Brutális szárazság tombol a magyar földeken: ebből még nagy baj lehet

Brutális szárazság tombol a magyar földeken: ebből még nagy baj lehet

agrarszektor.hu
Lassan kezdünk kimenni a télből, ám eddig közel 3 hónap alatt szinte semmilyen csapadék sem esett, hó meg aztán pláne nem. Magyarországot így újabb aszály fenyegeti, hiszen a talaj kiszáradt, és bár az őszi vetések most még jól bírják, de ebből később nagy lehet a baj.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Egy tartós északnyugati széláramlat miatt egymást érik az időjárási frontok, és idén még alig esett eső - hívta fel a figyelmet Kovács Attila meteorológus. Az ország középső sávjában - nagy területeken - van, ahol az elmúlt harminc napban az egy millimétert is alig-alig éri el a csapadékösszeg, ami nagyon kevés. Ilyenkor ugyanis az lenne a normális, hogy a nyáron mélyen kiszáradt talaj feltöltődik a téli csapadékkal, miután egyelőre még kevés a párolgás - magyarázta. De a mélyebb talajrétegek feltöltődése, főként az Alföldön, illetve az ország északnyugati tájain még várat magára - írja az Infostart

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakértő rámutatott arra is, hogy az elmúlt időszakban átvonuló frontokat kísérő nagy szelek tovább szárították a talajt. Ha mindez nem lenne még elég, a talajfagyok felaprózták a felső rétegeket, az erős szél pedig helyenként el is hordta/hordja, porviharokat okozva ezzel, és még a termőréteget is csökkenti. Kovács Attila figyelmeztetett: az őszi vetések és az erdők most még jól viselik a szárazságot, de előbb-utóbb baj lesz belőle. Az, hogy országszerte még nem töltődött föl a talaj mélyebb rétege, az a nyári helyzetre jelenthet majd gondot. Ha csapadékhiányos marad a tél hátralévő része, emellett a tavasz is hasonló lesz, akkor az esetleges nyári aszály még fokozottabban jelentkezhet.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?