Meglepő kijelentést tett Putyin az orosz-ukrán háborúról: ez sokakat érint

Meglepő kijelentést tett Putyin az orosz-ukrán háborúról: ez sokakat érint

MTI
Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton Szentpéterváron közölte az orosz-ukrán háborúban közvetíteni kívánó afrikai vezetőkkel, hogy Oroszország üdvözli az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos kiegyensúlyozott álláspontjukat, és nyitott a párbeszédre. Közölte a küldöttséggel, hogy az Oroszország által lehetővé tett fekete-tengeri ukrán gabonaexport egyáltalán nem könnyített Afrikának a magas élelmiszerpiaci árakkal kapcsolatos problémáin, mert a gabona többségében a gazdag országokba került

Az afrikai küldöttségnek, amelyet Putyin a Szentpétervár melletti elnöki rezidencián, a Konsztantyin-palotában fogadott négy államfő - Cyrill Ramaphosa (Dél-afrikai Köztársaság), Macky Sally (Szenegál), Hakainde Hichilema (Zambia), valamint Azali Assoumani (Comore-szigetek), az Afrikai Unió elnöke - a tagja, továbbá Kongó, Uganda és Egyiptom képviselői is helyet kaptak a delegációban. Előző nap a küldöttség Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki leszögezte, hogy Ukrajna addig nem hajlandó tárgyalni, amíg minden orosz katonát ki nem vonnak a megszállt területekről.

Vlagyimir Putyin üdvözölte a küldöttség tagjait, akik közül Cyrill Ramaphosa a háború befejezését sürgette, majd a comorei, a szenegáli és dél-afrikai elnök álláspontjának kifejtése után átvette a szót. Az orosz elnök megismételte azt az álláspontját, hogy Ukrajna és a Nyugat kezdte a konfliktust jóval azelőtt, hogy Oroszország tavaly februárban Ukrajnába vezényelte volna a csapatait. Hangsúlyozta, hogy a Nyugat - nem pedig Oroszország - a felelős az élelmiszeráraknak a világpiacon a múlt év elején történt meredek emelkedéséért. Kijelentette, hogy Oroszország soha nem utasította el a tárgyalásokat az ukrán féllel, azokat Kijev blokkolta.

Cyrill Ramaphosa dél-afrikai elnök kifejtette tízpontos béketervét. Közölte, hogy azért utaztak Oroszországba, hogy az Ukrajnával való tárgyalások megkezdését szorgalmazzák.

Azért vállalkoztunk erre a küldetésre, mert nekünk afrikaiaknak, sajnos, számos konfliktust kell kezelnünk, és a párbeszéd és a tárgyalás útján sikerül megoldanunk őket

- mondta. Putyin közölte: Oroszország nyitott a konstruktív párbeszédre.

Címlapkép forrása: MTI/AP/Ria Novosztyi orosz hírügynökség/Pavel Bednyakov

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. november 29. 06:01