Ezeket a hibákat sokan elkövetik: így öntözd helyesen a növényeket a nyári hőségben

Ezeket a hibákat sokan elkövetik: így öntözd helyesen a növényeket a nyári hőségben

agrarszektor.hu
Pillanatok alatt beköszöntött idén a nyár, az esős, hűvösebb, szeles időjárás pedig már csak a múlté. Egyes előrejelzések szerint a következő napokban már 30, sőt, akár 35 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Aki udvarral vagy kerttel rendelkezik, már biztosan belevetette magát a kinti munkálatokba, nem véletlenül: nyáron kiemelt figyelmet kell szentelni a házi veteményesnek, mivel a hőségben akár néhány nap elegendő ahhoz, hogy kipusztuljanak a növényeket. A locsolásra pedig különösen oda kell figyelni, hiszen nagyon könnyedén megéghetnek és kiszáradhatnak. Most ennek elkerülése érdekében összegyűjtöttünk olyan praktikákat, melyek segítségével a nyári forróság garantáltan nem fogja tönkre tenni a kertünket, később pedig a termést!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előrejelzések alapján kánikulára számíthatunk az elkövetkezendő napokban, ám természetesen nemcsak a most, hanem még hónapokig fel kell készülnünk a melegre. Az elmúlt napokban csapadéknak is örülhettek a kerttulajdonosok, hiszen ez jót tett a palántáknak is. Ebben a száraz, forró időjárásban pedig kiemelt figyelmet kell szentelnünk a locsolásra, ám nagyon nem mindegy, hogyan tesszük azt. Az alábbi munkákat érdemes még a napokban elvégezni, ha nem szeretnénk azt, hogy kárba menjen a veteményesbe fektetett munkánk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Reggel vagy este?

Örök kérdés, hogy melyik időpontban a legjobb öntözni? A válasz röviden és tömören: attól függ. Általánosságban elmondható, hogy helyes dolog locsolni reggelente, de csak olyan slaggal, ami permetezve is tudja szórni az vizet. Ez teszi lehetővé, hogy a lombozat gyorsan megszáradjon, így nem ragadnak rá a gombákat hordozó spórák. Persze nincs mindenkinek ideje arra, hogy kora reggel nekiálljon locsolni, de semmi gond, hiszen este is épp oly megfelelő. Arra viszont figyeljünk, hogy a víz közvetlenül a gyökérzónába tudjon szívódni, ahol a növényeknek erre a leginkább szüksége van. Este lassabb a párolgás, több vizet képes felvenni a virág, ráadásul nem is tudnak megperzselődni a levelek.

A magaságyás is külön figyelmet igényel

Magaságyásban vagy ládában veteményezni egy kifejezetten előnyös dolog, de azt tartsuk szem előtt, hogy az így ültetett növények könnyebben kiszáradhatnak, hiszen el vannak szeparálva a földtől. Pont emiatt, kétszer érdemes őket locsolni egy nap: reggel, amikor még kel fel a nap és este, amikor nyugszik. A tűző napon semmiképp se próbálkozzunk, ezzel csak megégetjük a növényeinket!

EZ IS ÉRDEKELHET

A veteményes

A palántáknak rendszeres locsolásra van szükségük a fejlődéshez, így reggel és este is érdemes őket öntözni. A már idősebb növényeknek elég napi egy, bőséges locsolás is. Ám van, amit csak kevesen tudnak: nem minden növény viseli jól a kútból vagy csapból kiengedett hideg vizet. Van olyan növény, amit kicsit sokkol a hirtelen jött hideg zuhany. Ilyen például a padlizsán vagy a paprika is. A legcélszerűbb állott vízzel locsolni, mivel ez jót tesz a növényeknek: ehhez célszerű hordókat vagy dézsákat beszerezni, amibe engedhetünk mi magunk is vizet, de gyűjthetünk a csatornából lefolyó esővizet is - mind a kettő tökéletes megoldás. Amikor öntözünk, ne a szórófejes módszert alkalmazzuk, a locsoló vagy slag csövéről vegyük le a szórófejet, és a sima csövet használva, közvetlenül a tövekhez öntsük a vizet.

Fák és cserjék

Még nem igényelnek sok öntözést virágzás idején, de arra számítsunk, hogy a termések megjelenésével megnő a vízigényük. Miután elkezd beérni a fa vagy bokor termése, lecsökken újra az öntözésre való igénye, és ismét kevesebb vízzel is beérik. Fontos ezt észben tartani, mivel a termésnövekedés során nagyon nagy szüksége van a növénynek a megfelelő mennyiségű vízre, hiszen, ha nem kap elég folyadékot, a termések nagy része le fog hullani. Ezzel szemben az sem jó, ha túl van locsolva a növény, mivel ilyenkor vagy lassabb lesz az érés folyamata, vagy a már meglévők elkezdenek sérülni, repedni.

Évelő és egynyári növények

A legtöbb egynyári növény jól bírja a napfényt, ezért legtöbbször balkonládákba ültetik őket. Ha az erkélyünkön vagy teraszunkon tartjuk ezeket a növényeket, mindig figyeljünk arra, hogy rendszeresen locsoljuk meg őket, de ne álljon alattuk a víz! Mivel tápanyagdús földet kedvelik, - ha zárt cserépben, ládában neveljük őket - gondoskodjunk a tápoldatozásról is, hetente legalább egyszer. Öntözésüket reggel a korai órákban vagy délután végezzük, ha lement a nap - a nyári forróságban akár a hét minden napján meglocsolhatjuk őket! Az évelő növények jól viselik a szárazságot, ezért elég őket csak ritkábban öntözni, de akkor viszont nagy mennyiséggel. A legtöbb esetben az határozza meg a vízpótlást, hogy milyen a növényfajta igénye. Azokat, amik jól tűrik a szárazabb napokat is, elég hetente egyszer, vagy havonta 2-3 alkalommal locsolni.

Néhány extra tipp a garantáltan helyes locsolásért

1. Sose pazaroljuk a vizet! Az erős szél elfújja a növények számára kijuttatott vizet, a maradékot meg hamar elpárologtatja. Ilyenkor inkább várjunk nagyjából fél napot.

2. Esőztető módszerrel csak a reggeli órákban öntözzünk, egyébként a növények gyökérzónáit célozzuk meg! A lehető legjobb módszer, amit választhatunk, az a csepegtetéses öntözés.

3. Figyeljünk a vízsugár erejére! Az intenzívre állított szórófejjel oxigént is juttatunk a növények gyökereihez, de a balkonládákból a tápanyagokat is hamarabb kimoshatjuk növényünk alól.

4. Gyűjtsünk esővizet! Használjunk kútvizet, vagy ha van rá helyünk, állítsunk egy esővízgyűjtőt. A víz lágyságán felül további előnye, hogy környezetével azonos hőmérsékletű. Ha nincs kutunk és vízgyűjtőnk, eső esetén állítsunk ki több öntözőkannát, hiszen minden csepp számít! Ezt pedig a növényeink és a környezetünk is meghálálja majd. 

5. A gyepet ne naponta keveset öntözzük, inkább hetente egy-kétszer kiadósan áztassuk el.

6. A gyümölcsfákat, örökzöldeket, vízigényes növényeket és rózsákat szintén érdemes heti kétszer alaposan eláztatni. Talajtakarással még inkább visszaszoríthatjuk a párolgást.

7. A tűző napos teraszra állított balkonzöldségek, mint a paradicsom, paprika, padlizsán és chili, különösen vízigényesek. Éppen ezért, nagyon oda kell rájuk figyelni a forróságban!

8. Hosszú utazás előtt ‒ amennyiben nincs öntözőrendszerünk ‒ jól áztassunk el mindent a kertben. A balkonládákat pedig állítsuk árnyékos helyre, és szúrjunk földjükbe néhány vízadagolót is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?