Sokan termesztenek otthon epret, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

Sokan termesztenek otthon epret, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

agrarszektor.hu
Kevés jobb dolgot lehet elképzelni nyáron, minthogy a saját kertünkben egy friss, finom szamócába beleharapjunk. Azonban, ha többfélét termesztünk, akkor bizony nemcsak nyáron élvezhetjük ezt a fantasztikus gyümölcsöt, hanem tavasztól egészen az első őszi fagyig. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyekkel biztosan nem lőhetünk mellé, és amellett, hogy sikeres lesz a termesztés, egy jó időre elfelejthetjük a bolti földiepret is.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mint minden növény esetében, a földiepernek, is megvannak a maga igényei, amikre nagyon oda kell figyelnünk - írja a bhg.com. A jó hír azonban az, hogy nem kell profi kertésznek lennünk ahhoz, hogy finom, egészséges szamócáink lehessenek. Ha ezt a néhány szabályt betartjuk és kiegészítjük pár hasznos tippel, akkor szinte bárki élvezheti majd munkája gyümölcsét. Már az elején fontos tisztázni, hogy az eper fán terem, míg a szamóca vagy más nevén földieper, a földhöz nagyon közel, kis méretű, lágyszárú, évelő bokrokon - mi az utóbbi termesztéséhez gyűjtöttünk össze hasznos tippeket.

Nem számít, hogy milyen szamócát termesztünk, fontos, hogy napfényes területet válasszunk - lehetőleg minimum 6 órán keresztül érje napfény. A nedves és jó vízelvezetésű talaj pedig szintén elengedhetetlen a jó eredmény érdekében. 20-25 centis mélységig ássunk, ha pedig tehetjük, dolgozzunk komposzttal vagy nem friss trágyával. Arra sem árt figyelni, hogy lehetőleg megbízható helyről vásároljunk palántákat, hiszen, ha például egy ismerősünk kertjéből kapjuk, akkor könnyen lehet, hogy néhány éven belül búcsút mondhatunk az epreinknek. Ez azzal magyarázható, hogy az földiepernövények az évről évre fogékonyabbak a betegségekre, ezért érdemes "friss" növényekkel kezdeni - ha módunkban van, 4-5 évente cseréljük őket.

A négyparcellás módszer

A júniusiban érő szamócákat kora tavasszal ültessük el egymástól körülbelül 4 méteres sorokban, a tövek között pedig nagyjából 60 centimérteres helyeket hagyjunk. A földiepertermesztés egyik legjobb módszere az úgynevezett négyparcellás módszer. Fontos lenne, hogy 3 évente más helyre telepítsük az epreket, de ezt a legtöbb esetben nem lehet kivitelezni. Pont ezért érdemes használni ezt a módszert, mivel nincs is más dolgunk, csak annyi, hogy kiválasszunk egy napos helyen lévő földparcellát, majd ezt felosztani négy egyenlő részre. A parcellát ne rakjuk magas fák gyökeréhez közel, nehogy az elszívja tőle a vizet és a tápanyagokat.

A művelés fontossága

Érdemes már egy évvel azelőtt megművelni a területet, hogy elültetnénk a szamócákat, hiszen így nem lepi el a fű. Olyan helyet válasszunk, ahol nincsen gyom, nincsenek lárvák és semmiféle betegség sem. Fontos, hogy semmiképp se ültessünk olyan helyre, ahol az előző 3 évben krumpli, paradicsom, padlizsán vagy étkezési paprika volt ültetve - ezek a növények olyan baktériumokkal áraszthatják el a földet, amik veszélyesek lehetnek a földieperre.

A megfelelő gondozásról se feledkezzünk meg

A palántáknak hűvösebb talajra van szüksége, ezért érdemes mulcsozni a talajt, hogy hűvös maradjon, valamint a gyomok se kezdjenek el nőni. Fontos, hogy talajtakaróként ne használjunk fekete műanyagot, mert ez növeli a talaj hőmérsékletét. Ha nem esett eső, akkor bőségesen öntözzük meg őket. Amint teremni kezd, tegyünk hálót a termés fölé, mert a madarak lecsipegethetik az érett szemeket. Folyamatosan figyeljük az eper növekedését, ha bármiféle betegség vagy rothadás jeleit tapasztaljuk, akkor a növényeket azonnal távolítsuk el a kertünkből.

Hogyan ültessünk cserépbe

Mivel a szamócának általában kicsi a gyökérzete, a cserépben történő termesztésük is jól működik. Csak úgy, mint mikor földbe ültetjük, válasszunk egy olyan helyet, ahol elegendő napfény éri. A cserepes növények gyorsabban kiszáradhatnak, ezért folyamatosan ellenőrizzük, hogy a talaj állandóan nedves legyen. Mindenképpen olyan edényt használjunk, aminek az alján lyukak vannak, hiszen így a vízelvezetéssel sem lehet probléma. Ha esetleg nincsenek gyárilag rajta lyukak, akkor mi is könnyedén fúrhatunk néhányat az aljára.

Ha közeleg a tél

Két választásunk is lehet: kidobhatjuk a talajt és a növényeket is, elmossuk a cserepet és tároljuk őket következő tavaszig, majd újratelepíthetjük őket. Másik opcióként pedig egészen késő őszig öntözhetjük a növényeket és cserepestül egy fűtetlen garázsban/fészerben tárolhatjuk őket. Ebben az esetben hetente egyszer adjunk nekik egy kis vizet. Az utolsó tavaszi fagy után vigyük őket vissza egy napos helyre.

Utómunkák

Miután leszedtük a termést, fontos, hogy megfelelően megújítsuk a kertet, hogy a következő idényben is szép földiepret termeszthessünk. A koronákat óvatosan vágjuk le nagyjából 5-7 cm-re, majd kapáljuk meg a sorok közötti területet és lehetőleg a talajtakarás se maradjon el. Csökkentsük a sorok közötti helyet 15-30 cm-re, végül pedig trágyázzuk meg a talajt.

Szüretelés

Az szamócaszemek szeretnek a levelek alá bújni, ezért nézzünk jól alájuk, nehogy egy darab is elkerülje a figyelmünket! A szem felett törjük le a szárat, és tegyük egy tálba vagy kosárba. Frissen szedjük le őket, nem sokkal az előtt, hogy használni szeretnénk őket. Ha nem akarjuk rögtön fogyasztani, akkor fedjük le fóliával és a hűtőszerkény lehető leghidegebb pontjára tegyük el. Ezután pedig élvezhetjük is munkánk gyümölcsét, a következő évben pedig már több tapasztalattal állhatunk neki az újabb termesztésnek!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?