2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Ennyi volt? Moszkva máris megsérthette az ukrán gabonáról szóló megállapodást

MTI
Ukrán közlés szerint orosz rakétatámadás érte szombaton Odessza kikötőjét a Fekete-tengeren, Oleh Nikolenko külügyi szóvivő szerint ezzel Moszkva máris megsértette az ENSZ és Törökország közvetítésével az ukrán gabona exportjának biztosításáról előző nap kötött megállapodást. Oroszország tagad, az ENSZ és az Európai Unió elítélte a támadást.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Szerhij Bratcsuk, az odesszai régió kormányzatának szóvivője szerint az orosz erők Kalibr típusú rakétákat lőttek ki a kikötőre. Több rakétát az ukrán légvédelem megsemmisített - tette hozzá. Nikolenko úgy fogalmazott, hogy a támadással Vlagyimir Putyin orosz elnök "leköpte António Guterres ENSZ-főtitkárt és Recep Tayyip Erdogan török elnököt, akik óriási erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy eljussanak a megállapodáshoz" a gabonaexport biztonságos felújításáról. Ha az Isztambulban kötött megállapodás a támadás miatt kudarcot vall, azért a teljes felelősség Oroszországot terheli - jelentette ki. Hulusi Akar török védelmi miniszter arról számolt be, hogy kapcsolatba léptek orosz partnereikkel, akik tagadják, hogy Moszkvának bármilyen szerepe volt a támadásban. Oroszország is alapos vizsgálatot folytat annak érdekében, hogy kiderítse, mi történt - tette hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelezte egyúttal: Törökországot nagyon aggasztja, hogy a megállapodás másnapján ilyen súlyos incidens történt.
Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a támadást az arról szóló hírek alapján, és közleményében leszögezte: létfontosságú, hogy a felek betartsák és gyakorlatba iktassák az előző napi megállapodást. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője megvetendőnek minősítette, hogy a gabonaexportról szóló egyezmény aláírása után egy nappal támadás érte annak egy kulcsfontosságú helyszínét. Ez azt bizonyítja szerinte, hogy Oroszország semmibe veszi a nemzetközi jogot és az abból fakadó kötelezettségeit. A pénteki egyezmény - amelyet Ukrajna és Oroszország külön-külön írt alá az ENSZ-szel és Törökországgal - Guterres bejelentése szerint lehetővé teszi jelentős mennyiségű élelmiszer exportját Odessza, Csornomorszk és Pivdennij kikötőkből. Az ukrán gabona helyi tűzszünetek által garantált biztonságos folyosókon juthat át a Fekete-tengeren, a szankciókkal sújtott Oroszország pedig újraindíthatja a gabona- és műtrágyaszállításokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?