Ezeket a hibákat sokan elkövetik: így mentsd meg a növényeket, ha nyaralni mész

Ezeket a hibákat sokan elkövetik: így mentsd meg a növényeket, ha nyaralni mész

agrarszektor.hu
Aggódsz, hogy nem bírják ki a növényeid míg távol vagy nyaraláskor? Nincs aki meglocsolja és gondozza a kerted, amikor elutazol? Összeszedtünk néhány tuti tippet és trükköt, amiket érdemes bevetned és alkalmaznod a kertben, ahhoz, hogy garantáltan túléljék a növényeid azt az időszakot, amíg vakációzni vagy nyáron.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Mielőtt nyaralni mész érdemes bevetni néhány trükköt a kertben ahhoz, hogy túléljék a növények azt az időszakot, amíg távol vagy. Nem is gondolnád, milyen sok hasznos tipp van, amivel bebiztosíthatjuk a dísznövényeket, zöldségeket a nyári időszakban, ezeket a megoldásokat mutatjuk most meg - írja a balconygardenweb.com.

1. Használj mulcsot a növények körül

A talajtakarás segíthet abban, hogy a növények megőrizzék a nedvességet a nyári hőségben is, és tudjanak vizet raktározni addig, míg nyaralunk. Emellett a gyomok növekedést is megakadályozhatjuk azzal, ha mulcsot teszünk a növények köré. Ügyeljünk arra, hogy vagy levágott füvet, vagy száraz leveleket, faaprólékot, tőzeget használjunk, mert ezek tápanyaggal is eltudják majd látni a zöldjeinket. 

2. Készíts öntözési tervet

Beállíthatsz időzített öntözést is, ha erre alkalmas az öntözőberendezésed. A lényeg, hogy 2-3 naponta induljon el a víz a kertben, a tömlők pedig a kert, illetve a magaságyás megfelelő pontjaira legyenek elhelyezve. Fontos, hogy vagy korán reggel, vagy késő délután, kora este induljon el az öntözés, a pár napos időszakokkal pedig a víz egyenletes eloszlását is tudjuk biztosítani a talajban. 

3. Készíts házi csepegtető rendszert

Fogj egy üres, tiszta műanyag palackot, és fúrj egy kis lyukat a kupakjába. Töltsd meg vízzel az üveget, majd fordítsd meg, és helyezd 6-8 centiméter mélyen a vízigényes növények köré, vagy akár azokba a cserepekbe, amelyekben növényeket tartassz. Ezzel a módszerrel a víz lassan, egyenletesen jut majd be a talajba, és tartja nedvesen azt.

4. Indulás előtt jöhet a zuhany

Mielőtt nyaralni mész, zuhanyoztasd le a cserepes benti, illetve kültéri növényeidet is. Így jó időre hidratált lesz a termőföld és a lombozat is. A zuhany előtt ellenőrzid, hogy a csap szórósfejes funkcióra legyen állítva, különben könnyen kimoshatod a földet, de akár a növényt is a cserépből. 

5. Használj mesterséges árnyékolót

Ahhoz, hogy a növényeket megvédd az erős napfénytől, alkalmazz mesterséges árnyékolót. Használj ehhez vékony fehér lapokat, amelyeket helyezz azok felé az ágyások felé, amelyeket közvetlen napsugárzás ér. Figyelj arra, hogy ne legyenek szorosan a lapok, biztosítsd a megfelelő szellőzést a növények és a kert számára. 

6. Távolítsd el az elszáradt virágokat

Utazás előtt távolítsd el és vágd le az elszáradt virágokat a növényekről. Ezzel a trükkel csökkentheted a növények számára szükséges vízmennyiséget, hiszen így nem a termésérlelésre és a virágzásra fordítja majd az energiát a növény, hanem kvázi a hőségben történő túlélésre. 

7. Időzítsd jól a betakarítást

Próbáld meg úgy időzíteni a zöldségek betakarítását, hogy a szedésük akkorra essen, amikor hazaérsz a nyaralásból. Így biztosan nem fog elrohadni a termés, és a lehető legtöbb érettet fogod majd tudni learatni, mikor visszajössz a vakációról. 

8. Gyomtalaníts a kertben

A gyomok hajlamosak elszívni a nedvességet a többi kerti növény elől, és így komoly versenytársaik lehetnek egymásnak. A nyaraláshoz legközelebbi időpontban igyekezz eltávolítani a gazt a kertből, így lesz a legkisebb esélye annak, hogy elszaporodnak, és visszatérnek a kertbe még azelőtt, hogy visszatérnél a nyaralásból.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?