Pofonegyszerű és tényleg működik: így mentheted meg haldokló növényeidet

Pofonegyszerű és tényleg működik: így mentheted meg haldokló növényeidet

agrarszektor.hu
A napsütés a legtöbb növény számára elengedhetetlen, ám a nyár közeledtével nagyon kell ügyelnünk arra, hogy ne hagyjuk őket túl hosszú ideig a tűző napon, hiszen a hatására a levelek megperzselődhetnek vagy megéghetnek, sárgára és barnára válhatnak. Fontos, hogy megelőzzük a bajt, jó hír pedig az, ha nem sikerült megóvni a növényeinket a megégéstől, nem kell megijedni, hiszen több praktika is van ahhoz, hogy megmentsük még őket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csak azért, mert egy növény levelei leszáradtak, nem jelenti azt, hogy nincs benne élet - ezt pedig könnyen tudjuk ellenőrizni, hiszen mindössze a szárat kell megvizsgálnunk - írja a balconygardenweb.com. A legtöbb esetben sajnos a megégett növények a kukában landolnak, pedig egyszerűbb egy kis életet lehelni beléjük, mint azt elsőnek gondolnánk - ehhez gyűjtöttünk most össze néhány könnyű, ám hatásos módszert. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan ismerhetjük fel a megégett növényeket?

Ha azt vesszük észre, hogy a levelek barnává vagy sárgává válnak, akkor jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ez a napégés egyetlen jele. Ha a növény hosszabb ideig erős napfénynek van kitéve, akkor károsodhatnak a szövetei, amelytől barnává válnak. Ez előfordulhat azoknál a növényeknél is, melyek nem igényelnek sok fényt, ám hirtelen nagyobb napsütésnek vannak kitéve, mint amennyire valójában szükségük van. Ez a fajta kár természetesen az egyébként napfénytűrő és kedvelő fajtáknál is bekövetkezhet, akkor, ha például délután, a legnagyobb forróságban vannak kitéve kánikula idején

Meg tudjuk még menteni őket?

Ebben az esetben a kárt sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Miután a levelek sérültek, csak vágjuk le őket, és gondozzuk tovább, jobban ügyelve az erős napfényre. A lehető legjobb, amit tehetünk, az az, hogy szépen, fokozatosan hozzászoktatjuk növényeinket a fényhez - 10-14 napig legalább figyelünk erre oda. 

Hogyan mentsük meg a már megégett növényeket?

Először vágjuk le a sérült leveleket, hiszen ezek már nem tudnak meggyógyulni és nem lesznek zöldek sem. A további károk elkerülése érdekében pedig azonnal tegyük a növényt egy árnyékosabb helyre, ahol ne érje már napfény. Fokozatosan tegyük vissza őket naposabb helyre, arra azonban figyeljünk, hogy ilyenkor se a legerősebb sugárzásba helyezzük ki. Ha azonban túl sok levelet veszített a növényünk az égés miatt, akkor nem kell annyit öntözni, mint korábban - tehát csak akkor adjunk egy kis vizet a talajhoz, ha már száraz! Az ápolás is kiemelten fontos, azt pedig mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a megszokott módon gondozzuk őket, de például a műtrágya mennyiségét felezzük meg, majd amikor újra megjelennek a levelek, fokozatosan növelhetjük az adagot. 

Néhány extra tipp

Kerti növények esetében célszerű délután vizet permetezni a lombokra, hogy a levelek hűvösek maradjanak, különösen akkor, ha közvetlenül erős napsugárzásnak vannak kitéve. Ha a növényeink árnyékosabb területen növekednek, akkor soha ne tegyük át őket egy világosabb, napsütötte helyre, mert nagyon könnyen megéghetnek! Lassan, 5 napos periódusokkal azonban hozzászoktathatjuk őket a több fényhez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13