Megszületett a döntés: újraindulhat az ukrán gabonaexport

Megszületett a döntés: újraindulhat az ukrán gabonaexport

agrarszektor.hu
Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közvetítésével megállapodott a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Az egyezmények aláírását az ENSZ-főtitkára jelentette be Isztambulban. António Guterres szerint a megállapodás lehetővé teszi jelentős mennyiségű élelmiszer exportját Odessza, Csornomorszk és Pivdennij kikötőkből. A főtitkár felszólította Oroszországot és Ukrajnát a megállapodás maradéktalan betartására.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A globális gabonaellátási nehézségek fenyegetése miatt régóta várt egyezményeket az isztambuli Dolmabahce-palotában írták alá. Oroszország és Ukrajna, a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozó két ország külön írt alá megállapodást több millió tonna gabona Ukrajnából történő exportjáról. Az aláírási ceremónián jelent volt Guterres mellett Recep Tayyip Erdogan török elnök is. Mihajlo Podoljak ukrán elnök tanácsadó a ceremónia előtt a Twitteren közölte: Ukrajna semmilyen dokumentumot nem ír alá közvetlenül Oroszországgal. Ukrajna csak Törökországgal és az ENSZ-szel ír alá megállapodást. Oroszország ugyanilyen megállapodást ír alá Ankarával és a világszervezettel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Podoljak határozottan kizárta orosz hajók közreműködését és Moszkva képviselőinek a jelenlétét az ukrán kikötőkben. "Provokáció esetén azonnal katonai választ adunk" - írta a tanácsadó. Szükség esetén minden ellenőrzést "közös csoportok" végeznek el a török vizeken. Podoljak nem közölt részleteket a csoportok összetételével kapcsolatosan. António Guterres, mint mondta, egy jelzőfényt látnak a Fekete-tengeren, a remény, a lehetőség és a megkönnyebbülés fényét, amelyre a világnak most jobban szüksége van, mint bármikor korábban. A fekete-tengeri ukrán kikötők orosz blokádja miatt több millió tonna gabona maradt a tárolókban, és számos hajó a kikötőben rekedt, tovább rontva az amúgy is szűkülő globális ellátást, és az nyugati szankciókkal együtt szárnyaló inflációt idézett elő világszerte az élelmiszer- és az energiapiacokon.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mostani egyezmény értelmében az orosz blokád ellenére újraindulhat az ukrán gabona szállítása a Fekete-tengeren, helyi tűzszünetek által garantált biztonságos folyosókon, a szankciókkal sújtott Oroszország pedig újraindíthatja a gabona- és műtrágyaszállításokat. Magas rangú ENSZ-tisztségviselők pénteken közölték, hogy a megállapodás teljességében néhány hét múlva lesz működőképes. A megállapodás 120 napig lesz érvényben, de meghosszabbítható. "Az a tény, hogy két egymással háborúban álló fél - mégpedig nem akármilyen háborúban - képes volt ilyen megállapodást kötni, (.) példa nélküli" - mondta a Reuters hírügynökségnek egy ENSZ-tisztviselő. Az orosz aggodalmak kivédésére, amely szerint a visszatérő hajók fegyvert csempészhetnek Ukrajnába, valamennyi fél képviselői átvizsgálják és az Isztambulban működő Közös Koordinációs Központ felügyeli a hajókat, amelyek a Fekete-tengerről a Boszporuszi-szoroson haladnak át a világpiacok felé. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Egyesült Államok üdvözölte a megállapodást. Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet közölte: arra törekszenek, hogy Oroszországon számon kérhető legyen annak a megvalósítása. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte: 

Oroszország kötelezettségeket vállalt, amelyeket ez a dokumentum világosan megfogalmaz. Nem fogjuk az előnyünkre fordítani, hogy ezeket a kikötőket megtisztítják és megnyitják. Erre kötelezettséget vállaltunk.  

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell a Twitteren közölte: az EU "jó irányba tett lépésként" üdvözli a pénteki megállapodást, és annak gyors megvalósítását szorgalmazza. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kijelentette: a hét legfejlettebb országot tömörítő G7 országcsoport szorosan együttműködik partnereivel, így Törökországgal és másokkal annak biztosítására, hogy Ukrajnából el tudják szállítani a gabonát és ott elhelyezni, ahol szükség van rá, anélkül, hogy ezzel veszélyeztetnék Ukrajna szuverenitását és védelmét.
Guy Platten, a Nemzetközi Hajózási Kamara (ICS) főtitkára kijelentette: 

Ez egy régóta szükséges áttörés több millió ember számára, akiknek a túlélése függ a gabona biztos áthaladásától. Bár ez egy fontos lépés, sok munkát kell még elvégezni. A legénység biztonságának a szavatolása létfontosságú, ha gyorsan meg akarjuk valósítani a szerződést. Több kérdés maradt meg azzal kapcsolatban, hogyan tudnak a hajók biztonságosan navigálni az elaknásított vizeken, és hogyan tudja a térség hajóinak a legénysége hatékonyan teljesíteni a javasolt határidőt  

- mondta az ICS-főtitkár.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?