2022. május 17. kedd Paszkál

Hírek - Gépek

Ez az új típusú gyümölcsszedő robot az emberrel is felveszi a versenyt: itt a videó

A japán mezőgazdasági és élelmiszeripari kutatásért felelős szervezet (Japanese National Agriculture and Food Research Agriculture – NARO) az autóalkatrészeket gyártó DENSO Corp. vállalattal és a Ritsumeikan Egyetemmel együttműködve egy olyan betakarító robot prototípusát fejlesztette ki, ami ugyanolyan sebességgel képes gyümölcsöt szedni, mint egy ember.
 
 

A japán gyümölcstermesztőknél is egyre nagyobb gondokat okoz a munkaerőhiány és a meglevő dolgozók öregedése, írta meg a Future Farming. A NARO, a Denso Corp. és a Ritsumeikan Egyetem már egy ideje közösen dolgozik kutatás-fejlesztésen az automatizálási technológiákat, az ültetvényeken használható mezőgazdasági robotokat és a gyümölcsfák optimális alakját illetően, hogy valóban olyan automatizált megoldásokat találjanak a gyümölcstermesztési ágazat számára, ami kevesebb munkaerőt igényel.

Már elkészült egy olyan, teljesen önállóan működő robot prototípusa, amely képes betakarítani a gyümölcsöket a V-alakú alma-, a nyugati és a japán körtefákról. A prototípus a pilóta nélküli földi járművekre (Unmanned Ground Vehicle) vonatkozó protokollokhoz kifejlesztett navigáció segítségével képes manőverezni a gyümölcsfák között, és két robotkarral szedi le a gyümölcsöket. Az így betakarított gyümölcsök a gépre felszerelt tárolóegységbe kerülnek.

Amikor ez a tárolóegység megtelik, azt azonnal kicseréli a gép egy üresre, miközben a robot egy pillanatra sem szünetelteti a betakarítási munkálatokat. A NARO szerint a prototípus megközelítőleg 11 másodpercenként szed le egy gyümölcsöt a fáról, ami körülbelül az a sebesség, amivel egy ember is dolgozik.

A feladattal foglalkozó csoport emellett azon is dolgozik, hogy az automatizált folyamatok számára ideális faformákat és ültetési technológiákat fejlesszen ki kilenc különféle gyümölcsnél, amelyek között citrusfélék és almák is megtalálhatóak. Az egyik ilyen megoldásnak a sűrűn ültetett, V-alakú és egyéb faformák váltakozása tűnik. A csoport emellett a pilóta nélküli földi járművek kutatás-fejlesztési folyamataiba is bekapcsolódott, hogy olyan betakarító robotokat és felhasználási területeket fejlesszenek ki, amelyek jól működnek ezeknél a faformáknál. A projekt során a Ritsumeikan Egyetem fejlesztette a gyümölcsök elhelyezkedését és érettségét megállapító szoftveren, a DENSO Corp. pedig a betakarító robot hardverén dolgozott.

(A cikkben szereplő képek és videók a NARO tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!