Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre jó a levágott fű a kertben

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre jó a levágott fű a kertben

agrarszektor.hu
A tavaszi időjárásnak köszönhetően eljött a rendszeres fűnyírás időszaka, ami sok bosszúságot okozhat a kertes ház tulajdonosnak, hiszen ilyenkor van, hogy hét se telik el, és már nem is látszik, hogy dolgozott volna a kerttel. Ráadásul sokan azt gondolják, hogy a levágott fű semmire sem jó, komposztálni sem lehet igazán, így csak nyűg az egyszeri kertész számára. Ez azonban nagy tévedés, hisz az egyik legjobb tápanyag lehet a kertben, de csak akkor, ha ésszel csinálod. Különben többet árthat, mint használ.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Itt a tavasz, ami azt jelenti, hogy eljött a fűnyírás időszaka is, ami akár hetente fix programot adhat a kertes ház tulajdonosoknak - írja a Greendex. A levágott fű nagyon hasznos lehet a kertben, hiszen magas nitrogéntartalma miatt elengedhetetlen tápanyag növényeink számára. Nem kell tehát kidobnunk és megszabadulnunk tőlen, hiszen ha egy helyre gyűjtjük az avart és a levágott füvet, akkor egészséges tápanyagoforrást kapunk, amit vagy mulcsként, vagy az ágyásainkba dolgozva fel tudunk használni.

Van persze más módja is ennek, méghozzá az, hogy megfeledkezünk a fűnyíró fűgyűjtő tartályáról. Ezzel egyrészt megspóroljuk azt az időt, amelybe a tartály állandó tisztítása kerülne, másrészt az így a talajra kerülő vágott fű kiválóan „visszakomposztálódik” a talajba. Amíg a talajt takarja, addig olyan mikrokörnyezetet biztosít a gyepnek, amely több vizet tart vissza, és nehezebben szárad ki. Ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni, hiszen nem veszélytelen, ha ugyanis túl sok fűmaradékot hagyunk ott túl hosszú ideig, akkor ez könnyen berohadhat, ami már károsíthatja a gyepet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?