Bombabiztos tippek nemcsak kezdőknek: így turbózhatod fel a növényeket fillérekből

Jó trükkökből sosem lehet elég, főleg, ha kertekről vagy növénytermesztésről van szó. Mivel közeledünk a télhez, így a kinti kertészkedés kezd visszaszorulni (de azért nem hanyagolható el teljesen), ám a benti növények továbbra is törődést igényelnek. Legyen szó párásításról, növényvédelemről, termesztésről vagy locsolásról, mindenre nagyszerű megoldások léteznek. Az alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük a legjobb tippeket, melyeket minden növénytulajdonosnak érdemes lehet kipróbálnia, az eredmény magért fog beszélni!

Ha igazán lelkesek vagyunk a növényeinket illetően, akkor mindent megteszünk azért, hogy minél szebbek és egészségesebbek legyenek, valamint igyekszünk nem néhány nap alatt elpusztítani őket. Utóbbi ugyanis sok emberrel előfordulhat még az igyekezet ellenére is, hiszen gyakran ártunk azzal a tevékenységünkkel, amit mi egyébként jónak gondoltunk - írja a balconygardenweb. Ha az alábbi trükköket bevetjük, akkor szinte biztos, hogy minden felmerülő nehézséget leküzdhetünk, és nem akadályozhat meg minket semmi sem abban, hogy csodálatos növényeink legyenek. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Amivel mindenki jól jár: használjunk ételmaradékot

Nagyon fontos, hogy lehetőleg minél kevesebb élelmiszer kerüljön a szemetesekbe, ezzel a módszerrel viszont egy komplett körforgást hozhatunk létre. Például az ananász levágott tetejét cserépbe ültethetjük, a tojáshéjba is csíráztathatunk növényeket, a kávézacc nagyon hasznos a kertekben és a legtöbb, már nem friss zöldség, gyümölcs újra felhasználható, mégpedig úgy, ha kiültetjük a kertbe. Így a növények, mi és a Föld is jól járunk.

Tegyünk jeget a vízhez

Ha vázába tesszük a növényünket, sokan aggódnak amiatt, hogy a szeretett viráguk néhány nap alatt elpusztul – ez pedig sok esetben sajnos meg is történik. De ugyanez elmondható az öntözéshez is, nehéz megtalálni a megfelelő mennyiséget. Ám erre is van megoldás! Adjunk jeget ia vízhez, amit hetente végezzünk el lehetőleg. Így állandó vízhez tud jutni a növény az olvadásnak köszönhetően. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne tegyük közvetlenül a gyökerekhez vagy a szárhoz. Egy lyukas dobozra tehetünk több darab jeget is, így a lassú olvadás következtében folyamatosan csepeg majd a folyadék a talajra. Egyesek úgy tartják, hogy a vázában tartott növények számára is jó lehet az, ha jégkockát teszünk bele. 

Használjunk „öntözőtüskéket”

Lehet vásárolni is ilyen eszközt, de akár mi, magunk is barkácsolhatunk egyet. Nincsen másra szükség, csak egy üvegre, amibe aztán öntsünk vizet. Ezt követően helyezzük bele a földbe az üveget, és csodáljuk, ahogy elvégzi a dolgát. Ez a módszer lassú, folyamatos vízellátást biztosít, így nem kell aggódnunk a növényeink miatt akkor sem, ha például több napra elutazunk. 

Így növeljük a páratartalmat

Ha az adott növényünk nem kedveli a száraz levegőt, akkor vehetünk párásítót, de egy sokkal olcsóbb, környezetbarátabb megoldás is létezik: rakjunk a cserép alátétjébe kavicsokat, és spricceljük meg azokat rendszeresen vízzel. Ezzel növelhetjük a virág környezetében a páratartalmat.

Gyűjtsük össze a növényeket

Párolgás közben vízgőzt bocsátanak ki a növények, így ha csoportosítjuk őket, akkor mikroklímát hoznak létre maguk körül, mely segíti a többi növényt abban, hogy száraz környezetben is jól fejlődjenek.

Filléres csodaszer: a citromlé

Bár elsőre furcsának tűnhet, nagyon hasznos lehet a növénytermesztésben a citromlé. A kertben például a kártevőket, szúnyogokat és a pókokat is távol tarthatjuk vele, sőt, a már kissé kopott vagy rozsdás tartóinkat is újjávarázsolhatjuk vele. Ráadásul tökéletes komposztalapanyag is, így a kuka helyett nyugodtan landolhat a kertünkben is. De akár a pH-szintet is egyensúlyozhatjuk vele, illetve a nitrogénszintet és a csírázási arányt is növelhetjük. Az alábbi cikkünkbe összegyűjtöttük a legjobb citromos tippeket!

Használjunk a földimogyoró héjat

Keverjünk össze bőséges mennyiségű földimogyoró héjat és földet egy nagy cserépbe. Ez lehetővé teszi, hogy kevesebb táptalajt használjunk, miközben a légáteresztő képességet is javítjuk.

Rozsdás szöget a talajba!

A rozsdás szög vas-oxidot tartalmaz, amely a növények számára a szükséges vasat biztosíthatja. Szúrjunk több rozsdás szöget a növény köré, így növelhetjük a talaj savasságát, ami előnyös lehet a semleges vagy savas talajt kedvelő növények számára.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Minden, amit a madáretetésről és az avargondozásról tudni érdemes.
Ellepték a lehullott levelek a kertet? Így szabadulhatsz meg tőlük a legkönnyebben