Ezt sokan elrontják a növények ültetésekor a kertben: ezek lehetnek a buktatók

Ezt sokan elrontják a növények ültetésekor a kertben: ezek lehetnek a buktatók

agrarszektor.hu
Sokan nem is gondolnák, mennyire fontos lehet a kertben, hogy mely növények kerülnek egymás mellé. Egy megfelelő növénytársításnak rengeteg előnye lehet, például az ideális párosok természetes kártevőirtói lehetnek egymásnak, javíthatjuk velük a talaj termékenységét, emellett az egyes zöldségek, fűszernövények ízét és terméshozamát is felturbózhatjuk. Az Agrárszektor most összegyűjtötte a legjobb növénypárosításokat a kertben, így ezentúl tudni fogod, mit érdemes a paprika, a fokhagyma, a paradicsom, a bab, vagy akár a bazsalikom mellé ültetned.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ültetéskor ajánlott utánanézni annak, hogy mely növényeket érdemes egymás mellé ültetni a kertben, nem mindegy ugyanis, hogy mi, hova kerül - írja a balconygardenweb.com. Az ideális növénypárosítások megválasztásának rengeteg előnye van, ezeket gyűjtöttük most össze, illetve azt is megmutatjuk, melyek a legjobb társítások a kertben.

Miért jó a növénytársítás, mik az előnyei?

1. Természetes kártevőirtás: A megfelelő társításokkal csökkenthetjük a peszticidek használatát, hiszen sok növény funkcionál kártevőirtóként, és segíthet távol tartani a betolakodókat a kerttől. Ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek kifejezetten vonzzák azokat a jótékony rovarokat - például a katicabogarak -, amelyek kártevőkkel táplálkoznak.

2. A talaj termékenységének javítása: A különböző növényeknek eltérő tápanyagigényük van, így a jól megválasztott párosításokkal javíthatjuk a talaj termelékenységét és diverzitását. A nitrogénmegkötő növények például, mint a borsó és a bab segíthetnek elegendő nitrogént juttatni a talajba, így azt már nem kell külön pótolnunk.

3. Gyomirtás: Egyes növények, mint például a körömvirág, segíthetnek elnyomni a gyomokat a kertben azzal, hogy versenyeznek velük a fényért, a vízért és egyes tápanyagokért.

4. Nagyobb terméshozamok: A terméshozamokat is felturbózhatjuk, ha jó növénypárosításokat választunk a kertbe. A szomszédos növények ugyanis akár menedéket is nyújthatnak egymásnak, de a növekedésben is segíthetik a másikat.

5. Jobb íz: Furcsának tűnhet, de, ha bizonyos fűszernövényeket és zöldségeket egymás mellé ültetünk, aromásabb, jobb ízűek lesznek.

A legjobb növénytársítások a kertben

1. Paprika és bazsalikom

A bazsalikom ideális társnövény a paprika számára, ha egymás mellé tesszük őket, sokkal zamatosabb lesz a zöldségünk, ráadásul a bazsalikom a kártevőket is távol tartja majd a paprikától. Így a takácsatkák, a tripszek, a levéltetvek és a szúnyogok is elkerülik a növényt. 

2. Rukkola és spenót

A rukkola mellé érdemes spenótot ültetni, amivel így kellő árnyékot tudunk biztosítani neki. Így a spenót a forróságban sem fog megperzselődni, és elegendő levelet tudunk majd róla betakarítani. 

3. Cukkini és fokhagyma

A fokhagyma nagyon jó arra, hogy elűzzük a kártevőket a kertből, így például cukkini mellé ültetve távol tarthatjuk tőle a levéltetveket. Ez a párosítás az egyik legjobb kombináció, amit alkalmazhatunk a kertben.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Kukorica és bab

A kukoricának számos kártevője van, amelyek ha nem figyelünk, hamar akár teljesen elpusztíthatják a növényt. Ha babot teszünk a kukorica mellé, akkor egyszerűen távol tarthatjuk a betolakodókat tőle, ez utóbbi ugyanis vonzza a jótékony és hasznos rovarokat, amelyekkel így elüldözhetjük őket.

5. Kapor és káposzta

A kapor nagyon jó arra, hogy távol tartsunk bizonyos kártevőket a káposztaféléktől, ezért érdemes egymás mellé ültetni őket. A kelbimbó, a brokkoli és a fejes káposzta is nagyon jól érzi magát kapor mellett, így alkalmazzuk bátran ezeket a növénytársításokat a kertben.

6. Bazsalikom és paradicsom

A paradicsom és a bazsalikom nemcsak a konyhában, de a kertben is nagyon jó társai egymásnak, ezért mindig ültessük egymás mellé őket. Egyrészt sokkal aromásabbak és ízesebbek lesznek egymás mellett, másrészt a bazsalikom elűzi a kártevőket a paradicsomtól az intezív illata miatt és segíti a zöldség növekedését is.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Sárgarépa és retek

A retek sárgarépa mellé ültetve segíti annak csírázását és növekedését is. Ráadásul mivel a retek egy nagyon gyorsan növő zöldség, hamar be lehet takarítani, és így nagyobb helye lesz a sárgarépának a további fejlődéshez.

8. Padlizsán vagy paradicsom és saláta

A padlizsán és a paradicsom azért is jók egymás mellé ültetve, mert ahogyan nőnek, úgy tudnak árnyékot biztosítani az alacsonyabb növényeknek a kertben. Így amellett, hogy jó növénytársításnak számítanak, ültessünk köréjük például salátát.

9. Fejes káposzta és kamilla

Ültessünk a fejes káposzta mellé kamillát, ez utóbbi ugyanis vonzza a hasznos rovarokat. Ráadásul komposztban használva talajjavító hatása is van. 

10. Büdöske és paradicsom

Úgy tartják, hogy a körömvirág elriaszt bizonyos kártevőket, amelyek károsíthatják a paradicsomot, így távol tartja tőle például a levéltetveket is. A paradicsom is jótékony hatással van a virágra, kellő árnyékot és tápanyagot tud ugyanis biztosítani neki.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?