitamin is. Gazdag élelmi rostokban és káliumban is. Fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, de akár még a fogyókúrázóknak is ideális lehet, mivel található benne zsírégető enzim is. Jó a másnaposság ellen, emellett emésztési zavarokra és köhögésre is jó ellenszer, sőt szív- érrendszeri panaszok is kezelhetőek vele, de immunerősítőnek sem utolsó.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!