Lándzsás útifű

A lándzsás útifű az ajakosvirágúak rendjébe, az útifűfélék családjába, a Plantago nemzetségbe tartozó lágy szárú növényfaj. Rétek, legelők, útszegélyek világszerte elterjedt faja.

A lándzsás útifű jellemzői

A lándzsás útifű egy évelő, tőrózsás növény, a pollendiagramokban a mezőgazdaság jelzője lehet. 20-40 cm magas lágy szára van, főgyökeres gyöktörzs jellemzi, rövid, barázdált, rostos szártagú hajtásain csak lándzsa alakú, 3-5 hosszanti, ívesen futó erezetű, ép szélű tőlevelek vannak. Az apró, 1-3 cm hosszú, kb. 4 mm széles, fehéres virágok tömött hengeres vagy gömbös füzérben állnak, sorrendben alulról felfelé nyílnak ki. A lándzsás útifű májustól októberig virágzik, virágpora közepes mértékben allergizál, jelentősége kicsi, pedig a pollenszemek száma portokonként 7700 is lehet. Hosszúkás toktermésében rekeszekben ülő, csónak formájú magok vannak. A lándzsás útifű mezőkön, réteken, erdőszéleken gyakori növény, egész Európában elterjedt, de lényegében az egész világon lehet vele találkozni.

A lándzsás útifű jótékony hatása

A lándzsás útifű koleszterincsökkentő hatása a mag és maghéj magas rosttartalmára vezethető vissza, megköti az epesavakat, gátolja azok recirkulációját, és elősegíti szintetizálódásukat a vér koleszterintartalmából. Teája a gyomorsavtermelést, gyomorégést csillapítja. Gyomorrontás esetén is segít forrázata. A lándzsás útifű a dohányzóknak is ajánlott, jól tisztítja a légutakat. Mindezek mellett a szamárköhögés, asztma esetén is eredményesen alkalmazható. Sárgaság ellen régóta használják, ugyanis normalizálja a máj és az epehólyag működését.

Ám a lándzsás útifüvet nemcsak „belülre” tudjuk használni, hanem „kívülre” is: a friss, összetört levelei sebek, vágások, nehezen gyógyuló fekélyek, zúzódások eredményes kötöző- és borogatószere. Viszketés, rovarcsípés, kiütések, májfolt kezelésében is hatásos, hűti is a bőrfelületet a lándzsás útifű. Mivel összehúzza, fertőtleníti, bezárja a sebet, és elősegíti a véralvadást, vérzéscsillapítóként is használatos. Duzzadásos szembetegségekben, herpesz kezelésében is eredményesen alkalmazható.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!