Így irtják a gyomokat a profik: tényleg működik ez az új módszer?

Így irtják a gyomokat a profik: tényleg működik ez az új módszer?

agrarszektor.hu
A növényvédőszermentes, ugyanakkor hatékony gyomirtásnak különösen nagy jelentősége van pl. a szabadföldi zöldségek esetén. A széles sortávok miatt a korai növekedési szakaszban meglehetősen alacsony a növények gyomnövényekkel szembeni versenyképessége. Ebből adódóan a nem megfelelő módon vagy időpontban végzett gyomirtás számottevő termésveszteséget okozhat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mechanikai gyomirtás hagyományos eszközei mellett az elmúlt években megjelentek a mesterséges intelligencia által támogatott, traktorra applikálható agrorobotok, amelyek vagy előre felvételezett GPS koordináták alapján, vagy kamerarendszer által különböztetik meg a gyom- és kultúrnövényeket. A növényfelismerést követően mechanikai úton végzik a szelektív gyommentesítést - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A hagyományos, mechanikus gyomirtás mellett a gyommentesítés új generációját képviselik a lézeres gyomirtó robotok, amelyek a talaj forgatása vagy bármilyen megbolygatása nélkül végzik a gyommentesítést. A traktorra függeszthető robotok az előbbiekhez hasonlóan mesterséges intelligencia által azonosítják a gyomnövényeket, majd ezt követően a gyomnövénykere irányított lézersugarak által történik a gyommentesítés.

EZ IS ÉRDEKELHET

A talajbolygatás nélküli gyommentesítés legújabb fejlesztési irányát képviseli a magasfeszültségű elektromos áram által történő gyomirtás. Ennek során a nagyfeszültségű áramot helyben, a traktor mechanikai energiájából vagy alternatív energiaforrásból állítják elő. Az elektromos áram ún. applikátorokon keresztül jut a növényekbe, majd a talajba. Az áramkör egy második applikátoron keresztül zárul, amely vagy más növényekhez, vagy a talajhoz ér. Ennek következtében a növény föld feletti részével érintkező applikátor által közvetített áram a negatív pólus felé haladva a gyökerekig hatol. Az elektromos kezelés hatására a növény felforrósodik, a növényi nedvek elpárolognak és a sejtfalak, illetve a szövetek visszafordíthatatlanul károsodnak, amely végül az egész növény pusztulásához vezet. A kezelés tehát a teljes gyomnövény pusztulásához vezet, ami különös előnyt jelent a mechanikai gyomirtással szemben, ahol általában csak a gyomnövények bizonyos részei semmisülnek meg.

A lézeré és az elektromos áramé a jövő?

A szántóföldi kultúrák és szabadföldi zöldségek esetén alkalmazható elektromos gyomirtók fejlesztése és tesztelése folyamatos, jelenleg a svájci Zasso és az angliai RootWawe által fejlesztett prototípusok állnak a legközelebb a kereskedelmi forgalmazáshoz. Már jelenleg is elérhető a Zasso keskenyebb, szőlő- és gyümölcs ültetvényekre adaptált változata, amely esetében a traktor mögött rögzített generátorra applikált fix, illetve lengőkarra szerelt mozgatható elektródák a sorok és a tövek között is elérik a gyomokat. Feltehetően már 2025-ben elérhető lesz a Zasso egyéb szabadföldi kultúrákban alkalmazható elektromos gyomirtója, amely 1,5 km/h sebességgel haladva nagyfeszültségű, 4000-8000 Volt árammal hatástalanítja a gyomnövényeket. A szabadföldi kísérletek ígéretesnek bizonyultak, cékla ültetvényben végzett szabadföldi kísérletek során az egyéb mechanikus és növényvédőszert felhasználó eljárásokhoz képest nagyjából 95%-os hatékonyságot értek el, amely mintegy 75% herbicid-megtakarítást tett lehetővé.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az angliai RootWave 2022-ben fejlesztette ki az első, traktorra függeszthető gyümölcs- és szőlő ültetvényekben alkalmazható „elektromos gyomirtó” prototípusát, amelynek szabadföldi tesztjei jelenleg is folyamatban vannak. A vállalkozás 2024-ben társult a speciális precíziós irányított kapák és sorközművelő berendezések terén piacvezető Garford Farm Machinery-vel. Az együttműködés célja egy, a szántőföldi és szabadföldi zöldség kultúrákban alkalmazható gyommentesítő robot fejlesztése, amely integrálja az elektromos gyomirtást a precíziós vezérlésű rendszerbe.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

A forgatás nélküli - így a lézeres és az elektromos áram általi - gyomirtás – jelentősége növény- és talajvédelmi szempontból is kiemelkedő, hiszen amennyiben beigazolódik ezen technológiák hatékonysága, számos kultúra esetén megnyílik az út a környezet - és talajterhelés nélküli, minimális herbicidhasználat mellett megvalósítható gyommentesítés előtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vannak más megoldások is

Az elektromos áram és a lézer mellett vannak más, alternatív és növényvédő szereket kiváltó megoldások is, mint például a sokak által főleg a gumiabroncsairól ismert Continental terve. A precíziós mezőgazdaságban erősen érdekelt gyártó a 2023-as Agritechnica kiállításon mutatta be új technológiáját, amely célzottan kijuttatott forró vízzel számolna le a gyomnövényekkel a földeken.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?