Ezzel sokat spórolhatsz: így juthatsz hozzá az amúgy méregdrága eperhez olcsón

Ezzel sokat spórolhatsz: így juthatsz hozzá az amúgy méregdrága eperhez olcsón

agrarszektor.hu
Itt a nyár, ami egyben azt is jelenti, hogy finomabbnál finomabb kerti gyümölcsöket termeszthetünk és fogyaszthatunk. Talán nem túlzás azt mondani, hogy az egyik legnagyobb népszerűségnek a szamóca örvend, ám mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki megajándékozná magát néhány szemmel: akár a megszokottnál 30 százalékkal is drágább lehet a magyar eper, a bolti ára pedig tartósan 2 ezer forint körül rekedhet kilónként. Éppen ezért, érdemes megfontolni azt, hogy otthon, a saját kertünkben termesszük ezt a fantasztikus gyümölcsöt - ami nem is olyan nehéz, mint azt elsőre hinnénk.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A drágulás ráadásul tartós maradhat, ami azért is probléma, mert még a magas szállítási költségek ellenére a külföldi eper majdnem fele annyiba kerül, mint a magyar: a görög eper kilója például 1080 forintba kerül, míg a hazai az említett 2000 forint körüli áron ragadt - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet adataiból. Az árnövekedés oka nem más, mint a hideg április és május, ami miatt kéthetes csúszásban van a termés. Ha esetleg mindez nem lenne elég, a fényszegény ősz miatt kevesebb virág is volt a szamócabokrokon, így a gyümölcs is kevesebb lesz a szezonban. A drágulás pedig évek óta tart, ami 2013 óta jól megfigyelhető. Pont ezért, ha eddig csak játszottunk az epertermesztés gondolatával, most eljött az idő, hogy tényleg belevágjunk!

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Forrás: MTI

Hogyan kezdjünk neki?

A szamóca legjobban a homokos vályog-és barna homoktalajt kedveli, de minden közömbös kémhatású talajon is megél, ahol elegendő vízhez és tápanyaghoz jut. Fontos, hogy a telepítés előtt a talajt alaposan trágyázzuk meg szerves, illetve műtrágyákkal is, valamint, ha kell, akkor végezzünk talajfertőtlenítést is. Ha ezzel megvagyunk, akkor alakítsunk ki nagyjából 120 centiméteres ágyásokat, és takarjuk le őket egy fekete fóliával. Ez számos előnnyel jár, csakhogy néhányat említsünk: nem gyomosodik a talaj, nem párolog el a vízkészlet, a már érőfélben levő gyümölcs a reggeli harmat és az esők után gyorsan megszárad, valamint, ami talán a legfontosabb, hogy nem szennyeződnek a növények. A műanyag fóliába vágott lyukakon keresztül ültessük el három sorba, hármas kötésben a szamócapalántákat. Arra figyeljünk, hogy a tövek közötti távolság legalább 40 centiméter legyen, valamit arra is, hogy se mélyebben se magasabban ne legyenek a palánták, mint a helyükön voltak, mivel a gyökérágak visszahajolhatnak. 

Mikor ültessünk?

A legcélszerűbb az, ha augusztusban ültetünk, mivel az ilyenkor ültetett palánták már a következő év tavaszán gyümölcsöt érlelnek. Minél később ültetünk, annál kevesebb gyümölcsöt fogunk tudni szüretelni tavasszal, tehát érdemes odafigyelni az időpontra. Van egy másik telepítési lehetőség is, mégpedig a frigó palánták ültetése. Ezeket hűtőházban teleltetik át, majd tavasszal hozzák forgalomba. Ha ezeket a palántákat március végéig kiültetjük, akkor 10 hét, tehát 70 nap múlva már szedhetjük is le az érett, finom gyümölcsöket a tövekről. Azt viszont tartsuk szem előtt, hogy nagyobb termést csak a rákövetkezendő évben várhatunk. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A gondozás fontossága

Nagyon fontos, hogy a gyümölcsszüret után se hagyjuk abba a szamócaágyások gondozását, hiszen továbbra is szükségük van gyomirtásra, gyomlálásra, valamint kapálásra akkor, ha nincsen talajtakaró fóliánk. A nyár folyamán trágyázzuk és lombtrágyázzuk a szamócát. A szamócának magas a vízigénye az egész vegetációs idejében, így ne takarékoskodjunk az öntözővízzel sem! Ha levélfoltossággal fertőzöttek a lomblevelek, akkor érdemes a szüret után levágni és elégetni az összes levelet. A fóliával letakart ágyásokban a fejlődő ostorindák nem képesek gyökeret verni, ezek csak a termő töveket gyengítik, tehát még időben le kell vágni őket - akár egy nyáron többször is. Azokon az ágyásokon, melyek nincsenek takarva, csak akkor tűrjük meg az ostorindákat, ha a további telepítéshez palántákra van szükségünk. Nagyjából egy kilogramm termésre számíthatunk tíztövenként. Arra is figyeljünk, hogy a szamócaültetvényeket legfeljebb 3 évig tartsuk fenn, utána telepítsünk helyettük újat. 

Széles a paletta felhasználás terén

Lehetőleg kora délelőtt szüreteljük, amikor már felszáradt a harmat és nem nedvesek a gyümölcsök. Lapos tálcába gyűjtsük őket össze, majd minél előbb tegyük egy hűvös helyre, a legideálisabb, ha a hűtőszekrénybe tesszük. A felhasználása pedig végtelen, fogyaszthatjuk magában, italként, turmixként, főzhetünk belőle dzsemet, préselhetjük gyümölcslének, bóléba is tehetjük. A nyári forróságban pedig nagyon jól tud esni egy finom, jéghideg eperfagylalt, de süteményekbe is nagyszerűen passzol.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 21. 16:01