Pusztító szárazság tombol az Alföldön: itt már lehet, az öntözés sem segít

agrarszektor.hu
Napok óta tart már a szinte elviselhetetlen hőség, és úgy tűnik, hogy a földeken is egyre rosszabb a helyzet: évtizedek óta nem látott súlyos aszály pusztít az országban, eddig mintegy 230 ezer hektárra nyújtott be 7 ezer gazdálkodó kárigényt. Leginkább a Dunától keletre eső megyék érintettek, Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára úgy véli, hogy az ilyen mértékű szárazságot és csapadékhiányt még öntözéssel sem tudják kezelni a gabonatermesztők.

Eddig 230 ezer hektárra nyújtott be hétezer gazdálkodó kárigényt, ami már most történelmi csúcsnak számíthat. Az országnak több olyan térsége is van, kiváltképp a Dunától keletre - Jász-Nagykun-Szolnokban, Békésben és Hajdú-Bihar megyében -, ahol az elmúlt fél évben 100 milliméternyi eső sem esett - tette hozzá Feldman Zsolt. A károk tovább súlyosbodhatnak, ha a következő hetekben nem jön csapadék. Az államtitkár tájékoztatása alapján - elsősorban az alföldi területekről - számos olyan jelzést, információt kapnak, hogy a tavaly őszi árpatermés - ami jellemzően 6,5 tonna szokott lenni országos átlagban - legfeljebb 1,5-2 tonna lesz - írja az Infostart. Ezért aztán nagyon komoly a gazdálkodók oldaláról az aggodalom, hogy hogyan is zárul a mostani betakarítási időszak. Sőt, amennyiben a következő egy-két hétben nem kap érdemi esőt a kukorica és napraforgó, annak nagyon komoly következményei lehetnek - emelte ki Feldman Zsolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az aszály eddig leginkább az őszi vetésű búzát, kisebb mértékben az árpát és valamennyi más kint lévő kalászost sújtotta, most azonban veszélybe kerülhet a kukorica és a napraforgó is akkor, ha az időjárás nem lesz kicsit kegyesebb. Az aszálykárok enyhítésére egyébként 12,5 milliárdos állami keret áll rendelkezésre, de más forrásokból is támogatják a gazdálkodókat. A csapadékhiányos időszakok átvészelésére öntözési közösségek alakultak, az aszály által súlyosabban érintett alföldi régiókban viszont gyakorlatilag sok folyóból, azok rendkívül alacsony vízállása miatt még öntözésre sincsen lehetőség, mert a vízkivevő szivattyúk magasan a vízszint felett, szárazon állnak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?