Gödörben az ukrán gabonapiac: hatalmas kiesésre számíthatnak a gazdák

Gödörben az ukrán gabonapiac: hatalmas kiesésre számíthatnak a gazdák

agrarszektor.hu
Naponta lehet híreket olvasni a szomszédban dúló háborúról, azon belül is az ukrán mezőgazdaságról, gabonapiacról. Azt már tudni lehet, hogy nem túl rózsás a helyzet, olyannyira nem, hogy az ország agrárminisztériuma közölte, éves szinten mintegy 43%-kal, 141 millió tonnára esett vissza júniusban az ukrán gabonaexport.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mindennek ellenére a 2021-22-es időszakban a kivitel 8,5 százalékkal, 48,5 millió tonnára nőtt, köszönhetően a februárt megelőző magas volumennek. A háború kezdetét követően azonban erőteljesen visszaesett a kivitel, hiszen az oroszok blokád alá vonták a fekete-tengeri kikötőket, élelmezési váltságot kiváltva ezzel Afrikában és a Közel-Keleten és az egekbe lőve az élelmiszerárakat világszerte. A búza exportja a 2021-22-es időszakban 18,7 millió tonnára nőtt az egy évvel korábbi 16,6 millió tonnáról, míg a kukorica kivitele 23,5 millió tonnát tett ki, szemben az egy évvel korábbi 23,1 millió tonnával. Az árpaexport 5,8 millió tonnára nőtt 4,2 millió tonnáról - írja a Világgazdaság a Reuters alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ukrán kormány szerint idén az ország körülbelül 65 millió tonnányi gabonát és olajos magvat takaríthat be, ami nagyon jelentősen alulmarad tavalyhoz képest, 2021-ben ugyanis ez 106 millió tonna volt. A csökkenés okai talán nem meglepőek, a háborúban elvesztett területek és az alacsonyabb hozamok okozzák ezt a negatív változást. A minisztérium, mint mondta, az ország déli és keleti részén a betakarítás is elkezdődött, és 293,800 tonna termést már be is gyűjtöttek a bevetett területek mintegy 1 százalékáról, 131,500 hektárról. Az átlagos hozam tehát hektáronként 2,23 tonnára rúgott.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?