Itt a britek nagy ötlete: ezzel a furcsa robottal forradalmasítanák a növényvédelmet

agrarszektor.hu
Nagyszabású projekt indult annak kiderítésére, hogy a robotok bevetése a növénybetegségek észlelésében hogyan tudja egyszerre javítani és csökkenteni a növényvédő szerek felhasználását. A most meghirdetett brit okos gazdálkodási kezdeményezés a SprayBot nevet kapta.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A projektet az Innovate UK finanszírozza, és részt vesz benne a Crop Health and Protection (CHAP), a Newcastle-i Egyetem, a Small Robot Company nevű brit agrotechnológiai startup, amely vállalkozás gyomirtó robotjairól már az Agrárszektor is beszámolt. A kezdeményezés célja, hogy fejlessze a növénybetegségek előrejelzési és kimutatási módszertanát, és a terepi robotokat a megfelelő adatokkal lássa el, hogy azok hatékonyabban tudják kijuttatni a gombaölő és a bio rovarirtó szereket - olvasható a Future Farming oldalán.

A projekt partnerei egy kutatásból indultak ki, amit a Harper Adams University készített, és amely szerint a jelenlegi mezőgazdasági rendszerben a felhasznált vegyszerek akár 95%-a is feleslegesen kerül kijuttatásra. A most indult hároméves megvalósíthatósági tanulmányban a Newcastle-i Egyetem a betegségek előrejelzéséért és diagnosztizálásáért lesz felelős, a Fotenix a növényekről történő képalkotásért és ezek elemzéséért, a Silsoe Spray Application Unit a növényvédő szerek kijuttatásáért, a Small Robot Company pedig a terepi robotokért.

Az Innovate UK 1,14 millió fonttal támogatta meg a SprayBot projektet, amiből a Small Robot Company 544 ezer fontot fordíthat a robotjai fejlesztésére. A SprayBot projekt céljai közt szerepel egy olyan rendszer létrehozása, ami képes észlelni és feltérképezni a növénybetegségeket, majd kijuttatni a megfelelő növényvédő szert, akár kis területeken is. A kezdeményezés megálmodói szerint a jövőben ez akár egyes növényeket, vagy ezek leveleit is jelentheti majd.

A Small Robot Company szerint a mikropermetezés megváltoztathatja a gazdálkodást, mivel a szabályozók egyre nagyobb nyomást helyeznek a gazdákra, akik kezdenek kifogyni a lehetőségekből. A cég közleménye szerint ez a projekt elhozhatja a foltkezelő növényvédő szerek új generációját, csökkentheti a költségeket és nagyban csökkentheti a mezőgazdaság biológiai sokféleségre gyakorolt hatását. A vállalat reméli, hogy a kifejlesztett technológia értékes eszközt ad majd a gazdáknak a fenntartható gazdálkodáshoz, valamint segíteni fogja a biológiai anyagok és más, integrált kártevő-kezelési technikák elfogadását.

(Címlapkép forrása: Small Robot Company)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?