2023. március 22. szerda Beáta, Izolda

Itt a britek nagy ötlete: ezzel a furcsa robottal forradalmasítanák a növényvédelmet

agrarszektor.hu
Nagyszabású projekt indult annak kiderítésére, hogy a robotok bevetése a növénybetegségek észlelésében hogyan tudja egyszerre javítani és csökkenteni a növényvédő szerek felhasználását. A most meghirdetett brit okos gazdálkodási kezdeményezés a SprayBot nevet kapta.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A projektet az Innovate UK finanszírozza, és részt vesz benne a Crop Health and Protection (CHAP), a Newcastle-i Egyetem, a Small Robot Company nevű brit agrotechnológiai startup, amely vállalkozás gyomirtó robotjairól már az Agrárszektor is beszámolt. A kezdeményezés célja, hogy fejlessze a növénybetegségek előrejelzési és kimutatási módszertanát, és a terepi robotokat a megfelelő adatokkal lássa el, hogy azok hatékonyabban tudják kijuttatni a gombaölő és a bio rovarirtó szereket - olvasható a Future Farming oldalán.

A projekt partnerei egy kutatásból indultak ki, amit a Harper Adams University készített, és amely szerint a jelenlegi mezőgazdasági rendszerben a felhasznált vegyszerek akár 95%-a is feleslegesen kerül kijuttatásra. A most indult hároméves megvalósíthatósági tanulmányban a Newcastle-i Egyetem a betegségek előrejelzéséért és diagnosztizálásáért lesz felelős, a Fotenix a növényekről történő képalkotásért és ezek elemzéséért, a Silsoe Spray Application Unit a növényvédő szerek kijuttatásáért, a Small Robot Company pedig a terepi robotokért.

Az Innovate UK 1,14 millió fonttal támogatta meg a SprayBot projektet, amiből a Small Robot Company 544 ezer fontot fordíthat a robotjai fejlesztésére. A SprayBot projekt céljai közt szerepel egy olyan rendszer létrehozása, ami képes észlelni és feltérképezni a növénybetegségeket, majd kijuttatni a megfelelő növényvédő szert, akár kis területeken is. A kezdeményezés megálmodói szerint a jövőben ez akár egyes növényeket, vagy ezek leveleit is jelentheti majd.

A Small Robot Company szerint a mikropermetezés megváltoztathatja a gazdálkodást, mivel a szabályozók egyre nagyobb nyomást helyeznek a gazdákra, akik kezdenek kifogyni a lehetőségekből. A cég közleménye szerint ez a projekt elhozhatja a foltkezelő növényvédő szerek új generációját, csökkentheti a költségeket és nagyban csökkentheti a mezőgazdaság biológiai sokféleségre gyakorolt hatását. A vállalat reméli, hogy a kifejlesztett technológia értékes eszközt ad majd a gazdáknak a fenntartható gazdálkodáshoz, valamint segíteni fogja a biológiai anyagok és más, integrált kártevő-kezelési technikák elfogadását.

(Címlapkép forrása: Small Robot Company)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?