Pénztárcabarát megoldás: döbbenet, mi mindenre használható a banánhéj a kertben

Pénztárcabarát megoldás: döbbenet, mi mindenre használható a banánhéj a kertben

agrarszektor.hu
A banánhéj a legtöbb háztartásban általában a kukában végzi, pedig ahol van kert, ott hasznosan is fel lehet használni ezt a szemétnek hitt maradékot. Igazi csodaszer a növények számára, tele van ugyanis tápanyagokkal, ráadásul a különböző vegyi anyagok helyett igazi pénztárcabarát megoldás. Összegyűjtöttük, mennyi mindenre lehet alkalmazni a banánhéjat a kertben ahelyett, hogy végleg megszabadulnánk tőle.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A banán nemcsak az emberi szervezet, de a növények számára is tökéletes foszfor-, illetve káliumforrás, és habár a banánhéjat a legtöbben kidobják, a kerttulajdonosok hasznosan is alkalmazhatják ezt a szemétnek hitt maradékot - írja a balconygardenweb.com. A banánhéj amellett, hogy rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amelyet a növények hasznosítani tudnak, gyorsan lebomlik, és a vegyszerekkel szemben sokkal olcsóbb is. Mindössze apró darabokra kell vágnunk, és a növények köré, vagy a kert tetszőleges pontjára szórnunk. Emellett permetszert is készíthetünk belőle, de légycsapdának is kitűnő. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

1. Banánhéjból műtrágya

A banánhéjra nagyon sokan igazi szuperélelmiszerként tekintenek, hiszen amellett, hogy egészséges, a növények számára is tökéletes lehet a műtrágya helyettesítésére. Ássunk el a kertben néhány banánhéjat, azzal ugyanis, hogy gyorsan lebomlanak, növényeink nagyon hamar hasznos tápanyagokhoz juthatnak. A banánhéjból készíthetünk ugyanakkor folyékony permetszert is, és így is kijuttathatjuk a növényekre. 

2. Készítsünk belőle komposztteát

Nem mindenki teheti meg, hogy saját komposztot készít, nem kell elkeseredni azonban, hiszen ilyenkor érdemes komposztteát csinálni, amellyel ugyanúgy kijuttathatunk szerves anyagokat a növényeink számára. Dobjunk néhány banánhéjat egy vízzel teli vödörbe, hagyjuk így néhány napig, és máris kész az ásványi anyagokban gazdag banánteánk. Ez az oldat amellett, hogy kitűnő tápanyagforrás, segíti a növények erős növekedését is. 

3. Talajjavítás és talajerősítés banánhéjjal

A banánhéj kedvező tápanyagtartalma miatt kitűnően funckionál talajjavítóként, különösen, amikor az ágyásokat készítjük elő ültetéshez a kertben. Tegyünk néhány banánhéjat az ágyásokba, és ássuk be őket a földbe. Mivel a héj nagyon gyorsan lebomlik, rövid idő alatt olyan fontos anyagokat juttathatunk így ki a növényeink számára, mint vas, kalcium, kálium és foszfor.

4. Készítsünk légycsapdát banánhéjból

Ha évről évre komoly problémát jelentenek otthonunkban, vagy akár a kertben a legyek, és organikus, nem kémiai megoldást keresünk, akkor használjunk banánhéjat. Aprítsunk fel néhány héjat, tegyük őket egy műanyag edénybe, öntsünk hozzájuk egy kevés almaecetet, fedjük le az elegyet, majd készítsünk néhány lyukat az edény tetejére, hogy a legyek bele tudjanak menni. Az ecet és a banán illata odavonzza a legyeket, amelyek nagy valószínűséggel beleragadnak majd a folyadékba. Habár ez a megoldás nem minden esetben bizonyulhat hatékonynak, érdemes mégis egy próbát tenni vele.

5. Tökéletes komposztalapanyag

A banánhéj egyik legjobb felhasználási módja, köszönhetően gyors lebomlásának, ha a komposztba tesszük. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy nem egészben, hanem apróra vágva, vagy áztatva, esetleg hígtrágya formájában adjuk a komposzthoz, így ugyanis nem vonzza majd oda a kártevőket és a vadakat.

6. Tápanyag a palánták számára

Vágjunk fel apró darabokra néhány banánhéjat, és temessük őket a talajba, közvetlenül a kerti ágyás felső rétegébe, vagy a palántázó cserép aljára. A banán kitűnő kálium-, és foszforforrás a növények számára, ezzel az apró trükkel pedig komoly lökést adhatunk a fiatal palántáknak a fejlődéshez. Arra kell csak figyelnünk, hogy a magok, illetve a palánták ne érintkezzenek a banánhéjjal, mert amilyen hasznos, olyan könnyen károsíthatja az apró gyökereket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?