Vegyszer sem kell hozzá: így védekeznének a gyomok ellen az amerikaiak

Vegyszer sem kell hozzá: így védekeznének a gyomok ellen az amerikaiak

agrarszektor.hu
A Tensorfield Agriculture amerikai startup, Jetty nevű gépével úttörő szerepet játszhat a termikus mikroadagolás kereskedelmi célú alkalmazásában a zöldségnövények gyomirtására. A gép ugyanis ténylegesen felforrósított növényi olajjal végezne a gyomokkal a földeken.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Forradalmi újítással állt elő egy amerikai startup. A Tensorfield Agriculture gépe, a Kaliforniai Egyetem és a Bonni Egyetem kutatásain alapulva megalkotott Jetty ugyanis kizárólag felforrósított növényi olajjal irtja a gyomokat. A cég szerint a gép félautonóm módon működik, és minden egyes gép és kezelő egy 40 fős kézi személyzet teljesítményét tudja kiváltani - írta meg a Future Farming. A Tensorfield csapata az elmúlt két évet a precíziós termikus gyomirtó tesztelésével és finomításával töltötte, ami egy kereskedelmi forgalomba kerülő egység tervezésében és megépítésében csúcsosodott ki. A vállalat most kezdi meg a tényleges forgalmazási tevékenységét az Egyesült Államokban, a Jetty pedig 2024-től megvásárolható, lízingelhető vagy bérelhető lesz.

A sárgarépánál és a tavaszi zöldségeknél már bizonyított

A Jetty gyomirtószer-mentes, precíziós termikus gyomirtást végez nagy sűrűségű sorközökben, például sárgarépában és tavaszi keverékben. A gép számítógépes látás segítségével azonosítja a gyomokat a növények között, amelyekre ezután mikrodózisban, centiméter alatti pontossággal permetezi a biogazdálkodásra engedélyezett, magas hőmérsékletű növényi olajat, hogy elpusztítsa a gyomokat és lehetővé tegye a növények virágzását.

A Jetty 22 kW-os fedélzeti fűtőrendszerrel rendelkezik, amely 1,2 km/h sebességgel célozza meg a gyomokat egy szabványos 80 hüvelykes ágyásban. A fedélzeti propánégők folyamatosan melegítik a keringtetett, élelmiszer-biztonságos hőfolyadékot, amely a 80 hüvelykes ágyásonként 8 integrált hőcserélővel étkezési repceolajat melegít a lerakás helyén.

Propán és akkumulátor

A gép négy egymástól függetlenül hajtott és kormányzott kerékkel rendelkezik, amelyeket 1,5 kW-os kefe nélküli egyenáramú motorok, bolygóműves áttételezés és láncos-lánckerekes meghajtással. Képes helyben elfordulni és oldalirányban mozogni a könnyű sor végi manőverezés érdekében. A Jetty propánt és lítiumvas-foszfát akkumulátort (LiFePO4) használ energiaforrásként. Egyetlen propán- és növényi olajtöltettel 10 hektáron képes növényvédelmi beavatkozást végezni. A Jetty óránként egy hektárt képes megtenni. A Tensorfield azt állítja, hogy a kézi gyomirtáshoz képest akár 40%-os megtakarítást is biztosíthat a termelőknek a gyomirtás során. A Jetty jelenleg szolgáltatási árú: 50 USD (47,3 EUR) hektáronként, plusz fél cent gyomnövényenként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?