5 év múlva eltűnhetnek a munkások ezekről a földekről: nem lesz szükség rájuk

5 év múlva eltűnhetnek a munkások ezekről a földekről: nem lesz szükség rájuk

agrarszektor.hu
A Rabobank élelmiszer- és agrárszakértője, Cindy van Rijswick szerint a robotizáció és a mesterséges intelligencia (AI) fokozatosan teret fog nyerni a gyümölcstermesztésben, ám időbe telik, amíg ezek a technológiák az emberi tevékenységek jelentős részét kiváltják. Ezért Hollandiában továbbra is szükség van a migráns hátterű munkavállalókra. Van Rijswick a Holland Gyümölcstermesztők Szervezetének tudományos napján az eindhoveni High Tech Campuson beszélt a gyümölcstermesztés jövőbeni lehetőségeiről és kihívásairól.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Míg tíz évvel ezelőtt Hollandiában a munkanélküliségi ráta körülbelül 6 és 9 százalék között ingadozott, a következő években gyorsan csökkent, és az utóbbi években 3-4 százalék közötti szinten stabilizálódott. Van Rijswick szerint ez azt mutatja, hogy a kertészeti ágazatban továbbra is égető szükség van a munkavállalókra, gyakran migráns hátterű munkavállalókra. A Rabobank elkészített egy ütemtervet egy olyan sorrenddel, amelyben a bank szerint a kertészeti munkák fognak robotizálódni. A dísznövény ágazatban a cserepek feltöltése, a cserepezés, a vetés és a dugványozás a prioritás. Ezt követi a válogatás, a csomagolás és a rendelések előkészítése, bár Hollandiában a válogatás és a csomagolás már most is nagyrészt mesterséges intelligencia felhasználásával történik - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Harmadikként a robotizálás a gazdálkodási feladatokat veszi át, végül pedig a termés megfigyelését, felmérését és előrejelzését. Még  legalább öt évbe telik, mire a termelők elkezdik a gyümölcsfák metszését és a betakarítását robotokkal végeztetni. Van Rijswick szerint a gyümölcstermesztésnek a további technológiai innovációk bevezetése mellett számos fontos kihívással kell szembenéznie. ‘A Green Deal keretében a vízminőség javítását látom a legnagyobb kihívásnak. Ezt például a vegyszeres növényvédelem és a műtrágyák használatának korlátozásával lehet elérni. Ez összhangban van Hollandia azon céljával, hogy 2030-ig 15 százalékkal csökkentse a vegyszerhasználatot. Van Rijswick szerint az éghajlatváltozásnak pozitív és negatív hatásai is vannak a holland gyümölcstermesztésre.

Az éghajlati modellek azt mutatják, hogy a szélsőséges aszályos időszakok kockázata erőteljesen növekszik, de nem kell pánikba esnünk. Ez lehetőségeket is kínál arra, hogy kitűnjenek a többiek közül. Például Olaszországban a körtetermesztés az elmúlt két évben a szélsőséges időjárási viszonyok miatt jelentős csökkenést mutatott. Ennek következtében sokkal kevesebb körte került az európai piacokra, és Hollandia profitálhat a magasabb árakból. Az AMI német piackutató ügynökség adatai például azt mutatják, hogy Hollandia egyértelműen piaci részesedést szerez keleti szomszédja polcain: 2023-ban a 35. és 41. hét közötti időszakban a német kiskereskedelmi  körte akciók közül az áru 22%-a holland eredetű volt, míg 3 évvel ezelőtt csak 3%, tavaly pedig 10% volt ez az arány. Van Rijswick arról is beszámolt, hogy Hollandiában a gyümölcsvásárlások ismét elérték a 2019-es szintet. A pandémia okozta mélypontot követően 2021-ben és 2022-ben a kiskereskedelmi gyümölcsértékesítés növekedett:

A gyümölcsöknél a “trading down” és “trading out” hatást látjuk. Az első azt jelenti, hogy alacsonyabb minőségű termék kerül a kínálatba alacsonyabb áron. A második azt jelenti, hogy a drágább termékekből kevesebbet adnak el. Emellett a szupermarketek folyamatosan csökkentik a polcaikon található gyümölcsök választékát is. Az egyes gyümölcsök preferenciái nem változtak lényegesen az elmúlt években. A kényelem és az ízlés továbbra is fontos a fogyasztók választása szempontjából. Ebből a szempontból nem látunk meglepő változásokat a friss gyümölcsök hollandiai értékesítésében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Van Rijswick szerint a jövőben az új gyümölcsfajták fontos szerepet fognak játszani az értékesítésben:

Továbbra is képesnek kell lennünk arra, hogy megkülönböztessük magunkat. A Hollandián belüli értékesítés továbbra is kulcsfontosságú almaágazatunk számára. Lényeges, hogy a fajtaválasztás megfelelően igazodjon az értékesítési csatornához. A láncban való jó együttműködés döntő fontosságú a siker szempontjából. Az AMI előrejelzése szerint a klubfajták, mint például a Pink Lady és a Kanzi aránya az Európai Unióban az elkövetkező években évi 70 ezer tonnával fog növekedni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?