Erre használnak fel a magyarok több millió köbméter vizet: te hitted volna?

Erre használnak fel a magyarok több millió köbméter vizet: te hitted volna?

agrarszektor.hu
Az élelmiszeripar a gazdaság egyik legfontosabb ágazata, amely nemcsak a mindennapi élelmiszerellátás biztosításában játszik szerepet, hanem jelentős mértékben igénybe veszi a természetes erőforrásokat, különösen a vizet. Egy friss kutatás szerint a vízfelhasználás az ágazatokban 2020–2024 között stabil, csak kisebb ingadozásokat mutat hazánkban.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A vízfelhasználás mértéke és hatékonysága kulcsfontosságú a fenntartható termelés szempontjából, hiszen a víz nemcsak alapanyag, hanem a termelési folyamatok meghatározó eleme is.  Az ipari vízkivételek elsősorban a sekély porózus és karsztos felszín alatti víztesteket terhelik, különösen az élelmiszeriparban, amely a legnagyobb arányban (kb. 54%) használ felszín alatti, ivóvíz minőségű vizet - írja a NAK.

Az élelmiszeripari ágazatok dinamikusan növekednek, az elmúlt években a technológiai fejlődés és a víztakarékos intézkedések hatására az iparágban fokozatosan nőtt a vízhasználat optimalizálásának jelentősége, így a megnövekedett vízigények ellenére a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a fajlagos vízfelhasználásuk jelentősen csökkent. A VGT3 vízgyűjtő-gazdálkodási terv szerint már 2000 és 2018 között is a feldolgozóipar egészében több, mint 80%-kal mérséklődött a vízigény. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Vízkészlet-járulék Nyilvántartó és Számító Program (VKJ3) és az OKIR adatbázisokra támaszkodó élelmiszeripari adatokra vonatkozó kutatása alapján ez a trend napjainkban is folytatódik, az élelmiszeripari termelők vízfelhasználása a 2020 utáni időszakra jellemzően az alábbiak szerint alakult.

Ágazati megoszlás

  • A keményítő és keményítőtermék gyártása kiemelkedően magas, évente összesen több mint 5 millió m3 vízfelhasználással.
  • A baromfihús-feldolgozás, zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, valamint tejtermékgyártás szintén nagy vízigényű, éves szinten 2,5 millió m3 körüli felhasználással.
  • A kisebb élelmiszeripari ágazatok (például sütőipar, tésztagyártás, édességipar) vízfogyasztása lényegesen alacsonyabb, nagyságrendileg néhány tíz- vagy százezer m3/év.

Az élelmiszeripar víztakarékos megoldásai kulcsszerepet játszanak a fenntartható termelés és a környezeti terhelés csökkentésében. Az iparág egyre nagyobb hangsúlyt fektet a vízfelhasználás optimalizálására. A korszerű tisztítási és hűtési technológiák, illetve a gyártási folyamatok digitalizációja lehetővé teszi, hogy egységnyi termék előállításához kevesebb vizet használjanak fel, miközben javul a termelés hatékonysága és minősége. Ezek az intézkedések nemcsak a vízkészletek megőrzését szolgálják, hanem csökkentik az energiafelhasználást és a szennyvízkibocsátást is, így pozitív hatással vannak a teljes élelmiszerlánc környezeti lábnyomára és hozzájárulnak az ipar klímavédelmi céljaihoz.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?