Drámai a helyzet a magyar földeken: búcsút inthetünk az idei kukoricának?

Drámai a helyzet a magyar földeken: búcsút inthetünk az idei kukoricának?

Számos csapás érte idén a mezőgazdaságot, az év eleinte kezdődött egy gyenge téllel, ami nem kedvezett a kártevők gyérítésének. Aztán jött egy szárazabb, fagyos tavasz, melyek jelentős károkat okoztak az ültetvényekben. Utána jött a június, vele együtt pedig a roppant száraz időjárás, ami most még is tart, és ez komoly aggodalomra ad okot a gazdáknak. Már egy ideje a talaj felső rétegében kritikus szint alá süllyedt a nedvességtartalom, ezek ellen védekezni pedig rendkívül nehéz. Jelen pillanatban már csak a remény maradt meg, hiszen, ha az elkövetkezendő napokban sem lesz csapadék, akkor valószínűleg búcsút inthetünk a kukoricának és a napraforgónak is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A károk már jól látszanak, elég csak a különböző barackokra vagy a meggyre gondolni. De a szabadföldi zöldségtermelők is károkról számolnak be, aminek az eredményét bizony mi, fogyasztók is érezhetünk akkor, ha bármilyen üzletbe betérünk. Most pedig újabb növények vannak veszélyben, hiszen nagyon nagy szükség lenne csapadékra, hogy lehessen bízni még némi termésben. Az előttünk álló napokban viszont ismét napos, száraz, egyre melegebb idő lesz a jellemző. Csapadékra csak a hét második felében van esély. Talán. Ha azonban nem fog semennyi, vagy nem elegendő eső esni, akkor komoly gondok adódhatnak a termést illetően.

EZ IS ÉRDEKELHET

Leáldozott a kukoricának és a napraforgónak?

Ha pénteken nem lesz kiadósabb eső, akkor tulajdonképpen teljesen tönkre fog menni a kukorica és a napraforgótermés. Legalább 25-30 milliméter csapadék kellene ahhoz, hogy ez ne következzen be. Öntözésre nincsen lehetőségünk, így úgy, mint a legtöbb termelő, mi is csak abban bízhatunk, hogy most az időjárás kegyes lesz hozzánk

- árulta el egy Pest megyei gazda, aki mintegy 100 hektáron termeszt különféle növényeket.

Hozzátette azt is, hogy a térségben az aszály érvényesül, a viharok és a jégeső szerencsére elkerülte őket, így ezek nem okoztak károkat a földeken.

Aggasztó, amit a klímaválság okoz

Eddig rendszeresen volt eső, pont ezért nem is voltak ekkora mértékű terméskiesések, vagy csak nagyon ritkán. Ám mára ez is drasztikusan megváltozott. A megszokott csapadékmennyiség több mint fele eltűnt, pótolni pedig nem tudják a legtöbb esetben. Beszédes szám, hogy ma Magyarországon a művelhető területek mintegy 2%-án zajlik mesterséges öntözés. A klímaváltozás viszont csak tovább fogja fokozni a problémákat, hiszen a telek egyre enyhébbek, a tavaszi fagyok gyakoribbak, a nyári szárazsághoz pedig megint csak hozzá kell majd szoknunk.

Bizonyos növénykultúrákat és fákat egyszerűen nem lehet majd nevelni és termeszteni ezen a vidéken, mert az időjárás ellehetetleníti. Ahhoz, hogy ez változzon, teljesen meg kellene változtatni az embereknek az életmódjukat  

- fogalmazott a termelő. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Van visszaút?

Az elmúlt évek megfigyelései alapján kijelenthető, hogy az időjárásnak és a klímaváltozásnak a mezőgazdasági termelők egyre inkább ki vannak szolgáltatva. A mezőgazdaság az aszály és a hőhullámok ellen a talaj vízvisszatartó képességének javításával, az öntözött területek növelésével védekezhet. Mint említettük, ez sem egyszerű, hiszen jelenleg az öntözött területek nagysága az elmúlt évtizedekben nemhogy növekedett, hanem csökkent. A víz egyre drágább, az országhatárokon belüli vízvisszatartás volumene alacsony, a vízigény pedig sokszor egybeesik a vízhiányos időszakokkal. Pont ezért elengedhetetlen lesz az a jövőben, hogy olyan hazai fajtákat nemesítsenek, amelyek jobban tűrik a szárazságot. Azonban ez is hosszadalmas folyamat, na meg persze nem is egyszerű. 

Ugyanezt lehet elmondani a fagy tekintetében is. Védekezni nem igazán lehet ellene, csak a kertekben és bizonyos fajtáknál, például a szőlőnél, így ebben az esetben is komoly szerep hárulhat a nemesítésre. Ahhoz, hogy valamelyest vissza lehessen fordítani ezeket a kíméletlen folyamatokat, drasztikus változásokra lenne szükség az emberiség életmódjával kapcsolatban, ám koránt sem tűnik úgy, hogy ez a közeljövőben beteljesülne.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03