Másodvetés augusztusban: itt a lista, ezeket a zöldségeket még most is elültetheted

Másodvetés augusztusban: itt a lista, ezeket a zöldségeket még most is elültetheted

agrarszektor.hu
Ha van egy kertünk, akkor érdemes minden lehető módon kihasználni a lehetőségeket. A saját termesztésű zöldségekről pedig semmiképpen se mondjunk le ősszel, hiszen több olyan fajta is akad, amit bátran elvethetünk a nyár utolsó hónapjában is, köszönhetően a rövid tenyészidejüknek. Így hát az ősz beköszöntével is élvezhetjük a saját, friss, egészséges zöldségeinket, a vetés pedig nagyszerű kikapcsolódást nyújthat számunkra - persze akkor, ha nem a legnagyobb kánikulában, tűző napsütésben tesszük. Segítségképpen összegyűjtöttünk néhány olyan növényt, amivel bátran megtölthetjük augusztusban is a veteményest.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Egyre jobban közeledünk a nyár végéhez, ám ez a növények szempontjából egyáltalán nem probléma. Kapjuk elő az ásókat és más szükséges eszközöket, ám mielőtt nekivágnánk a munkának, néhány dologra érdemes lesz odafigyelnünk! A késői termések sikere nagyban függ attól, hogy megfelelően elő tudtuk-e készíteni a talajt. Pont ezért, az ásás és a gereblyézés is elengedhetetlen lesz. Természetesen az öntözésről sem szabad megfeledkezni, amikor már fejlődésben vannak a növényeink, akkor bőségesen locsolni kell őket. Azt pedig tartsuk szem előtt, hogy másodvetésben néhány faj kevesebbet terem, mint fővetésben, de ez ne vegye el a kedvünket, hiszen a területet így is, úgy is művelni kellene, így legalább némi zöldséggel is megajándékozhatjuk magunkat ősszel. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Miket vethetünk újra augusztusban?

Szerencsére bőségesen válogathatunk a finomabbnál finomabb növények közül, például a kelbimbó, a bab, a kapor és a kínai kel is ideális erre a célra. A hónap végétől egészen szeptember közepéig ismételten vethető a fekete retek és a hónapos retek is. Ültethetünk még mángoldot és brokkoliféléket is, ha esetleg tavasszal még nem tettük volna meg. A fejes salátáról sem kell lemondanunk, augusztus közepétől a hónap végéig fólia alá ismét vethetjük, ami akár az ültetési idő után 6 héttel már szedhetővé válik. Sokféle egyéb saláta vetésének is ilyenkor van itt az ideje, a mezei és a tépő salátáról így még az őszi fagyok beállta előtt szedhetünk friss, egészséges leveleket. 

Szintén jó választás lehet az áttelelő zöldségfélék közül az áttelelő spenót és sóska is, amelyeket szeptember végéig vethetünk el. Még idén is élvezhetjük a friss spenót ízét, ha augusztus végéig korai fajtát vetünk el. Egy kis plusz tipp: érdemes káposzta mellé tenni, mert az távol tudja tartja tőle a földibolhákat. A hónap végéig vethető még a rukkola és az étkezési vöröshagyma is. A megfelelő gondossággal előkészített ágyásokba ilyenkor a cékla és a póréhagyma is ideális lehet számunkra. Ezek a zöldségek a nálunk szokásos őszi időjárásnak köszönhetően még a fagyok előtt kifejlődnek. Az így megtermelt céklát pedig nagyszerűen lehet télen tárolni.

A fűszernövényekről se mondjunk le

Cserepekbe fűszernövényeket is elvethetünk, így a növények védett helyen lesznek és könnyedén mozgathatjuk is őket, ha túlságosan hidegre fordulna az idő. Ilyen például a kapor, a koriander, a borágó, a majoranna, a bazsalikom és a metélőhagyma is. Hazánkban az egyik legelterjedtebb fűszernövény a petrezselyem, és jó hír, hogy ezt is el lehet ültetni augusztusban. Bár elég lassan növekszik, de egy augusztusi vetéssel és hosszan elhúzódó nyár végi időjárással van esélyünk a komolyabb fagyok előtt friss leveleket szüretelni. A megfelelő talajkezelésről és a helyes magágy készítéséről pedig semmiképpen se feledkezzünk meg, hiszen ezek a tényezők azok, amik a vetés sikerességét fogják meghatározni. Ebben a nagy nyári hőségben nehezebben megy a munka, de tartsa bennünk a lelket az, hogy fáradalmaink gyümölcsét rövid időn belül már élvezhetjük is!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 21. 16:01