Áramlik ki a gabona Ukrajnából: durva, hova kerül az aranyat érő termés

Áramlik ki a gabona Ukrajnából: durva, hova kerül az aranyat érő termés

MTI
Több mint 14 millió tonna gabonát exportáltak már az ukrán kikötőkből a fekete-tengeri kezdeményezésnek köszönhetően - közölte az ENSZ tárgyalásokért felelős magas rangú vezetője csütörtökön.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Rebeca Grynspan, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) főtitkára genfi sajtótájékoztatóján kiemelte az Ukrajna és Oroszország között létrejött megállapodás jelentőségét, amely hét hónapja folyamatosan lehetővé teszi az élelmiszeripari termékek egekbe szökött világpiaci árának csökkentését.

 Több mint 14 millió tonna gabonát szállítottak már el, amelyet a fekete-tengeri kezdeményezésnek köszönhetően sikerült szétosztani

- magyarázta az UNCTAD főtitkára. A fekete-tengeri gabonaexport-megállapodás, amelyet július 22-én 120 napra írt alá az ENSZ, Ukrajna, Oroszország és Törökország, lehetővé tette az orosz-ukrán háború által kiváltott globális élelmezési válság enyhítését, és a megállapodást négy hónappal - március 22-éig - meghosszabbították.

Grynspan, aki 1994 és 1998 között Costa Rica alelnöke volt, visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint az Ukrajnából indított gabonaszállítmányok a gazdag államokba kerültek volna, nem pedig a fejlődő országokba. Az UNCTAD főtitkára kiemelte: először is különbséget kell tenni az állatállománynak szánt gabonafélék és a lakossági fogyasztásra szánt gabonafélék kivitele között.

Tisztázzunk valamit: az állati takarmány nagy része korábban sem került fejlődő országokba, többségüket mindig is a fejlett országokba exportálták

- magyarázta Grynspan.

Ezzel szemben a "fejlődő országok jól jártak a fekete-tengeri gabonamegállapodással" az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek tekintetében - mutatott rá az ENSZ tisztségviselője. Hozzátette: például a búzaexport kétharmada fejlődő országokba irányult. Mindazonáltal Grynspan elismerte, hogy az idei gabonaexport mennyisége a 2021-es szint alatt van. - "Még hosszú út áll előttünk" - mondta. Ahogy korábban több ízben, Grynspan ezúttal is hangsúlyozta, hogy jövőre globális műtrágyahiánytól tart, és az idő egyre jobban szorít, mert a vetést-ültetést nem lehet a végtelenségig elhúzni.

Pontosan ezért kell mindent megtennünk, hogy a lehető leggyorsabban megoldjuk ezt a problémát

- adta értésre Grynspan.

Eközben Oroszország azt sérelmezi, hogy nem alkalmazzák az Ukrajnával szintén július 22-én aláírt második megállapodást, amely lehetővé tenné az orosz gabona és műtrágya exportját. Moszkva panaszkodik, hogy nem tudja értékesíteni fenti termékeit az elsősorban a pénzügyi és logisztikai szektorait érintő nyugati büntetőintézkedések miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28