2022. október 1. szombat Malvin

Kiderült a csúf igazság: ezért nem esik az eső Magyarországon hetek óta

agrarszektor.hu
Lassan július végére érünk, de alig hullott értékelhető csapadék a hónap folyamán. Pedig a sokévi csapadékadatokat nézve hazánkban július a második legcsapadékosabb hónap. Akkor mégis hol van az eső?

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Tekintsük át nagy vonalakban az idei július időjárását. Perzselő, a mostanihoz fogható hőséget hozott július első napja. A Kárpát-medence egy masszív magassági gerincben foglalt helyet, egy közeledő hidegfront előoldalán. A hőségzáró hidegfront azonban jelentősen vesztett erejéből mire elért hozzánk, igazi felfrissülést, érdemi csapadékot csak a Dunántúlra hozott. Keleten csak a front előtti összeáramlási zóna tudott még záporokat, zivatarokat kitermelni, de ezek is csak lokálisan hozhattak némi enyhülést a szárazságra. Ezt követően újabb magassági gerinc és a hozzá kapcsolódó anticiklon húzódott fölénk biztosítva a száraz, napos, egyre melegedő időjárást - írja az Időkép

EZ IS ÉRDEKELHET

Július 5-én érkezett nyugat felől az újabb frontrendszer. A tőlünk nyugatra fekvő magassági teknőhöz kapcsolódó hullámzó frontrendszer ismét a Dunántúlra hozott jelentős lehűlést és jelentősebb csapadékot is. A csapadékzóna azonban a szárazabb keleti tájak fölé érve fokozatosan legyengült és feloszlott. A július-5-i hidegfront szinte kettévágta az országot. Frontot követően északnyugatias áramlás alakult ki, ami már meghozta a várva várt lehűlést a keleti tájakra is. Hiába jött azonban hűvösebb levegő, ekkor is alapvetően száraz levegő érkezett hozzánk. A hűvösebb időszak az elmúlt hétvégéig tartott. Ezidő alatt csak néhol alakult ki kisebb eső, zápor, érdemi csapadék szinte sehol sem hullott. Azóta ismét egy magassági gerinc épül felettünk, benne a szokásos anticiklonnal és egyre fokozódó hőséggel.

Összegezve a fent leírtakat elmondható, hogy a kifejezetten forró, száraz periódusokért a Kárpát-medence fölé húzódó magassági gerincek a felelősek, melyekhez anticiklonális időjárás kapcsolódik. Az anticiklonokban uralkodó leszálló légmozgások felhőoszlató hatásúak, meggátolják a záporok, zivatarok kialakulását. Emellett a levegő is egyre szárazabbá válik, így egyre kevesebb nedvesség áll rendelkezésre az esőfelhők kialakulásához. Gyakran előfordul ilyenkor, hogy ha az esőfelhők el is jutnak a szárazabb területekig a belőlük kihulló csapadék nagy része egyszerűen elpárolog még mielőtt a felszínre érne. Ez történt július 5-én is, amikor a szárazabb keleti országrészbe érkezett meg a front.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nyári időszakban főként hidegfrontok, hullámzó frontrendszerek, esetleg hidegcseppek biztosítják a csapadékot. Ebben a hónapban azonban a hozzánk eljutó frontok vagy tőlünk északra haladtak el és csak súroltak minket, vagy legyengülve érték el hazánkat és már csak a Dunántúlra tudtak érdemi lehűlést és csapadékot hozni. Hiányoznak az igazán markáns hidegfrontok, hullámzó frontrendszerek, melyek csapadékukkal ellensúlyozni tudnák az anticiklonális időszakokban tapasztalható száraz időjárást. A fent ismertetett sorminta sajnos tovább folytatódik, hisz a szombaton érkező hidegfront is legyengülve érkezik jelentős csapadékot és lehűlést nem fog hozni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34