Gödörben az ukrán gabonapiac: hatalmas kiesésre számíthatnak a gazdák

agrarszektor.hu
Naponta lehet híreket olvasni a szomszédban dúló háborúról, azon belül is az ukrán mezőgazdaságról, gabonapiacról. Azt már tudni lehet, hogy nem túl rózsás a helyzet, olyannyira nem, hogy az ország agrárminisztériuma közölte, éves szinten mintegy 43%-kal, 141 millió tonnára esett vissza júniusban az ukrán gabonaexport.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Mindennek ellenére a 2021-22-es időszakban a kivitel 8,5 százalékkal, 48,5 millió tonnára nőtt, köszönhetően a februárt megelőző magas volumennek. A háború kezdetét követően azonban erőteljesen visszaesett a kivitel, hiszen az oroszok blokád alá vonták a fekete-tengeri kikötőket, élelmezési váltságot kiváltva ezzel Afrikában és a Közel-Keleten és az egekbe lőve az élelmiszerárakat világszerte. A búza exportja a 2021-22-es időszakban 18,7 millió tonnára nőtt az egy évvel korábbi 16,6 millió tonnáról, míg a kukorica kivitele 23,5 millió tonnát tett ki, szemben az egy évvel korábbi 23,1 millió tonnával. Az árpaexport 5,8 millió tonnára nőtt 4,2 millió tonnáról - írja a Világgazdaság a Reuters alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ukrán kormány szerint idén az ország körülbelül 65 millió tonnányi gabonát és olajos magvat takaríthat be, ami nagyon jelentősen alulmarad tavalyhoz képest, 2021-ben ugyanis ez 106 millió tonna volt. A csökkenés okai talán nem meglepőek, a háborúban elvesztett területek és az alacsonyabb hozamok okozzák ezt a negatív változást. A minisztérium, mint mondta, az ország déli és keleti részén a betakarítás is elkezdődött, és 293,800 tonna termést már be is gyűjtöttek a bevetett területek mintegy 1 százalékáról, 131,500 hektárról. Az átlagos hozam tehát hektáronként 2,23 tonnára rúgott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?