Elképesztő! Soha nem látott módszerrel írtja a gyomokat az angolok legújabb robotja

Elképesztő! Soha nem látott módszerrel írtja a gyomokat az angolok legújabb robotja

agrarszektor.hu
Ha gyomirtásról beszélünk, egyre inkább előtérbe kerülnek a fenntartható, a talajt és a környezetet minél inkább kímélő módszerek. Egyre elfogadottabb a precíziós gyomirtás gondolata, de lassan elkészül az első olyan robot is, ami kémiai herbicidek helyett lézert használ. Ezek között a módszerek között bukkant most fel a RootWave és a Small Robot Company által fejlesztett robot, amely elektromos árammal ütné ki a gyomokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Small Robot Company és a RootWave Dick által Dick névre keresztelt robot lehet a világ első, nem vegyszeres precíziós gyomirtó gépezete, amely képes a gabonafélék növényi konkurenseit elpusztítani. A robot elektromosságot és mesterséges intelligenciát, valamint a RootWave elektromos gyomölő technológiáját használva fogja megsütni a nem kívánatos gazokat, olvasható a Future Farming oldalán. Az első terepi tesztek 2020 során lesznek időszerűek.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A Small Robot Company és a brit startup, a RootWave együttműködésüknek köszönhetően sikeresen befejezték a Dick névre keresztelt, nem vegyszeres gyomirtó robot prototípusának fejlesztését. A laboratóriumi tesztek mostanra lezárultak, a prototípus terepi kipróbálása a 2020-as év során fog megkezdődni. A fejlesztő cégek azt remélik, hogy 2021 őszére már kereskedelmi forgalomban is kapható lesz az új technológia.

Ez tényleg világelső megoldás. Először láthatunk majd minden egyes növényt a földön, és minden szál gazt. És ahelyett, hogy lefújnánk vegyszerrel az egész területet, simán és egyesével megsüthetjük a gyomokat

- mondta Sam Watson-Jones, a Small Robot Company társalapítója.

Andrew Diprose, a RootWave vezérigazgatója elmondta, hogy az általuk kifejlesztett technológia azért jelentős, mert nem kell a megnövekedett szabályozási terhekkel, a gyomok herbicid-rezisztanciájával és a vásárlói aggodalmakkal foglalkozniuk. Azzal pedig, hogy együttműködésre léptek a Small Robot Company-val, automatizálhatják a módszerüket, ami lehetővé teszi, hogy nagyobb léptékben is kipróbálhassák magukat.

A RootWave által kifejlesztett eljárás elektromos árammal öli meg a gyomokat. A feszültség hatására életbe lép a növények természetes önvédelmi mechanizmusa, amely hővé konvertálja át az elektromos energiát, ami belülről kifelé haladva, a virágoktól a gyökerekig haladva lényegében megfőzi a gazokat. Az elhalt növény utána rendesen le fog bomlani, a benne levő tápanyagok pedig a talajt fogják gazdagítani. A vállalat elmondta, hogy ügyelnek arra, hogy az áramütés és a pusztító hőenergia a mély gyökereket is elérje, így az olyan makacs invazív fajokat is elpusztítsa, mint a kaukázusi medvetalp és az ártéri japánkeserűfű. A brit startup szerint az általuk létrehozott technológia fenntartható, szántás nélküli gazdálkodást tesz lehetővé és a gyomirtószerekhez képest költséghatékony. Az automatizálásnak köszönhetően a gazdák komoly pénzeket takaríthatnak majd meg általa.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31