Így irtják a gyomokat a profik: tényleg működik ez az új módszer?

Így irtják a gyomokat a profik: tényleg működik ez az új módszer?

agrarszektor.hu
A növényvédőszermentes, ugyanakkor hatékony gyomirtásnak különösen nagy jelentősége van pl. a szabadföldi zöldségek esetén. A széles sortávok miatt a korai növekedési szakaszban meglehetősen alacsony a növények gyomnövényekkel szembeni versenyképessége. Ebből adódóan a nem megfelelő módon vagy időpontban végzett gyomirtás számottevő termésveszteséget okozhat.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A mechanikai gyomirtás hagyományos eszközei mellett az elmúlt években megjelentek a mesterséges intelligencia által támogatott, traktorra applikálható agrorobotok, amelyek vagy előre felvételezett GPS koordináták alapján, vagy kamerarendszer által különböztetik meg a gyom- és kultúrnövényeket. A növényfelismerést követően mechanikai úton végzik a szelektív gyommentesítést - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A hagyományos, mechanikus gyomirtás mellett a gyommentesítés új generációját képviselik a lézeres gyomirtó robotok, amelyek a talaj forgatása vagy bármilyen megbolygatása nélkül végzik a gyommentesítést. A traktorra függeszthető robotok az előbbiekhez hasonlóan mesterséges intelligencia által azonosítják a gyomnövényeket, majd ezt követően a gyomnövénykere irányított lézersugarak által történik a gyommentesítés.

EZ IS ÉRDEKELHET

A talajbolygatás nélküli gyommentesítés legújabb fejlesztési irányát képviseli a magasfeszültségű elektromos áram által történő gyomirtás. Ennek során a nagyfeszültségű áramot helyben, a traktor mechanikai energiájából vagy alternatív energiaforrásból állítják elő. Az elektromos áram ún. applikátorokon keresztül jut a növényekbe, majd a talajba. Az áramkör egy második applikátoron keresztül zárul, amely vagy más növényekhez, vagy a talajhoz ér. Ennek következtében a növény föld feletti részével érintkező applikátor által közvetített áram a negatív pólus felé haladva a gyökerekig hatol. Az elektromos kezelés hatására a növény felforrósodik, a növényi nedvek elpárolognak és a sejtfalak, illetve a szövetek visszafordíthatatlanul károsodnak, amely végül az egész növény pusztulásához vezet. A kezelés tehát a teljes gyomnövény pusztulásához vezet, ami különös előnyt jelent a mechanikai gyomirtással szemben, ahol általában csak a gyomnövények bizonyos részei semmisülnek meg.

A lézeré és az elektromos áramé a jövő?

A szántóföldi kultúrák és szabadföldi zöldségek esetén alkalmazható elektromos gyomirtók fejlesztése és tesztelése folyamatos, jelenleg a svájci Zasso és az angliai RootWawe által fejlesztett prototípusok állnak a legközelebb a kereskedelmi forgalmazáshoz. Már jelenleg is elérhető a Zasso keskenyebb, szőlő- és gyümölcs ültetvényekre adaptált változata, amely esetében a traktor mögött rögzített generátorra applikált fix, illetve lengőkarra szerelt mozgatható elektródák a sorok és a tövek között is elérik a gyomokat. Feltehetően már 2025-ben elérhető lesz a Zasso egyéb szabadföldi kultúrákban alkalmazható elektromos gyomirtója, amely 1,5 km/h sebességgel haladva nagyfeszültségű, 4000-8000 Volt árammal hatástalanítja a gyomnövényeket. A szabadföldi kísérletek ígéretesnek bizonyultak, cékla ültetvényben végzett szabadföldi kísérletek során az egyéb mechanikus és növényvédőszert felhasználó eljárásokhoz képest nagyjából 95%-os hatékonyságot értek el, amely mintegy 75% herbicid-megtakarítást tett lehetővé.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az angliai RootWave 2022-ben fejlesztette ki az első, traktorra függeszthető gyümölcs- és szőlő ültetvényekben alkalmazható „elektromos gyomirtó” prototípusát, amelynek szabadföldi tesztjei jelenleg is folyamatban vannak. A vállalkozás 2024-ben társult a speciális precíziós irányított kapák és sorközművelő berendezések terén piacvezető Garford Farm Machinery-vel. Az együttműködés célja egy, a szántőföldi és szabadföldi zöldség kultúrákban alkalmazható gyommentesítő robot fejlesztése, amely integrálja az elektromos gyomirtást a precíziós vezérlésű rendszerbe.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

A forgatás nélküli - így a lézeres és az elektromos áram általi - gyomirtás – jelentősége növény- és talajvédelmi szempontból is kiemelkedő, hiszen amennyiben beigazolódik ezen technológiák hatékonysága, számos kultúra esetén megnyílik az út a környezet - és talajterhelés nélküli, minimális herbicidhasználat mellett megvalósítható gyommentesítés előtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vannak más megoldások is

Az elektromos áram és a lézer mellett vannak más, alternatív és növényvédő szereket kiváltó megoldások is, mint például a sokak által főleg a gumiabroncsairól ismert Continental terve. A precíziós mezőgazdaságban erősen érdekelt gyártó a 2023-as Agritechnica kiállításon mutatta be új technológiáját, amely célzottan kijuttatott forró vízzel számolna le a gyomnövényekkel a földeken.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?