Rönkfogó

A rönkfogó a fatörzsek megfogására és mozgatására szolgáló, traktorra csatlakoztatható berendezés. Különböző változatait rönkcsipesznek, rönkfogó kanálnak és villának is nevezik.

A rönkfogó az erdészeti munkálatok során használatos munkagép tartozék, amelyet a kivágott farönkök felemelésére és átrakodására fejlesztettek ki. Általában olyan, első vagy hátsó traktorhidraulikára felszerelhető egységekről van szó, amelyek által az alkalmazott erőgép egyfajta speciális (homlok)rakodóként viselkedve alkalmassá válik a súlyos rönkfák mozgatására is. Ilyenkor a rönkfogók adapterként kerülnek felszerelésre.

A rönkfogók segítségével a fahasábok rakodása történhet a földről pótkocsira, faszállítóra, illetve fordítva, erdészeti pótkocsiról lefelé a földre, farakásba halmozva. A rönkfogók egy része akár a fa átrakodására is alkalmas, azaz a fatörzsek egy adott szállítóeszközről egy másik szállítóeszközre történő áthelyezése zajlik így. A műszaki kivitelt tekintve különböző megoldások vannak: léteznek csipeszes, illetve kanalas rakodási eszközök az erdészeti daruk között, ahogyan rönkvonszolók, rönkmarkolók, erdészeti csörlők is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!