Áramlik ki a gabona Ukrajnából: durva, hova kerül az aranyat érő termés

Áramlik ki a gabona Ukrajnából: durva, hova kerül az aranyat érő termés

MTI
Több mint 14 millió tonna gabonát exportáltak már az ukrán kikötőkből a fekete-tengeri kezdeményezésnek köszönhetően - közölte az ENSZ tárgyalásokért felelős magas rangú vezetője csütörtökön.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Rebeca Grynspan, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) főtitkára genfi sajtótájékoztatóján kiemelte az Ukrajna és Oroszország között létrejött megállapodás jelentőségét, amely hét hónapja folyamatosan lehetővé teszi az élelmiszeripari termékek egekbe szökött világpiaci árának csökkentését.

 Több mint 14 millió tonna gabonát szállítottak már el, amelyet a fekete-tengeri kezdeményezésnek köszönhetően sikerült szétosztani

- magyarázta az UNCTAD főtitkára. A fekete-tengeri gabonaexport-megállapodás, amelyet július 22-én 120 napra írt alá az ENSZ, Ukrajna, Oroszország és Törökország, lehetővé tette az orosz-ukrán háború által kiváltott globális élelmezési válság enyhítését, és a megállapodást négy hónappal - március 22-éig - meghosszabbították.

Grynspan, aki 1994 és 1998 között Costa Rica alelnöke volt, visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint az Ukrajnából indított gabonaszállítmányok a gazdag államokba kerültek volna, nem pedig a fejlődő országokba. Az UNCTAD főtitkára kiemelte: először is különbséget kell tenni az állatállománynak szánt gabonafélék és a lakossági fogyasztásra szánt gabonafélék kivitele között.

Tisztázzunk valamit: az állati takarmány nagy része korábban sem került fejlődő országokba, többségüket mindig is a fejlett országokba exportálták

- magyarázta Grynspan.

Ezzel szemben a "fejlődő országok jól jártak a fekete-tengeri gabonamegállapodással" az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek tekintetében - mutatott rá az ENSZ tisztségviselője. Hozzátette: például a búzaexport kétharmada fejlődő országokba irányult. Mindazonáltal Grynspan elismerte, hogy az idei gabonaexport mennyisége a 2021-es szint alatt van. - "Még hosszú út áll előttünk" - mondta. Ahogy korábban több ízben, Grynspan ezúttal is hangsúlyozta, hogy jövőre globális műtrágyahiánytól tart, és az idő egyre jobban szorít, mert a vetést-ültetést nem lehet a végtelenségig elhúzni.

Pontosan ezért kell mindent megtennünk, hogy a lehető leggyorsabban megoldjuk ezt a problémát

- adta értésre Grynspan.

Eközben Oroszország azt sérelmezi, hogy nem alkalmazzák az Ukrajnával szintén július 22-én aláírt második megállapodást, amely lehetővé tenné az orosz gabona és műtrágya exportját. Moszkva panaszkodik, hogy nem tudja értékesíteni fenti termékeit az elsősorban a pénzügyi és logisztikai szektorait érintő nyugati büntetőintézkedések miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?