Itt az amerikaiak nagy dobása: így védekezhetnek a gyomok ellen az élelmes gazdák

agrarszektor.hu
A Solinftec a Solix állományfelmérő robot után hamarosan a piacra dob egy új, automatizált gyomazonosító és -irtó robotot is. Az új Solix permetező robot, amelyet a gyomok felismerésére és permetezésére terveztek, 2023-ban lesz elérhető. A felhasználók számára gyomfolt-spray térképeket is biztosít majd, amelyeken elemzést adnak a teljes szántóföld permetezéséhez képest megtakarított ráfordítások mennyiségéről.

Vadonatúj permetező robotot mutatott be a Solinftec. Az amerikai gyártó Solix állományfelmérő robot után hamarosan egy újabb platformmal jelentkezik, amely hatalmas előrelépést jelenthet a növényvédelemben - olvasható a Future Farming oldalán. A Solix Ag Robotics a Solinftec "ALICE AI" platformját használja, amely a gépi műveleteket a termelők célkitűzéseihez igazítva hangolja össze. A rendszert a McKinney Corporationnel, egy díjnyertes K+F céggel közösen fejlesztették ki, amely a gyártást végzi.

Észak-Amerikában már a terepen tesztelik az első változatokat

A Solinftec székhelye a brazíliai São Paulóban és az amerikai West Lafayette-ben, Indiana államban található. A vállalatot 2007-ben alapították. A cég több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik digitális alapú növénytermesztési rendszerek fejlesztésében különböző globális régiók és növénykultúrák számára.

A permetező robotnak már több kísérleti változata is létezik, ezek jelenleg is tesztelés alatt állnak Észak-Amerikában - az Egyesült Államokban a GROWMARK mezőgazdasági szövetkezettel és a Purdue Egyetemmel partnerségben, Kanadában pedig a Stone Farms és a Saskatchewani Egyetemmel partnerségben. A gép a szántóföld alakjától és a terepviszonyoktól függően naponta akár 96 hektárt is képes kiszolgálni. Az észak-amerikai együttműködésről korábban az Agrárszektor is beszámolt.

Autonóm és fenntartható

A Solix permetező robot hasonlít az azonos nevű állományfelmérő robothoz, amely 2022 áprilisa óta már kapható Brazíliában. Ez a robot négy napelemmel működik, amelyek a meghajtást és a permetező rendszert vezérlik. A fedélzeti AI-szoftver folyamatosan gyűjti a növényállományra, a gyomok azonosítására és sűrűségére, a betegségek azonosítására és kiterjedésére, a rovarok azonosítására és küszöbértékeire, a tápanyaghiányok azonosítására és sűrűségére, valamint a vegetáció erősségét, fotoszintetikus aktivitását megmutató normalizált vegetációs index (Normalized Difference Vegetation Index), az NDVI-re és egyéb információkra vonatkozó információkat.

A cég közleménye szerint a Solix permetezőt úgy tervezték, hogy ne csak a szántóföldeket figyelje és pásztázza, mint az eredeti felderítő változat, hanem a gyomokat is felismerje és kezelje olyan technológiával, amely lehetővé teszi, hogy a készülék felülről történő permetezés helyett a növénybe permetezzen. Leonardo Carvalho, a Solinftec üzemeltetési igazgatója szerint ezáltal a permetező robot ki tudja küszöbölni a nagyobb gépek által okozott elsodródást és a talaj tömörítését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?