Vegyszer sem kell hozzá: így védekezhetnek a gyomok ellen a német gazdák

Vegyszer sem kell hozzá: így védekezhetnek a gyomok ellen a német gazdák

agrarszektor.hu
A német Zasso és az AGXTEND első alkalommal mutatta be a szántóföldön az XPower XPR Conceptet, egy új gyomirtási megoldást a szántóföldi növénytermesztők számára. Ez ugyanis egy nagyfeszültségű, vegyszermentes gyomirtó berendezés, amely a sorok közötti nem szelektív gyomirtásra lett kifejlesztve.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szántóföldi bemutató keretében mutatta be a német Zasso és az AGXTEND első alkalommal mutatja be a szántóföldön az XPower XPR Conceptet, egy elektromos gyomirtási megoldást a sorközökben. A gyártók elmondása szerint a berendezés teljesen vegyszermentes, és versenyképes munkasebességre képes - olvasható a Future Farming oldalán. A Zasso és az AGXTEND ugyanakkor azt is jelezte, hogy ez a sorok közötti gyomirtási megoldás jelenleg még csak koncepció szintjén létezik, Hivatalosan a párizsi SIMA rendezvényen fogják prezetálni. A Zasso csoport ugyanakkor azt tervezi, hogy az elektromos gyomirtási megoldásuk a 2024-es szezonra kereskedelmi forgalomba kerüljön.

Állítható gyomirtási szélesség 20 és 40 cm között

Az XPR Concept egy generátorral és egy új, kifejezetten a sorközművelés követelményeihez igazított, Kongskilde Vibro Crop keretre szerelt applikátorral rendelkezik. A rendszer 20 és 40 cm között állítható gyomirtási szélességgel rendelkezik. A moduláris XPower kialakításnak köszönhetően az elektromos gyomirtási megoldás egy multifunkcionális ellátóegység, amely kompatibilis más XPower megoldásokkal.

Az új megoldás célja, hogy a sorközökben biztonságos és hatékony gyomirtást garantáljon, a környezetre gyakorolt negatív hatások nélkül, és nagyobb tervezési biztonságot nyújtson a gazdálkodóknak. Emellett hozzájárul az európai Green Deal célkitűzésének eléréséhez is, amely szerint 2030-ra 50%-kal kell csökkenteni a növényvédő szerek használatát.

Az elektromos gyomirtás a 21. század válasza a munkafolyamat kihívásaira

Zasso és az AGXTEND szerint az elektromos gyomirtás a 21. század válasza erre a munkafolyamatra. Ahogy a gyártók fogalmaztak, a különleges kultúrák, mint például a zöldségek, a mezőgazdasági élelmiszertermelés fontos pillérét képezik. A sorközi kultúrákra a fiatalkori szakaszban a széles sortávolságok és gyakran az egyidejűleg megjelenő gyomnövényekkel szembeni alacsony védekezési képesség jellemző. A nem megfelelő vagy késleltetett gyomirtás miatt az óriási, akár 60%-ot is elérő termésveszteségek minden gazdálkodó számára kihívást jelentenek.

A gyomnövények elleni védekezés kapcsán a piac több mint 90%-a még mindig a gyomirtó szerek használatára támaszkodik, amelyekben a glifozát még mindig aktív hatóanyag. Már kezdenek megjelenni az alternatívák (például a mechanikus vagy termikus gyomirtás képében), de ezek vagy nem kezelik a probléma gyökerét, vagy nemkívánatos problémákat generálnak a talaj megbolygatásával, az új magok stimulálásával és az eróziós kockázatokkal kapcsolatban.

A Zasso első elektromos gyomirtási megoldás a nagyüzemi mezőgazdaság számára

Az XPR sorok közötti gyomirtási megoldás a Zasso első ilyen jellegű projektje a nagyüzemi mezőgazdaság számára. A berendezést hivatalosan a New Holland mutatja be a Sima rendezvényen, november 6. és 10. között. Az XPower termékek kizárólag az AGXTEND innovációs platformján keresztül kerülnek értékesítésre. Az AGXTEND a CNH Industrial utángyártott márkája, amely innovatív technológiákat hoz forgalomba a mezőgazdasági ágazatban, és XPower terméknév alatt forgalmazza a Zasso traktoralapú elektromos gyomirtó megoldásait. Az év elején a New Holland és az AGXTEND bemutatta az XPower XPN koncepciót, amely egy elektromos gyomirtási megoldás keskeny sorszélességű szőlőültetvényekhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?