Ezeket a hibákat sokan elkövetik: így mentsd meg a növényeket, ha nyaralni mész

Ezeket a hibákat sokan elkövetik: így mentsd meg a növényeket, ha nyaralni mész

agrarszektor.hu
Aggódsz, hogy nem bírják ki a növényeid míg távol vagy nyaraláskor? Nincs aki meglocsolja és gondozza a kerted, amikor elutazol? Összeszedtünk néhány tuti tippet és trükköt, amiket érdemes bevetned és alkalmaznod a kertben, ahhoz, hogy garantáltan túléljék a növényeid azt az időszakot, amíg vakációzni vagy nyáron.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mielőtt nyaralni mész érdemes bevetni néhány trükköt a kertben ahhoz, hogy túléljék a növények azt az időszakot, amíg távol vagy. Nem is gondolnád, milyen sok hasznos tipp van, amivel bebiztosíthatjuk a dísznövényeket, zöldségeket a nyári időszakban, ezeket a megoldásokat mutatjuk most meg - írja a balconygardenweb.com.

1. Használj mulcsot a növények körül

A talajtakarás segíthet abban, hogy a növények megőrizzék a nedvességet a nyári hőségben is, és tudjanak vizet raktározni addig, míg nyaralunk. Emellett a gyomok növekedést is megakadályozhatjuk azzal, ha mulcsot teszünk a növények köré. Ügyeljünk arra, hogy vagy levágott füvet, vagy száraz leveleket, faaprólékot, tőzeget használjunk, mert ezek tápanyaggal is eltudják majd látni a zöldjeinket. 

2. Készíts öntözési tervet

Beállíthatsz időzített öntözést is, ha erre alkalmas az öntözőberendezésed. A lényeg, hogy 2-3 naponta induljon el a víz a kertben, a tömlők pedig a kert, illetve a magaságyás megfelelő pontjaira legyenek elhelyezve. Fontos, hogy vagy korán reggel, vagy késő délután, kora este induljon el az öntözés, a pár napos időszakokkal pedig a víz egyenletes eloszlását is tudjuk biztosítani a talajban. 

3. Készíts házi csepegtető rendszert

Fogj egy üres, tiszta műanyag palackot, és fúrj egy kis lyukat a kupakjába. Töltsd meg vízzel az üveget, majd fordítsd meg, és helyezd 6-8 centiméter mélyen a vízigényes növények köré, vagy akár azokba a cserepekbe, amelyekben növényeket tartassz. Ezzel a módszerrel a víz lassan, egyenletesen jut majd be a talajba, és tartja nedvesen azt.

4. Indulás előtt jöhet a zuhany

Mielőtt nyaralni mész, zuhanyoztasd le a cserepes benti, illetve kültéri növényeidet is. Így jó időre hidratált lesz a termőföld és a lombozat is. A zuhany előtt ellenőrzid, hogy a csap szórósfejes funkcióra legyen állítva, különben könnyen kimoshatod a földet, de akár a növényt is a cserépből. 

5. Használj mesterséges árnyékolót

Ahhoz, hogy a növényeket megvédd az erős napfénytől, alkalmazz mesterséges árnyékolót. Használj ehhez vékony fehér lapokat, amelyeket helyezz azok felé az ágyások felé, amelyeket közvetlen napsugárzás ér. Figyelj arra, hogy ne legyenek szorosan a lapok, biztosítsd a megfelelő szellőzést a növények és a kert számára. 

6. Távolítsd el az elszáradt virágokat

Utazás előtt távolítsd el és vágd le az elszáradt virágokat a növényekről. Ezzel a trükkel csökkentheted a növények számára szükséges vízmennyiséget, hiszen így nem a termésérlelésre és a virágzásra fordítja majd az energiát a növény, hanem kvázi a hőségben történő túlélésre. 

7. Időzítsd jól a betakarítást

Próbáld meg úgy időzíteni a zöldségek betakarítását, hogy a szedésük akkorra essen, amikor hazaérsz a nyaralásból. Így biztosan nem fog elrohadni a termés, és a lehető legtöbb érettet fogod majd tudni learatni, mikor visszajössz a vakációról. 

8. Gyomtalaníts a kertben

A gyomok hajlamosak elszívni a nedvességet a többi kerti növény elől, és így komoly versenytársaik lehetnek egymásnak. A nyaraláshoz legközelebbi időpontban igyekezz eltávolítani a gazt a kertből, így lesz a legkisebb esélye annak, hogy elszaporodnak, és visszatérnek a kertbe még azelőtt, hogy visszatérnél a nyaralásból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?