Komoly átalakulás jön az agráriumban: már biztos, semmi sem lesz olyan, mint régen

Komoly átalakulás jön az agráriumban: már biztos, semmi sem lesz olyan, mint régen

agrarszektor.hu
A világban jelenleg nemcsak fegyverekkel, hanem élelmiszerekkel és szavakkal is lőnek. Az elmúlt években bizonyára mindenki észrevehette már, hogy a világ gyökeresen felfordult, és ebbe a mezőgazdaság is beletartozik. Az agrárium viszont kiemelt szerepet játszik ebben az "új" világban, hiszen az időjárási anomáliák, a háborúk és a világjárványok miatt felértékelődött az emberek számára az élelmiszer. Arról nem is beszélve, hogy a háborúk még több embert taszítanak az éhezés szélére.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Fórián Zoltán, az Erste Bank Zrt. Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője és a Kukorica Kör Egyesület egyik alapító tagja a NAK Szántóföldi Napokon, Mezőfalván elmondta, hogy sajnos nem kell messzire menni a háborúért. Az orosz-ukrán konfliktus az egész világpiacra nagy hatással van, több mint 100 nap alatt például nem sikerült megoldást találni arra, hogy a beragadt készletek helyettesítsék, illetve a szállításokban továbbra is fennakadások vannak. Emellett hangulati oldalon is nagyon fokozott az élelmiszerpiac. Az élelmiszer elengedhetetlen az emberek számára is, ezért lehetnek sokak számára aggasztóak a kialakult extrém árak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebben a háborúban nemcsak fegyverekkel, hanem élelmiszerekkel és szavakkal is lőnek. A világon az éhezők száma több százmillióval is megugorhat. Eljött az ideje annak, hogy jobban tiszteljék és megfizessék az emberek az élelmiszereket, és a valós költségek közelébe kerüljenek a termékek - erre rászolgáltak a gazdák és maga az élelmiszerszektor is. Persze, ezt nem így szerettük volna elérni, de tény, hogy ez a felértékelődés egy régóta várt tendencia világszerte  

- fogalmazott Fórián Zoltán. 

A szakember kitért arra is, hogy az emberiség nem tudja megfelelően megosztani az ellátási problémát. Emellett a régi programokat "futtatják", segélyekkel próbálják támogatni a rászoruló nemzeteket, de ezek sem sikeresek kellőképpen, az ellátási gondok pedig továbbra sem oldódnak meg. Az energiaárak és a szélsőséges időjárási viszonyok is tartósan velünk fognak maradni, a felhalmozási kényszer pedig folyamatosan fogja fűteni az élelmiszerpiacokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gazdák elkezdték félteni azt, amijük van. A mezőgazdasági biztosítás piaca is változik, sokkal több biztosítást kötnek. Az élelmiszerek is drágulnak, ami szintén befolyásoló tényező, illetve az építőanyagok árai is emelkednek, amik ugyancsak hatással vannak a beruházásokra  

- mondta Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója és a Kukorica Kör Egyesület egyik alapító tagja.

Kitért arra is, hogy Magyarország szét van szakadva az időjárást tekintve: míg egyes megyéket a jég veri szét, a másikat már az aszály fenyegeti. Éppen ezért (is) annyira értékes a kukorica, hiszen a jégverésnek a leginkább ellenálló növény. Mindezek mellett a gazdálkodók gondolkodása is átalakulóban van, ma már jó előre kell gondolkodni, előrelátónak kell lenni. Nem akkor kell "észhez kapni", mikor már megtörtént a baj - és ez az, amit egyre többen felismernek. A szakember egy másik fontos dologra is felhívta a figyelmet: mint fogalmazott, eddig csak beszéltünk szupercellákról, most viszont már látják, hogy van.

EZ IS ÉRDEKELHET

Új gondolkodás jöhet a mezőgazdaságban

Érdekesen alakul az integrátorok szerepe is, hiszen ennyien sosem kérték még a kihelyezett termékeikre a biztosítást. Úgy tűnik, hogy mindenki elkezdte jobban félteni a kiadott pénzét, nagyobb a kereslet biztosítás-fronton az integrátoroktól. Úgy látjuk, hogy ez működik   

- vélekedett Baranyi Szabolcs. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Dobhat-e valamilyen mentőövet az EU?

A szakértők egyetértettek abban, hogy a jövő piaca egyértelműen Dél-Amerika és Afrika, gigantikus növekedések várhatóak ezeken a piacon. A háborút tekintve a fő probléma pedig nem az lesz, hogy nem lesz elég termény, hanem az, hogy egyszerűen nem lesz hol tárolni őket és a kibocsátási kapacitás is szűk. A vasutak nincsenek erre felkészülve, ezen az ágon is óriási beruházásokra lenne szükség. 

A gazdálkodási körülmények sosem lesznek már olyanok, mint voltak. Komoly átalakulás várható.  
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 2. 16:17