Az ausztrálok nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek lephetik el a földeket

Az ausztrálok nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek lephetik el a földeket

agrarszektor.hu
A SwarmFarm Robotics bejelentette, hogy 2024 áprilisában elindítja a Dock and Refill technológiát. Ez a fejlesztés lehetővé teszi az ausztrál cég robotjai számára, hogy önállóan feltankolják és feltöltsék magukat.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Andrew Bate a SwarmFarm Robotics alapítója és vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy ezzel a lépéssel a termelékenység függetleníthető lesz a berendezések méretétől. Mint fogalmazott, sokan látnak problémát abban, hogy a mezőgazdasági berendezések - mint például a traktorok, a vető- és betakarítógépek - egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek, és abban, hogy a gazdálkodási gyakorlatok rugalmatlanok a helyi talajtípusok és gazdálkodási rendszerek igényeihez való igazításában, de a cég most tett ez ellen - olvasható a Future Farming oldalán. A rendszer működését illetően a szakember elmondta, hogy a Dock and Refill technológiának három összetevője van: egy dokkoló kar, egy teherkapszula és az irányító egység. Amikor a robot alacsony azt érzékeli, hogy alacsony az üzemanyagszintje, vagy kifogyóban van a mag-, esetleg permetezőszer tartálya, akkor azonnal visszatér egy dokkolóállomásra, hogy újratöltse azt. Több robot is használhatja ugyanazt a dokkolót.

Nagyobb területet, kevesebb erőbefektetéssel

A SwarmFarm vezérigazgatója rámutatott, hogy a permetezőgépgyártók például pusztán a nagyobb termelékenység érdekében növelték a tartályok méretét. Manapság egy nagyobb permetezőgép már akár 8-9 ezer literes tartállyal és akár 55 méteres gémmel is rendelkezhet. A hátránya azonban ezeknek a gépeknek a súlyuk, a talajban okozott károk, a nagy gépek tervezésének bonyolultsága, valamint az építési és karbantartási költségek.

A modern mezőgazdasági gépek csak azért ilyen nagyok, mert a gazdák minél több hektárnyi munkát el akarnak végezni velük naponta

- emelte ki Andrew Bate.

Alacsony költségek és egyszerű használat

A SwarmFarm Robotics vezérigazgatója elmondta, hogy a cége ezért tervezi úgy a robotjait, hogy azok könnyűek, olcsók és egyszerűek legyenek. Ahhoz azonban, hogy egy könnyű, autonóm gép valóban ki tudja használni a benne rejlő lehetőségeket, miközben csak kis hasznos terhet szállít, képesnek kell lennie arra, hogy újratöltse magát. Ellenkező esetben a gazdáknak például az éjszaka közepén kellene újratölteniük a robotokat, illetve olyankor, amikor más feladatokat végeznének a gazdaságban.

Andrew Bate szerint a vállalat kiváló eredményeket ért el a robotok fedélzetén lévő spot permetezési technológiával, amelynek csak kis mennyiségű gyomirtószerre van szüksége. A SwarmFarm Robotics a becslések szerint 2 millió tonnával csökkentette a növényvédőszer-bevitelt autonóm robotjaival. A szakember szerint a Dock and Refill technológia új lehetőségeket nyit meg a nagy mennyiségben történő takaró permetezéshez olyan termékek esetében, mint a gombaölő szerek, rovarölő szerek és folyékony műtrágya kijuttatása.

A technológia képes kezelni a szemcsés termékeket, így ez lehetőséget ad ugyanilyen termelékenységnövekedés elérésére a szántóföldi műveleteknél, beleértve az ültetést, a szemcsés vagy száraz termékek, például műtrágya, mész, gipsz, és szerves termékek, például mulcs, biológiai műtrágyák kijuttatását, valamint a betakarítást

- tette hozzá Andrew Bate.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?