Ezt rengeteg kerttulajdonos elrontja: erről tudnod kell, ezen múlik a növények sorsa

Ezt rengeteg kerttulajdonos elrontja: erről tudnod kell, ezen múlik a növények sorsa

agrarszektor.hu
Minden kerttulajdonos egy rendezett, szép és egészséges kertről álmodozik, ám ez sajnos a való életben nem minden esetben valósul meg. Számos problémával találkozhatunk az udvarunkon, de jó hírrel szolgálhat az, hogy bizony egy kis odafigyeléssel az álomból valóság lehet. Sokszor mi, magunk okozunk gondot a veteményesben, amit egyszerűen el lehetne kerülni. Nagyon fontos a helyes időzítés, hiszen ha valamit nem jól, vagy nem a megfelelő időben csinálunk, akkor könnyen bajt okozhatunk a növényeinknek. Összegyűjtöttünk néhány olyan tevékenységet, amit lehetőleg sose csináljunk a délutáni órákban.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Annak érdekében, hogy egészséges és szép növényekkel ékesítsük az otthonunkat, jó pár dolgot szem előtt kell tartanunk. A megfelelő gondozás pedig elengedhetetlen a kertünk számára, ezért nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy az adott tevékenységet mikor végezzük el - írja a balconygardenweb. Vannak például olyan munkálatok, amiket kifejezetten ajánlatos délutánonként kerülni. Ha az alábbi tippeket megfogadjuk és követjük, akkor egész évben csodálatos udvarral ajándékozhatjuk meg magunkat és még jól is szórakozhatunk közben!

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Kerüljük az öntözést

Nem jó ötlet délutánonként öntözni, hiszen ilyenkor a legerősebb az UV-sugárzás és legmagasabb a hőmérséklet, aminek köszönhetően gyorsan elpárolog a víz, így az nem jut el teljesen a gyökerekig. A lehető legjobb, ha korán reggel vagy este locsolunk, utóbbinál azonban gombásodás előfordulhat, ezért, ha tehetjük, maradjunk a reggelnél.

2. Ne ültessünk

Szintén egy olyan feladat, amit célszerű reggel vagy este elvégezni, hogy az átültetési sokktól megmenthessük a növényeinket. Ha délután ültetnénk, akkor a már említett hőnek tennénk ki őket, ami nem tesz jót nekik, ezért erre az alkalomra is a reggelt vagy az estét válasszuk. Sőt, a lehető legjobb, ha egy hűvösebb, felhősebb napot jelölünk ki erre a célra.

3. Metszés

A metszés az egyik legfontosabb kerti munkálat a növényeink szépsége és egészsége megőrzése érdekében. A legjobb, ha ezt a feladatot szintén nem délután végezzük el, hiszen a frissen ejtett "sebeket" intenzív hőnek tesszük ki. Ha lehet, akkor ugyancsak reggel vagy este metsszük meg a növényeinket.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Nem jó ötlet délután trágyázni

Egy újabb fontos művelet, amit jobb nem délután megcsinálni, sokkal inkább reggel vagy este. Ugyanis, ha a legnagyobb melegben trágyázunk, akkor bizony több kárt csinálunk, mint hasznot. Ha pedig valamilyen folyékony szert használunk, akkor könnyedén elpárologhat a tűző napon.

5. Ne használjunk peszticideket! 

Egyes szerek délután a napsütésben fokozhatják a fototoxicitás kockázat, a kémiai peszticidek és a gombaölő szerek nagy része pedig párolog a nagy melegben. Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy a beporzók ebben az időszakban a legaktívabbak, így nekik is árthatunk vele, ezért mindenképpen kerüljük el a délutáni permetezést és gyomirtózást!

6. Figyeljünk, mikor szedjük az elhalt részeket
Az elhalt virágok és levelek leszedése vagy levágása nem mindig egyszerű feladat, főleg, ha ezt még a meleg is nehezíti. Ha pedig vágjuk is az adott növényt, akkor szintén nem tesz jót a friss vágásoknak a forróság. Éppen ezért fontos, hogy ezt se délután csináljuk, hanem egy hűvösebb napszakban.

7. Gyomlálás

A növények körüli talaj nagyon kemény lehet a zavartalan napsütés miatt, ami megnehezíti a gyomok eltávolítását, és károsíthatja a növény gyökereit is. A legjobb, ha öntözés után reggel vagy este gyomlálunk.

8. Gyógynövények betakarítása
A gyógynövényekben található illóolajok miatt nem mindegy, hogy mikor szedjük le őket, hiszen az ízük nem egyformán intenzív. Ebben az esetben is javasolt reggel vagy este betakarítani és fogyasztani őket a legjobb íz érdekében.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?