Rendkezelő gépek

A rendterítő és rendképző gépek a szálastakarmány betakarítása során használatos eszközök. Kombinált és egyfunkciós, illetve egy- és többrotoros verziói is léteznek.

A rendterítő és rendképző gépek a szálastakarmány betakarítás középső szakaszának, a rendkezelésnek az alapvető eszközei. A rendterítők, rendképzők használata alapvetően meghatározhatja a szálastakarmányok későbbi minőségét, de a betakarítás eredményét is. Vagyis a szálastakarmány-betakarítás egyik legfontosabb munkafázisa voltaképpen a rendkezelés.

A szálastakarmányok kaszálás utáni átforgatására a rendterítőket használjuk, míg az ebből való rendezett sorok, azaz rendek képzésére a rendképzők valók. Ezek a berendezések kaphatóak egy-, illetve többrotoros kivitelben is. A professzionális felhasználásra szánt gépek esetében a két funkció egyre inkább kettévált, így külön eszköz szolgál a rendterítésre és a rendképzésre. Ezekben rendszerint annyi a közös, hogy egyaránt függőleges tengelyűek. A szálastakarmány betakarító gépek gyártóinak portfóliójában a rendterítők és a rendképzők jellemzően egyaránt megtalálhatóak.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon