Sorközművelő kultivátor

A sorközművelő kultivátor a jellemzően különálló sorokba vetett növénykultúrák sorközének művelésére szolgál. A berendezés fő célja a gyomok eltávolítása és a talaj lazítása.

A nagyüzemi mezőgazdaságban a gépesített kapálásra általában sorközművelő kultivátorokat használnak. Ezeknek a berendezéseknek a szerkezeti kialakítása többféle lehet, de az általános működési elvük megegyezik. A sorközművelő kultivátoroknál előszeretettel alkalmazzák a különféle lúdtalpkapa típusokat, illetve az L és V alakú kapákat, bár egyes változatoknál a kapaszárnyak állása is állítható.

A talaj fellazítása segít a termőtalaj felső rétegének jobb víz- és hőgazdálkodásának megteremtésében. Bizonyos kapásnövény kultúrák esetében (ilyen például a kukorica vagy a burgonya) a sorok feltöltése is szükséges a növény megfelelő és egészséges növekedése érdekében.

A feltöltésre szolgáló szerszámok a sorközből kiemelt földet egyenletes vastagságban a növények szárai közé szórják, egyúttal kivágják a gyomokat a barázda aljáról. Ezek a sorközművelő kultivátorok természetesen öntözőbarázda húzására is alkalmasak.

A sorközművelő kultivátorok talán legfontosabb tulajdonsága, hogy hány sort tudnak egy menetben megművelni, azaz hány sorosak, ugyanis elsősorban ez határozza meg a talajművelő eszköz munkaszélességét. A berendezések másik lényeges tulajdonsága a munkamélység, amely ideális esetben állítható. A sorközművelő kultivátorokat sok esetben műtrágyaszóró egységgel is összekapcsolják.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon