Komoly fenyegetés Oroszországtól – ez hatással lesz a gabonapiacra

Komoly fenyegetés Oroszországtól – ez hatással lesz a gabonapiacra

agrarszektor.hu
Ma nulla órától minden ukrán kikötőbe tartó hajót potenciális fegyverszállítmányként fognak kezelni, így tüzet is nyithatnak rájuk – közölte Moszkva szerda este. Az orosz fenyegetés megkérdőjelezi azt az ukrán szándékot, amely szerint Kijev az oroszok részvétele nélkül is folytatná a korábbi gabonaegyezmény gyakorlatát.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

– írja a Reutersre hivatkozva a Portfolio.

Bárki lehet célpont

A Fekete-tengeri kezdeményezés megszüntetése és a tengeri humanitárius folyosó lezárása után 2023. július 20-án, moszkvai idő szerint 00:00 órától minden ukrán kikötőkbe tartó, a fekete-tengeri vizeken lévő hajót katonai rakomány potenciális szállítójának tekintenek - áll a minisztérium által a Telegramon keresztül közzétett közleményben.

Mint ismert, Oroszország hétfőn jelentette be, hogy nem folytatja részvételét a fekete-tengeri gabonaegyezményben. Kijev erre reagálva kedden közölte: az oroszok szerepvállalása nélkül is folytatja a gabonaszállítást, a mostani fenyegetés fényében azonban ez megkérdőjeleződik.

Moszkva célja az elrettentés

Ezeken túlmenően Oroszország a Fekete-tenger délkeleti és északnyugati részén lévő nemzetközi vizek bizonyos területeit átmenetileg nem biztonságosnak nyilvánította a hajózás szempontjából. Konkrét részleteket azonban nem közöltek arról, hogy a tenger mely részei érintettek.

A Kreml már számtalan alkalommal jelezte azt, hogy a különféle Ukrajnába tartó szállítmányokat legitim célpontoknak tekinti, más nemzetek hajóit, repülőit, vagy vasúti szerelvényeit eddig nem merte megtámadni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 9. 13:58