14 gyümölcs, amit gond nélkül termeszthetsz otthon is: és még kert sem kell hozzá

14 gyümölcs, amit gond nélkül termeszthetsz otthon is: és még kert sem kell hozzá

agrarszektor.hu
Melyik kertész/hobbikertész ne álmodozna arról, hogy bármikor, mikor kilép kertjébe, finomabbnál finomabb gyümölcsök veszik körül? Ez azonban nem túl sok embernek adatik meg, főleg akkor nem, ha például a város kellős közepén laknak vagy csak minimális hellyel kénytelenek gazdálkodni. Az ilyen esetekre kínálnak kitűnő megoldást a különböző növénytartók. A kertészkedés e formája egyáltalán nem új koncepció, viszont nem árt azt is tudni, hogy milyen gyümölcsök termeszthetők ezzel a módszerrel - erre azonban most megadjuk a választ.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nyakunkon a nyár, ilyenkor pedig az átlagosnál is jobban tud esni egy finom, friss szem gyümölcs. Az talán senkinek sem újdonság, hogy az otthon termesztett növények sokkal finomabbak és egészségesebbek tudnak lenni a bolti társaiknál, sőt, még a pénztárcánknak is kedveznek - írja a balconygardenweb.com. Azonban nem mindenki mondhatja el magáról, hogy egy szép nagy kert áll rendelkezésére az ültetéshez, a jó hír viszont az, hogy az alábbi gyümölcsöket növénytartókban is nagyszerűen lehet termeszteni:

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Citrom 

A citromfák jól alkalmazkodtak a konténerkertészkedéshez, és már a hidegebb régiók kertészei is sikeresen termesztik. Szinte az összes fajta alkalmas, de vannak olyanok, amelyek meghatározott körülmények között a legjobban nőnek. 

Eper

Az eper egy kiváló növénytartós gyümölcs, ugyanis évelő, így hát csak egyszer kell elültetni és felnevelni. A melegebb évszakokban kint lehet tartani, télire pedig elég csak bevinni a házba, hogy a fagy el ne pusztítsa a gyökereiket. Ha epret szeretnénk, akkor válasszunk folytontermő változatokat, hogy egy termőidőszakban akár kétszer is szüretelhessünk. Egy legalább 45 cm átmérőjű növénytartóba durván 10-12 epernövény fér el. Biztosítsunk nekik jó vízelvezetést, és napi 8 óra közvetlen napfényt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Alma

A törpe almafák nagyon alkalmasak a cserépben történő termesztésre, sőt, erkélyen vagy kis teraszon is tarthatjuk őket. Ha ilyen kis helyen nevelünk almafát, jobb, ha öntermékeny fajtát választanunk. 

Füge

A füge a hazai kertekben ritkábban emlegetett gyümölcs, de remekül passzol növénytartókba. Elég, ha egy nagyjából 40 cm átmérőjű tárolót szerzünk be, és a talajjal kapcsolatban nincs semmilyen igényük azon kívül, hogy jól elvezesse a vizet. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy a jó terméshez mindenképpen sok-sok napfényre van szükségük, és a forróbb időszakokban napi szintű öntözést igényelnek majd.

Banán

Bár a banánfák nem éppen kistermetű növények, szerencsére léteznek törpe változatok is, amelyek pont ideálisak növénytartós neveléshez. A banán évelő, ezért csak egyszer kell elültetni, utána pedig már csak a visszametszéssel kell foglalkozni, illetve ügyelni arra, hogy amikor az idő lehűl, bekerüljön a házba/lakásba. Természetesen egy fából még egy törpe változat sem kicsi, ezért egy nagyobb növénytartóra lesz szükségünk, ami a megfelelő vízelvezetést is biztosítja. 

Gránátalma 

A gránátalma az egyik legszaftosabb és legegészségesebb gyümölcs, amit talán legkönnyebb cserepekben termeszteni, mivel sekély gyökérzete van a többi nagy gyümölcsfához képest, sőt, még hidegálló is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nektarin és őszibarack 

A nektarinból és az őszibarackból is lehet kapni törpefajtákat, melyek többsége nem haladja meg a 180 cm-es magasságot, és öntermékeny.

Cseresznye 

A cseresznyefajták alkalmasak konténerkertészkedésre. Kedvelik az enyhe éghajlatot és nem igényelnek sok vizet. Az aszály és az ingadozó hőmérséklet azonban károsíthatja a növényt is, de a hidegben jól megmarad. A jó vízelvezetésű és több szerves anyagból álló talajt részesítik előnyben.

Guava

A guava édes illatú virágaival, finom gyümölcseivel és gyönyörű trópusi megjelenésével örvendeztet meg minket. Kedveli a meleg, napos időjárást, de a mérsékelt éghajlathoz is tud alkalmazkodni.

Görögdinnye

A nyár egyik legikonikusabb és leghidratálóbb gyümölcsét termeszthetjük meg vele otthonunkban, és még amiatt sem kell aggódnunk, hogy indái elfoglalják az egész ágyást. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy a görögdinnyének rengeteg vízre van szüksége, ezért a legjobb, ha automatikus öntözőrendszert biztosítunk neki. Ha ez megvan, akkor utána már akár kint vagy bent is tarthatjuk őket, de ügyelni kell rá, hogy minden nap sok fényt kapjanak - ez lehet mesterséges és természetes fény is. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ananász

Az ananász házi termesztése messze nem olyan nehéz, mint sokan hinnék. Nincs is más dolgunk, mint levágni a gyümölcs "koronáját", vízbe áztatni, majd elültetni egy méretes növénytartóban.

Málna

Bár kissé trükkös tud lenni ez a gyümölcs, ennek ellenére is érdemes cserepekben termeszteni, főleg, hogy vannak öntermékeny fajtái is. Idális választás tehát akkor, ha valami igazán finom, bőséges gyümölcsöt szeretnénk fogyasztani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Áfonya

Az áfonya cserépben történő termesztése jó ötlet, azt azonban tartsuk szem előtt, egy nagy cserép elengedhetetlen lesz, hogy akár évekig könnyen növekedjen és boldogan termjen.

Citrusfélék

Az összes narancs és citrus cserépben is termeszthető, főleg, ha olyan területen élünk, ahol enyhék a telek. Ebben az évszakban is lehet nevelni őket, azonban hideg környezetben nagyon kell rájuk figyelni. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?