Végzetes hibák a kertben: ezeket a növényeket soha ne ültesd a brokkoli mellé

Végzetes hibák a kertben: ezeket a növényeket soha ne ültesd a brokkoli mellé

agrarszektor.hu
Rengetegen ültetnek brokkolit a kertbe, arra azonban sokan nem gondolnak, hogy nemcsak a kártevők vagy az időjárás okozhat kárt a növényekben, de bizony azzal is rosszat tehetünk nekik, ha nem a megfelelő növényt ültetjük melléjük. A megfelelő társításokon nagyon sok múlik, így például a brokkoli egészséges és íze is. Összegyűjtöttük, melyek azok a növények, amik mellett jól érzi magát a brokkoli, és melyek azok, amelyek soha ne kerüljenek mellé. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahhoz, hogy garantáltan jól érezze magát a brokkoli a kertünkben, figyelnünk kell arra is, hogy milyen növényeket ültetünk mellé. Habár nagyon sok olyan zöldség, fűszernövény és dísznövény van, amely mellett jól érzi magát, bőven akad olyan is, amitől érdemes távol tartani, most ezeket szedtük össze egy csokorba - írja a - írja a balconygardenweb.com

A legjobb társnövények a brokkoli számára

1. Cékla

A cékla az egyik legjobb társnövény a brokkoli számára. Előbbi képes ugyanis javítani utóbbi tápanyag-összetételét, mindketten jó hatással vannak egymás növekedésére.

2. Kapor

A kapor vonzza az olyan hasznos rovarokat, mint például a darazsak és a katicabogarak. Mivel a brokkolin gyakran megjelenhetnek levéltetvek, és az előbb említett rovarok velük táplálkoznak, így a két növény jó társa lehet egymásnak.

3. Vöröshagyma

A hagyma nagyszerű társnövénye a brokkolinak, mert elriasztja annak kártevőit. A vöröshagyma ugyanis olyan illatanyagot bocsát ki, ami összezavarja a káros rovarokat, így azok messze elkerülik majd a brokkolit.

4. Burgonya

A burgonya általában sok tápanyagot vesz fel a talajból, ez pedig a legtöbb növény számára nincs jó hatással. A brokkoli azonban kivétel, a két növény ugyanis könnyen termeszthető egymás mellett anélkül, hogy negatív hatással lennének egymásra.

5. Kamilla

A kamilla képes javítani a brokkoli ízét. Emellett elriasztja annak kártevőit, többek között például a levéltetveket.

6. Spenót, kerti saláta és mángold

Ezek a zöld leveles zöldségek jó hatással vannak a brokkolira, és ez fordítva is igaz. Érdemes egymás szomszédságába ültetni őket, mert eltérő magasságuk miatt árnyékot tudnak nyújtani a másiknak, ráadásul így maximalizálni tudjuk a helyet is a kertben.

7. Borágó

A borágó vonzza a beporzókat és a kártevőkre rossz hatással lévő rovarokat. Ha tehát a brokkoli mellé ültetjük, egészséges környezetet teremthetünk számára.

8. Rozmaring, kakukkfű, zsálya és menta

Ezek a gyógynövények az erős illatuk miatt képesek elriasztani rengeteg kártevőt. Ültessünk tehát belőlük a brokkoli mellé, hogy távol tartsuk tőle a pusztító károkozókat.

9. Kerti sarkantyúka

A sarkantyúka vonzza a levéltetveket, amelyek így majd nem a brokkolit fogják károsítani, hanem inkább távol maradnak tőle.

10. Retek

A retek nem igényel sok helyet a növekedéshez, ráadásul a brokkoli mellett árnyékot tudnak biztosítani egymásnak. Érdemes tehát társnövényként mellé ültetni, mert így segíthetjük egymás növekedését is a kertben.

11. Bársonyvirág, azaz büdöske

A körömvirág vonzza azokat a jótékony rovarokat, amelyek ellenségei a brokkoli kártevőinek. Ráadásul az erős illata miatt is nagy ívben elkerülik majd a brokkolit a károkozók. 

12. Zeller

A zeller az egyik legnagyszerűbb társnövény a brokkoli számára, mivel elriasztja annak egyik leggyakoribb kártevőjét.

Ezeket a növényeket soha ne ültesd a brokkoli mellé

  • Szamóca: A szamóca mindig verseng a tápanyagokért és a helyért a kertben, ezzel pedig képes megakadályozni a brokkoli növekedését. Ne ültessük őket tehát egymás mellé soha.
  • Paradicsom: A paradicsom és a brokkoli egyaránt nagyon tápanyagigényes növények, így ha egymás mellett termesztjük őket, hamar kizsigerelhetik a talajt.
  • Szőlő: A szőlő a benne lévő bizonyos kémiai anyagok miatt gátolja a brokkoli növekedését, ezért ne ültessük őket egymás mellé soha.
  • Mustár: A mustár és a brokkoli hasonló kártevőket, betegségeket és kórokozókat vonz, ezért ne kerüljenek közel egymáshoz a kertben, mert kockázatos lesz, hogy megmaradnak-e. 
  • Fejes káposzta: A fejes káposztát és a brokkolit szinte ugyanazok a kártevők szeretik, így ha egymás mellé kerülnek, és az egyik megfertőződik vagy károsodik egy rovar által, akkor könnyen lehet, hogy a másik sem marad egészséges. 
  • Napraforgó: Mivel a napraforgó magasra nő, a brokkolira könnyen árnyékot vethet, amely így nem fog tudni egészségesen fejlődni. Ne ültessük tehát egymás mellé őket, mert a brokkoli nem fog tudni megfelelően növekedni. 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?