Vegyszer sem kell hozzá: így védekezne a gyomok ellen a nagy német gyártó

Vegyszer sem kell hozzá: így védekezne a gyomok ellen a nagy német gyártó

agrarszektor.hu
A sokak által főleg a gumiabroncsairól ismert Continental hozhat újdonságot a növényvédelem terén. A német gépalkatrészgyártó konszern a novemberi Agritechica szakkiállításon új, a gyomok ellen kifejlesztett vegyszermentes módszert mutat be: nagynyomású forró vízzel való gyomirtást.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A Continental nemcsak gumiabroncsokat szállít, hanem a precíziós mezőgazdasághoz olyan megoldásokat is, mint például a gyomok eltávolítása forró vízzel - írta meg a Future Farming. Az új technológia a novemberben Hannoverben megrendezésre kerülő Agritechnica szakkiállításon lesz látható először. A Continental azonban azt még nem közölte, hogy melyik gyártó fogja ténylegesen előállítani az új rendszert.

A rendszer a következőképpen működik: minden egyes gyomirtó elem kamerákat és gömbcsuklót tartalmaz, amelyekben egy apró lyuk van. A kamerák érzékelik a gyomokat, az intelligens szoftver pedig feltérképezi a gyomokat és azok méretét. Ezután egy változó intenzitású, nagynyomású 85-95 Celsius-fokos forró vízsugár pusztítja el a gyomnövényt. A gömbcsuklók biztosítják, hogy a megfelelő pontossággal és a megfelelő irányba jusson a nagynyomású vízsugár. Az pedig a gyomnövény méretétől vagy vastagságától fog függni, hogy a permet hosszabb vagy rövidebb ideig tart-e.

Az utóbbi években bemutatásra került már több más, alternatív vegyszermentes gyomirtási technológia is. Ezek között volt olyan, ami lézerrel égetné ki a gyomnövényeket, egy másik pedig elektromos sokkal pusztítaná el a szántóföldeken a nemkívánatos lágyszárúakat. Ezeknél a megoldásoknál azonban mindig azt kell figyelni, hogy mennyi energia szükséges egy gyomnövény kiirtásához, mert lehet bármennyire is látványos egy megoldás, ha feleslegesen sok energia felhasználásával jár, akkor előbb-utóbb el fogják kaszálni.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

(A címlapkép csak illusztráció.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02