Ezt sok kerttulajdonos elrontja: erről tudnod kell, ezért sárgul, szárad ki a gyeped

Ezt sok kerttulajdonos elrontja: erről tudnod kell, ezért sárgul, szárad ki a gyeped

agrarszektor.hu
A legtöbb kerttulajdonos rendelkezik kisebb nagyobb méretű gyepfelülettel, nem mindenki van azonban azzal tisztában, hogy mitől és hogyan lesz mindig egészséges a pázsit. Nem mindegy például, hogy a nap mely szakában locsoljuk, főleg a nyári hőségben, hiszen ilyenkor könnyen megeshet, hogy kiszárad, de a rossz időpont megválasztása akár a gyep gombásodásához is vezethet. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a pázsit ideális öntözéséről, milyen gyakran érdemes egyáltalán, de azt is megmutatjuk, miről ismerhetjük fel, ha túlöntöztük.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nyilván minden kerttulajdonos álma, hogy tökéletes zöld és buja pázsitja legyen, ám az elképzelés és a megvalósítás között gyakran nagy távolságok lehetne. Az egészséges gyep fenntartása ugyanis nem mindig egyszerű, főleg nyáron, a nagy hőségben. Azt bizonyára mindenki tudja, hogy a pázsit gondozásának alapja a megfelelő időben és megfelelő mennyiséggel történő öntözés. Most megmutatjuk, hogyan lehet mindig csodaszép gyeped anélkül, hogy elkezdene sárgulni, kiszáradni vagy gombásodni - írja a balconygardenweb.com.

A legjobb időpont a gyep locsolására

A legjobb időpont a gyep locsolására a kora reggel, lehetőleg hajnali 4:00 és 10:00 között. Ezekben az órákban ugyanis sokkal hűvösebb a hőmérséklet (legyen szó bármelyik évszakról), a szél mindig gyengébb, így a víz kellő mélységben be tud hatolni a talajba anélkül, hogy gyorsan elpárologna. Ha az fent említett időpont locsolod meg a füvet, akkor lesz elég ideje arra, hogy megszáradjon, mielőtt a delet ütne az óra. Ráadásul az ideális időpont megválasztásával a gombás betegségek megjelenését is elkerülhetjük. 

Mikor ne öntözd soha a pázsitot?

Amikor alapból meleg az idő, soha ne locsold a füvet délután, azaz 12:00 és 16:00 között. Ilyenkor van ugyanis a legmagasabban a nap és a hőmérséklet, ez pedig a víz gyors párolgását okozza, ami azt jelenti, hogy a gyep csak keveset tudna hasznosítani. Ráadásul, ha ilyenkor locsolunk, könnyen megperzselődhetnek, barnulhatnak és elpusztulhatnak a fűszálak. Arról nem is beszélve, hogy mivel a pázsit nem tudja kellően hasznosítani a vizet, pazarlás ebben az időszakban öntözni.

Milyen gyakran kell locsolni a gyepet?

A pázsit öntözésének gyakorisága nagyon sok tényezőtől függ, beleértve a fű és a talaj típusát, valamint az időjárási viszonyokat is. Általános szabály, hogy meleg időben ajánlott hetente egyszer vagy kétszer mélyen meglocsolni a gyepet, hiszen csak így tudjuk elérni a fű gyökérzónáját.

Erről ismered fel a túlöntözött pázsitot

1. Sárguló fű

A túlöntözés jele lehet, ha sárgul a fű, vagy állandóan nedves, vizes a pázsit. A túl sok víz oxigénhiányhoz vezethet a talajban, ami befolyásolja a gyökerek tápanyagfelvételi képességét.

2. Gombák

A túlöntözés miatt keletkezett nedves környezet elősegíti a gombák növekedését a gyepben, főleg, ha nagyon meleg van. Bár a legtöbb gomba ártalmatlan, csúnyán mutathat, és jelzi, hogy túl sok vizet kapott a pázsit, ugyanakkor azt is mutathatja, hogy sok szerves anyag van a talajban, ami viszont jó jel.

3. Rossz, kellemetlen szag

A túlöntözés miatt egy idő után kellemetlen szaga lehet a pázsitnak a pangó víz felhalmozódása miatt. Ez a szag a rossz vízelvezetés, valamint a vízáramlás hiányának jele lehet, ami egy idő után a fű pusztulásához vezethet.

4. Megemelkedett kártevőaktivitás

A sok víz miatt egyre több káros rovar, többek között szúnyog jelenhet meg a kertünkben, az ő fejlődésükhöz ugyanis tökéletes a nedves környezet. 

Mi a lényeg?

A pázsit (megfelelő) öntözése elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges és csodaszép zöld legyen, főleg, ha forró nyári idő van. Ha tudod, mikor érdemes öntözni, illetve mik a jelei annak, ha túl sok vizet kapott a gyep, akkor biztosan nem hibázhatsz. Soha ne feledkezz meg arról, hogy a locsolás legoptimálisabb ideje a kora reggeli órákban van, illetve figyelj arra is, mennyi vizet juttatsz ki, hiszen, ha túl sokat, akkor az gyökérrothadáshoz, gombásodáshoz, illetve egyéb fertőzésekhez vezethet.

Fontos kérdések és válaszok

1. Hogyan állapíthatom meg, hogy a gyepnek szüksége van-e öntözésre?

Végezz úgynevezett „lábnyomtesztet”. Ha rálépsz a fűre, és az nem ugrik vissza, akkor eljött az ideje a locsolásnak.

2. Lehet öntözni a pázsitot éjszaka, meleg időben?

Éjszaka ne öntözd meg a füvet, mert elősegítheted a gyep gombásodádást azzal, ha az sokáig nedves marad.

3. Forróságban locsolót vagy csepegtető öntözőrendszert érdemes használni?

A csepegtető öntözőrendszer hatékonyabb lehet, mivel közvetlenül a gyökerekhez juttatja a vizet, minimálisra csökkentve a párolgás okozta vízveszteséget.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?