Így csinálják a profik: ezzel a módszerrel gyomtalanítanak a brit gazdák

Így csinálják a profik: ezzel a módszerrel gyomtalanítanak a brit gazdák

agrarszektor.hu
A brit agrotechnológiai startup, a Small Robot Company (SRC) bejelentette, hogy hivatalosan is elérhető lett a Tom névre keresztelt robotja. Ez a gyártó első kereskedelmi forgalomba kerülő gépe, amit még idén egy másik fog követni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Még 2018 márciusában az SRC két díjat is nyert, aminek köszönhetően elkezdhették fejleszteni a később Harry nevet kapó robotjukat, a világ első kombinálható növényeket ültető gépének prototípusát - írta meg a Future Farming. A Harry mögött álló mérnökök, valamint a gazdálkodó Sam Watson és a vállalkozó Ben Scott-Robinson nem csak ebben az egy robotban gondolkodtak, hanem a Tom és Dick névre keresztelt robotpárosban. 2021 végéig mindkét robot kereskedelmi forgalomba fog kerülni, és onnantól a gazdák igény szerint megvásárolhatják, lízingelhetik vagy kibérelhetik azokat.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A Tom nevet kapó multiszenzoros megfigyelő robot legújabb generációja nemrég került kereskedelmi forgalomban Nagy-Britanniában. Az első vásárlók közé tartozik a Lockerley Estate, ahol a robotok kulcsszerepet játszanak a regeneratív gazdálkodási stratégiában, de a Waitrose & Partners és a National Trust is a robotokból. Craig Livingstone, a Lockerley Estate gazdálkodási vezetője elmondta, hogy a gyomnövények, különösképpen a kalászosokat károsító parlagi ecsetpázsit elleni védekezés vagyonokba kerül a mezőgazdasági ágazatnak. A növény gyomirtókkal szemben kialakult ellenállása pedig különösen megnehezíti a gazdák dolgát. A szakember szerint a SRC robotja valódi esélyt ad nekik arra, hogy felhagyjanak a mesterséges adalékanyagok használatával, és egy regeneratív gazdálkodási modellre váltsanak.

A Small Robot Company első szolgáltatása Tom használatával a gyomirtás lesz, aminek a terepi tesztjei most futnak. Az eljárás során Tom megvizsgálja a növényeket, és ha talál gyomnövényt, azt a Dick nevű, prototípus gyomtalanító robot megsüti. Dick nem használ semmiféle vegyi anyagot, a gyomnövényeket a Rootwave által kifejlesztett technológiát használva, elektromos árammal pusztítja el. Dick 2021 őszén kerül kereskedelmi forgalomba.

Tom szolgáltatásai hektáronként 15 fontba (6 ezer forintba) fognak kerülni, és a gyomok monitorozásán kívül a búza fejlődését is figyelni fogja. A robot naponta akár 20 hektárnyi területet is képes felmérni, méghozzá emberi felügyelet nélkül. Az SRC tervei szerint Tom a jövőben több forrásból fog adatokat gyűjteni, így például mikrofonjaival rögzíteni fogja a környezetében a madarak énekét és a beporzó rovarok zümmögését, de a talaj egészségét és a biológiai sokféleséget is mérni fogja. A gyártó úgy tervezi, hogy 2023-ra a Tom robotok Nagy-Britannia 100 gazdaságában, összesen 22 ezer hektáron fognak szolgálatot teljesíteni, 2024-re pedig Nagy-Britanniában, Észak- és Dél-Amerikában összesen 62 ezer hektárt fognak felügyelni az egységek.

(A cikkben szereplő képek és videók a Small Robot Company tulajdonát képzik.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03