Vetés augusztusban: ezeket a zöldségeket még most is elültetheted, itt a lista

Vetés augusztusban: ezeket a zöldségeket még most is elültetheted, itt a lista

agrarszektor.hu
Augusztusban sem áll meg az élet a kertben, hiszen ilyenkor is akad még bőven munka, feladat, amit el kell végezni. Most jött el az ideje például a fűszernövények betakarításának, de számos olyan zöldség és dísznövény is akad, amelyet még ebben a hónapban is elültethetünk a kertbe. A gazolás, illetve a kártevők, betegségek monitorozása minden hónapban alapvető, így erről se feledkezzünk meg! Összegyűjtöttük, mi mindent lehet augusztusban csinálni a kertben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rengeteg feladatot és munkát tartogat a kert augusztusban is, számos növényt most kell például betakarítani, de akadnak olyan zöldségek és dísznövények is, amelyeket még most ültethetünk a kertbe. Mutatjuk, mi mindennel érdemes most foglalkoznia a kertészeknek a hivatalosan utolsó nyári hónapban - írja a balconygardenweb.com.

1. Fűszernövények betakarítása

A fűszernövényeket érdemes nyár végén, közvetlenül a virágzás előtt betakarítani. Mindig kora reggel szedjük le a leveleket, ilyenkor a legkoncentráltabban vannak ugyanis bennük az illóolajok. Miután leszedted a növényeket, óvatosan öblítsd át őket vízzel, és távolítsd el róluk a koszt. Ezt követően töröld szárazra a fűszernövényeket egy tiszta törülközővel, vagy hagyd őket a levegőn maguktól megszáradni.Fontos, hogy pédául a levendula, a zsálya, az oregánó, a tárkony és a kakukkfű metszését, szüretelését, soha ne hagyjuk a fagyok előtti utolsó hónapra, mert akkor nem lesz idejük a hideg időjárás beköszönte előtt megerősödni.

2. Vetés augusztusban, avagy itt az ideje az őszi veteményes elkészítésének

Augusztus hónap kiváló arra, hogy létrehozzuk az őszi veteményesünket. Ahogy véget ér a nyár, számtalan zöldség kikerül a kertből, ugyanakkor sok olyan is akad, amelyik inkább a hűvösebb őszi klímát preferálja, ezért ilyenkor jön el az ideje annak, hogy elültessük őket. Mutatjuk, mik kerülhetnek még most a kertbe: 

  • Kelkáposzta: A kelkáposzta egy tápanyagban gazdag leveles zöldség, amely a hűvösebb időt részesíti előnyben. Egy vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag zöldségről van szó, amely nem hiányozhat egy kertből sem.
  • Retek: A retek egy nagyon gyorsan növő és fejlődő zöldség, így hamar betakarítható válik az őszi kertben is.
  • Sárgarépa: A sárgarépa az őszi kertek alapzöldsége kell, hogy legyen. Ültethetünk belőle különböző színű fajtákat is, hogy még izgalmasabbá tegyük a veteményesünket.
  • Spenót: A spenót egy sokoldalú és tápanyagban gazdag zöldség, amely a hűvösebb időben érzi igazán jól magát. Mivel nagyon gyorsan nő, ezért szinte folyamatosan betakarítható egészen addig, míg végleg ki nem szedjük a növényt a kertünkből. 
  • Brokkoli: A brokkoli egy hidegtűrő zöldség, amely tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az augusztusban ültetendő növények között az egyik első a brokkoli!

3. Ültess a cserepekbe egynyári vagy évelő növényeket

Jó pár dísznövény elvirágzik így a nyár végére, viszont számos olyan faj akad, amiket még most elültethetünk cserepekbe, és színes díszei lehetnek ősszel is a kertünknek. Mutatjuk, milyen dísznövényeket érdemes ilyenkor ültetned a kertbe:

  • Petúnia: A petúnia igen népszerű növény, nagyon jól érzi magát cserépben, és számtalan színben kapható, ezért érdemes ültetni belőle ilyenkor a kertbe.
  • Árvácska: Az árvácska a különböző, vibráló színeivel tökéletes éke lehet a kertünknek, így most augusztusban is ültessünk belőle cserepekbe.
  • Évelő őszirózsa: Az őszirózsa a szezon egy késői virága, amellyek szintén nagyon színessé varázsolhatjuk a kertünket még ősszel is. Kapható rózsaszín, lila, kék vagy fehér színben is, de ne féljük ültetni akár mindegyikből is!
  • Kerti sarkantyúka: A kerti sarkantyúka elképesztően élénk pirosas, narancsos, sárgás virágai amellett, hogy mennyire vibrálóak, ehetők is. Nagyon gyorsan nő, ezért az őszi kertbe tökéletes választás. 

4. Szabadulj meg a gyomoktól

A gyomokkal való küzdelem általában egész évben tart egy kertben, de az augusztus talán az egyik legjobb hónap, amikor érdemes nekiállni ennek a feladatnak. Ilyenkor ugyanis közeleg a vegetációs időszak vége, amikor az egynyári és évelő növények magokat hoznak, amelyek ha nem cselekszünk most, következő tavasszal nagyon gyorsan ki fognak hajtani. Használjunk kapát, vagy távolítsuk el kézzel a gazt, de arra figyeljünk, hogy mindig gyökerestül húzzuk ki a földből, különben hamar visszanő majd.

5. Célzott metszés

Sok olyan növény van, amit augusztusban érdemes metszeni annak érdekében, hogy megfelelően növekedjen, és termékenyebb legyen a jövőben. Mindig használjunk éles metszőollót, és figyeljünk arra, hogy az összes elhalt, sérült vagy beteg növényi részt eltávolítsuk minden megmetszendő egyedről.

6. Ellenőrizd a kártevőket és a kórokozókat a növényeken

A kártevők és kórokozók folyamatos monitorozása elengedhetetlen a kertben, így augusztusban se feledkezzünk meg erről. Figyeljük, hogy látunk-e arra utaló jeleket az egyes növényeken, hogy valamilyen betolakodó, fertőzs vagy betegség támadta meg. Ha úgy látjuk baj van, azonosítsuk a problémát, majd tegyük majd a szükséges lépéseket a megoldás felé. Az elhalt, vagy fertőzött, beteg növényi részeket minden esetben távolítsuk el, így a károkozó terjedését is megakadályozhatjuk. Biztosítsunk minél nagyobb távolságot az egyes növények között, így például gátolhatjuk a gombás betegségek terjedését, illetve a jó és könnyebb légáramlás is segíthet megelőzni a bajt. 

7. Gyűjtsd be a magokat a letermett növényekről

Augusztusban jön el az ideje annak, hogy a már letermett növényeinkről begyűjtsük és eltároljuk a magokat. Így amellett, hogy nem kell majd megvennünk őket a következő szezonban, biztosan fogjuk tudni, hogy mit ültetünk, és mire számíthatunk. Ha ezeket a lépések követed, garantáltan sikeres lesz a vetőmagokat begyűjtése

  • Betakarítás és tisztítás: A magok begyűjtéséhez várd meg, míg megszáradnak, megbarnulnak a növények, és csak ezután távolítsd el őket óvatosan. Ezt követően helyezd őket egy tiszta edénybe. 
  • Tárold megfelelő helyen a magokat: Válasz akár kisméretű borítékokat vagy légmentesen záródó tárolókat/edényeket a magok tárolásához, de jó megoldás lehet egy átlátszó zacskó, vagy üvegedény is. A lényeg, hogy rendszerezetten tud tartani a magokat. 
  • Hűvös és száraz helyen tárolj: A magvak tartós tárolásának egyik titka, hogy mindig hűvös, száraz helyre tegyük őket. Keress tehát egy ilyen helyet, ahol sötét is van, és nem érintkeznek a magok a közvetlen napfénnyel sem.
  • Címkézz és dátumozz: Mindig címkézd fel és dátumozd a magokat, hogy később azonosítani tudd őket. Írd fel a növény nevét, fajtáját, illetve a gyűjtés dátumát is, így a következő szezonban biztosan tudni fogod, mi, hol van.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?