Limousin marha

A Limousin egy francia húsmarhafajta, amelyet eredetileg igavonóként használtak, de most már húsmarhának tenyésztik. Könnyen felismerhető arany-vörös színéről.

A Limousin egy francia húsmarhafajta, amely a franciaországi Limousin és Marche régiókból származik. Korábban elsősorban igavonóállatként használták, de a modern időkben húsmarhának tenyésztik. A mezőgazdaság gépesítésével nagyon lecsökkent az állománya, a fajta jövője nem volt biztosítottnak tekinthető, de aztán tenyésztői egyesületek létrehozásával és célzott tenyésztéssel megfordították a folyamatot. Ma az egyik legkeresettebb nagytestű húsmarhafajta a világon.

A Limousin marha megjelenése

A legtöbb Limousin szarvasmarha színe a világos búzától a sötétebb aranyvörösig terjed. A többi színezet, főként a fekete, keresztezéssel és más szarvasmarhafajtákból való átminősítéssel alakult ki. A természetes színezet megváltoztatásán kívül más tulajdonságok, mint például a polled (a szarvak genetikai hiánya), keresztezéssel kerültek a fajtába.

A Limousin marha hasznosítása

A Limousin marha az egyik legkeresettebb nagytestű húsmarhafajta a világon. A világ mintegy nyolcvan országában, így Magyarországon is tenyésztik. Ezekben az országokban jellemzően fajtaszövetség is működik. Jelenleg a Limousine marha a Charolais után a második legnépesebb húsmarhafajta Franciaországban. A fajtára jellemző a hosszú élettartam és az alkalmazkodóképesség. A Limousin középkorán érő fajta, üszői 18-20 hónapos korban vehetők tenyésztésbe.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!