Vége a gabonaválságnak? Péntek délután megegyezhet Oroszország és Ukrajna

Vége a gabonaválságnak? Péntek délután megegyezhet Oroszország és Ukrajna

MTI
Oroszország és Ukrajna péntek délután Isztambulban írja alá a megállapodást a gabonaexportról - közölte a török elnöki hivatal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az aláíráson Recep Tayyip Erdogan török elnök, António Guterres ENSZ-főtitkár, valamint Oroszország és Ukrajna képviselői fognak részt venni. A megállapodás aláírására az isztambuli Domabahce-palotában tartanak. Ennek értelmében a háború miatt megrekedt ukrán gabonaszállítmányok útnak indulhatnának a Fekete-tengeren át, és enyhítenék az orosz gabona- és műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozásokat.

A török külügyminiszter, Mevlüt Cavosoglu még hétfőn jelezte a TRT török állami televízióban, hogy "a következő napokban lehetséges a megállapodás". New Yorkban Farhan Haq helyettes ENSZ-szóvivő jelentette be, hogy António Guterres és két tárgyalója, aki több mint két hónapja részt vesz a közvetítésben, csütörtök este Isztambulba érkeztek.
Guterres nem messze Törökországtól nyaral, és nemrégiben jelezte, kész lerövidíteni nyaralását, hogy részt vegyen az aláírási ceremónián. A helyettes ENSZ-szóvivő azt is közölte: António Guterres mellett Martin Griffith, a főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese, valamint Rebeca Grynspan, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) vezetője is Isztambulban lesz.

Egy nevének elhallgatását kérő diplomata azt közölte: Washington nemrégiben garanciákat ígért arra, hogy a szállító cégek nagy kapacitású hajókat bocsáthatnak Moszkva rendelkezésére gabonája és műtrágyája exportjához, anélkül, hogy aggódniuk kellene a szankciók miatt. Az Egyesült Államok is üdvözölte a megállapodást. Ahogy Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője jelezte, "üdvözöljük az elvi megállapodás bejelentését, de ami számukra most fontos, az az, hogy Oroszország viselje a felelősséget a megállapodás végrehajtásáért, és lehetővé tegye, hogy az ukrán gabona eljusson a világpiacra." A szóvivő azt is hozzátette, hogy

soha nem is lett volna szabad ilyen helyzetbe kerülnünk. Ez Oroszország szándékos döntése volt, hogy fegyverként használja fel az élelmiszereket.

Ned Price üdvözölte António Guterres és Törökország diplomáciai erőfeszítéseit. Ami az ukrán gabonaszállításokat illeti, a tárgyalás alatt lévő megállapodás előirányozza a Fekete-tenger újbóli használatát biztonságos folyosókon és helyi tűzszüneteknek köszönhetően. A kereskedelmi hajók feltehetően Törökország által elvégzendő átvizsgálása biztosítja majd, hogy a gabonaszállítmányok berakodására Odesszába érkező hajók ne szállítsanak fegyvert.

Diplomaták szerint Isztambulban koordinációs központot hoznak létre tengerhajózásra szakosodott ENSZ-szakértők közreműködésével. Az Ukrajna és az Oroszország között megkötendő megállapodás célja, hogy rövid időn belül csökkentse az utóbbi hónapokban meredeken emelkedő gabonaárakat. A világ több országban tapasztalt élelmiszerválság éhínséggel fenyeget, elsősorban Fekete-Afrika országaiban, de Libanonban vagy Egyiptomban is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?