Végzetes hibák a kertben: ezeket a növényeket soha ne ültesd a paradicsom mellé

Végzetes hibák a kertben: ezeket a növényeket soha ne ültesd a paradicsom mellé

agrarszektor.hu
A legtöbben nem is gondolnák, milyen sokat számít, hogy mely növények kerülnek egymás mellé, és habár a paradicsom igen megengedő, és számtalan zöldséget, dísznövény és fűszernövényt ültethetünk a közelébe, bőven akad olyan növény is, amit soha ne rakjunk a szomszédjába. Összegyűjtöttünk számtalan példát arra, mi mellett érzi jól magát a pradicsom a kertben, de megmutatjuk azt is, melyek azok a növények, amikkel soha ne párosítsuk.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ahhoz, hogy garantáltan jól érezze magát a paradicsom a kertünkben, figyelnünk kell arra is, hogy milyen növényeket ültetünk mellé. Habár nagyon sok olyan zöldség, fűszernövény és dísznövény van, amely mellett jól érzi magát, bőven akad olyan is, amitől érdemes távol tartani - írja a balconygardenweb.com.

Mire jó és mi az a növénytársítás?

A növénytársítás alkalmazása nagyon jó arra, hogy elkerüljük a növényvédő szerek használatát a kertben, hiszen ha tudjuk mi mellé, mi kerüljön a kertben, megvédik, segítik egymást a szomszédos növények, távol tartják a másiktól a kártevőket, de akár a növekedést is serkenthetik. A nektárban gazdag virágok termesztésével például odacsábíthatjuk a beporzókat a kertbe, a nagy levelű növények pedig árnyékot tudnak adni a kisebbeknek. Mivel a paradicsomnak számtalan kártevője ismert, és a gombás betegségekre is fogékony, bizonyos növénypárosításokkal megóvhatjuk az esetleges károktól és még termékenyebbé tehetjük. 

Ültessünk a paradicsom mellé fűszernövényt

1. Bazsalikom

A bazsalikom nagyon jó társa a paradicsomnak, mivel számtalan kártevőt képes távol tartani erős illatával. Emellett a jelenlétével a paradicsom ízét is képes javítani.

2. Metélőhagyma

A snidlinget érdemes a paradicsommal együtt termeszteni, mert segít távol tartani tőle az olyan kártevőket, mint a levéltetű, a fonálféreg, vagy az atka. Emellett jól is néz ki, finom és egészséges!

3. Kakukkfű

A kakukkfüvet tegyük mindig a paradicsom közelébe a kertben, mert magához vonzza a jótékony rovarokat, ráadásul a jelenlétével javítja a paradicsom ízét és színét. 

4. Fokhagyma

A fokhagyma segít a paradicsomtól távol tartani a takácsatkákat, így érdemes a közelébe ültetni. Emellett az erős illata elriasztja a többi kártevőt is.

5. Petrezselyem

A petrezselyem amellett, hogy elűzi a kártevőket a paradicsomtól, kitűnő talajtakaró. Segíti megőrizni a talaj nedvességtartalmát, így a paradicsom még a forró nyári napokon is biztonságban lehet. 

6. Kapor

A kapor virágai odavonzzák a beporzókat, ezzel pedig segíthetjük a paradicsom megtermékenyítését is. A kapor ráadásul a kártevőknek is csábító, így kvázi "beáldozza" magát a paradicsom helyett, ha a szomszédjába tesszük. 

7. Édeskömény

A kaporhoz hasonlóan az édeskömény is vonzza a beporzókat. Emellett segít távol tartani a levéltetveket a paradicsomtól.

8. Oregánó

Az oregánó virágai odacsábítják a jótékony rovarokat a kertbe, azokat is, amik a paradicsom kártevőivel táplálkoznak. Így ha oregánót teszünk a paradicsom mellé, ez utóbbi zöldség biztos, hogy biztonságban lesz.

Zöldségek, amelyek mellett jól érzi magát a paradicsom

9. Saláta

A saláta tökéletes talajtakaró, ezért tegyünk néhányat a paradicsomtövek közé, amellett ugyanis, hogy jól is mutatnak együtt, a saláta segít megőrizni a talaj nedvességét, és még a gyomok kialakulását is gátolja. A paradicsom ezért cserébe megfelelő mennyiségű árnyékot biztosít a salátának, amely segíti őt a fejlődésben. 

10. Tök

A tök nagyszerű talajtakaró, amely segít megőrizni a nedvességet a földben, ez pedig nagyon kedvező a paradicsom számára.

11. Édesburgonya

Az édesburgonya nagy levelei megóvják a paradicsomot az esetlegesen a növényre fröccsenő víztől, ezáltal pedig a gombás betegségek kialakulását is csökkenthetjük.

12. Bokorbab

Mivel a bokorbab egy alacsony növény, a paradicsomtövek közé helyezve gondoskodhatunk a megfelelő légáramlásról, ezáltal pedig csökkenthetjük a gombás betegségek kialakulásának esélyét. 

Dísznövények, amelyeknek szereti a társaságát a paradicsom

13. Petúnia

A petúnia amellett, hogy egy nagyon szép virág, és csodássá varázsolja a kertet, nagyon hasznos is. Távol tartja ugyanis a paradicsom kártevőit, ültessünk ezért néhányat a közelébe.

14. Körömvirág

A körömvirág számos kártevőnek az ellensége, kvázi távol tartja őket a kerttől, érdemes ezért a paradicsom közelébe is ültetni néhányat. Ráadásul amellett, hogy hasznos, a virágai ehetők, és kitűnőek salátába, illetve desszertekbe.

15. Napraforgó

A napraforgó az egyik leghasznosabb beporzók, a poszméhek kedvenc növénye. Érdemes tehát ültetnünk néhányat a kertbe, amellett ugyanis, hogy szépek, a napraforgó nagyon sokoldalú.

16. Kasvirág

A kasvirág vonzza a méheket, így ha a paradicsom közelé teszünk néhányat, biztosan nem lesz gondunk a beporzással. 

Növények, amelyek soha ne kerüljenek a paradicsom mellé a kertbe!

Soha ne ültessünk paradicsom mellé káposztát, brokkolit, karalábét, illetve a káposztafélékhez tartozó fajokat/fajtákat, mert lassítják a paradicsom növekedését és fejlődését. A burgonya szintén ne kerüljön a paradicsom közelébe, mert mindkét növény ugyanazokat a kártevőket vonzza, így csak ártanának egymásnak. A kukoricát szintén tegyük minél távolabb a paradicsomtól, mert ahogy a krumplinál is, hasonló betegségekre és kártevőkre érzékenyek, így nem lennének hasznos és jó szomszédjai a másiknak.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?