Durva, ami az ukrán gabonával történik: meglepő dolgokra derült fény

Durva, ami az ukrán gabonával történik: meglepő dolgokra derült fény

agrarszektor.hu
A Kreml arról adott hírt, hogy az első hajónyi rakomány elhagyta a megszállt területet. Több ezer tonna gabonát szállított az az orosz felségjel alatt közlekedő hajó, amelyet a fekete tengeri Karaszu kikötőjében tartanak fogva, vizsgálat alatt a hatóságok Törökországban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A vámhatóság fellépése azután történt, hogy az ukránok arról beszéltek: a Zsibek Zsoly 7000 tonna gabonát visz ki illegálisan Berdjanszkból. A hajó a kikötőn kívül vár a vizsgálat lezárultára. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette, hogy a hajó orosz zászló alatt közlekedik, de úgy tűnt, hogy szeretné elhárítani a felelősséget - írja az Infostart a The Guardian cikke alapján. Lavrov elmondta, hogy a hajó orosz zászló alatt közlekedik, de úgy véli, hogy Kazahsztáné, a rakományt Észtország és Törökország közötti szerződés alapján szállították. Kijev azonban azzal vádolja az oroszokat, hogy gabonát lopnak a megszállt ukrán területről, amit aztán nemzetközi piacokon értékesítenek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A Zsibek Zsoly ügye új megvilágításba helyezte a lopásról szóló állításokat és érzékeny helyzetbe hozta a török kormányt, amely továbbra is közvetítő szerepre törekszik Moszkva és Kijev között élelmiszerellátási kérdésekben. Az ellentmondást viszont növeli, hogy a Zsibek Zsoly útjának kezdetét a megszállt zaporizzsjai területről, ahol Berdjanszk kikötője is fekszik, a Moszkva által kinevezett vezető büszkén jelentette be. A háború kezdete óta ez az első kereskedelmi hajó, ami az orosz ellenőrzés alatt álló kikötőkből szállítmányokat visz ki. Ezt követően Törökországnak írtak az ukránok arról, illegális gabonakivitel történik. Azt kérték, hogy vegyenek gabonamintát és ellenőrizzék a hajót. Ukrajna törökországi nagykövete, Vaszil Bodnar azt reméli, hogy elkobozzák a gabonát. Beszámolt arról is, hogy a török féllel kész együttműködni. A gabona eredetének azonosítása azonban továbbra is nehézségekbe ütközik. Az oroszok által kinevezett adminisztrációk a megszállt területeken is azt állítják, hogy a helyi gazdákkal együttműködve dolgoznak azon, hogy a gabonát a világpiacra juttassák.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?