2023. december 4. hétfő Borbála, Barbara

Rakodó

A rakodó az anyagmozgatási folyamatok gyors és hatékony elvégzésére kifejlesztett gép. Képes darab- és ömlesztett áruk emelésére, átrakására, és kisebb távolságú mozgatására.

A mezőgazdaságban egyre fontosabb az anyagmozgatás gépesítettsége, termelés keretein belül pedig mind a folyamatos, mind a szakaszos üzemű rakodógépek jelentős mennyiségben jelen vannak. Az anyagmozgató gépek közül világviszonylatban és Magyarországon is a szakaszos üzemű rakodógépek a legelterjedtebbek. A mezőgazdaságban ez az anyagmozgatási folyamatokon belüli pontossággal, a áruvédelem és gyorsaság szempontjain túl az élő munkaerő megtakarításával magyarázható. A rakodógépek sokrétű alkalmazhatóságát a többszörösen végezhető funkciók bizonyítják: darab- és ömlesztett áruk emelése, átrakása, illetve kisebb távolságú mozgatása.

A rakodógépek működési elvük szerint két fő csoportba oszthatók: forgórakodók és homlokrakodók. A mezőgazdasági vállalkozásoknál a rakodási feladatoknak csupán egy része oldható meg általános forgórakodók segítségével. Egyre nagyobb mértékben nő azon munkaterületek aránya, ahol speciális kialakítású gépekre van szükség. A homlokrakodó gépekkel kapcsolatban elterjedt tévhit, hogy elsősorban az állattartó telepek kiszolgálására használhatók. Ez csak részben igaz, ugyanis a korszerű kivitelű homlokrakodó gépek munkaszerszámainak univerzális felépítése lehetővé teszi e gépek hatékony alkalmazását a mezőgazdasági műveletek igen széles körében.

A traktor-munkagép kapcsolat szerint a homlokrakodó lehet magajáró kivitelű, azaz saját, beépített erőforrással rendelkező, valamint mezőgazdasági erőgépre szerelt ún. adapter jellegű gép. Míg a saját motorral rendelkező rakodók egy egységet képeznek, addig a traktorra szerelt homlokrakodók teljesen elkülönülnek az üzemeltető erőgéptől. Az üzemeltetők részére e két ismertetési mód alapján igen nehéz választani, mivel nem árul el többet a gép agrotechnikai és műszaki paramétereiről.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!